Millionstøtte fra EU til danske tv-programmer

Resultatet for den seneste runde af ansøgninger til Creative Europe's støtte til produktionen af tv-programmer er blevet offentliggjort. Ud af et samlet støttebeløb på lige over 7 mio. EUR gik imponerende 1.2 mio. EUR til danske projekter.

EU's støtteordning til tv-programmer har til hensigt at hjælpe uafhængige europæiske produktionsselskaber til at producere programmer af høj kvalitet med europæisk publikumspotentiale i samarbejde med tv-broadcastere fra minimum tre forskelige europæiske lande. 

"EU-støtten betyder virkelig meget for projektets realisering og giver os en blåstempling i forhold til de tv-stationer, som vi fortsat forhandler med for at få finansieringen endeligt på plads."

Ud af i alt 103 ansøgninger har 28 projekter fra 16 lande modtaget støtte. Ca. 1.2 mio. EUR, svarende til godt 9 mio. DKK, af en samlet støttepulje på lige over 7 mio. EUR er tilfaldet danske produktioner. Pengene fordeler sig på fire projekter.

Resultater

Se alle danske MEDIA-resultater i 2015.

7.5 mio. kr. til tv-serien "The Team" sæson 2

Nordisk Film Produktion har modtaget 1 mio. EUR (ca. 7,5 mio. DKK) til produktionen af anden sæson af tv-serien "The Team" ("Mord uden grænser"). Det høje tilskudsbeløb gives kun til tv-serier med et samlet budget på mere end 10 mio. EUR, og kun den fransk-svenske koproduktion, "Midnight Sun", passerede foruden Nordisk Film Produktion gennem nåleøjet ved denne ansøgningsrunde.

"EU-støtten betyder virkelig meget for projektets realisering og giver os en blåstempling i forhold til de tv-stationer, som vi fortsat forhandler med for at få finansieringen endeligt på plads", fortæller seriens danske producer Thomas Heinesen.

Den europæiske, multi-sprogede krimiserie, som har Lars Mikkelsen i en af tre hovedroller og flere kendte danske navne, heriblandt Ole Boysen og Lisbeth Wulff, på rollelisten, er en koproduktion mellem Nordisk Film Produktion (DK), Network Movie (DE), Lunanime (BE) og Superfilm (A). 

Ikke desto mindre er det, ifølge Thomas Heinesen, "fortsat tanken, at serien skal have et dansk outlook med danskere på kreative nøglepositioner som manuskriptforfattere, instruktører, scenografi, m.fl."

Første sæson af "The Team" blev vist på DR1 herhjemme samt på tv-kanaler i bl.a. Tyskland, Sverige, Østrig, Schweiz og Belgien.

Støtte til tre danske dokumentarfilm 

De øvrige succesfulde danske ansøgere inkluderer produktionsselskabet Final Cut for Real, der har modtaget godt 600.000 DKK til produktionen af dokumentaren "Transformation". Filmen følger tre hårdt prøvede skæbner i den stærkt belastede bydel South Central i Los Angeles, som kæmper en daglig hård kamp for at holde sig fri fra kriminalitet. Med hjælp fra psykolog Richard Weintraub, forsøger de at realisere drømmen om et bedre liv. "Transformation" instrueres af Camilla Magid og produceres af Signe Byrge Sørensen og Heidi Elise Christensen. Filmen koproduceres med det finske produktionsselskab Tuffi Films og en lang række øvrige samarbejdspartnere.

"På 'Transformation' har vi lige nu 17 finansiører på projektet, men støtten fra Creative Europe udgør en væsentlig bid af den internationale finansiering. Uden denne tror jeg, at det ville have været yderst vanskeligt at komme i mål", siger filmens danske producer, Heidi Elise Christensen.

Hun understreger den stigende betydning af støtten fra EU og lignende fonde: "Vi har over en årrække set, at forkøbs-beløbene fra tv skrumper - vi skal rende stærkere og søge mere bredt for at få lukket et budget. For et selskab som Final Cut for Real, der primært producerer internationale film, er støtten fra Creative Europe og fonde som f.eks. Nordisk Film og TV Fond en væsentlig del af finansieringen udenfor Danmark." 

Filmen har forventet tv-premiere på DR i foråret 2017.

Udover "Transformation" har også dokumentaren "The Child Soldier's New Job" fra Profile Pictures modtaget ca. 550.000 DKK fra EU, mens dokumentarfilmen "Bugs", som produceres af Danish Documentary Production er løbet med knap 600.000 DKK.

Transformation
"Transformation" (Final Cut for Real)

Et imponerende dansk resultat 

Alt i alt er de danske produktionsselskaber imponerende dygtige til at få del i de europæiske støttekroner. Kun Frankrig placerer sig med seks støttede projekter foran Danmark, der til gengæld overhalede landende Storbritannien, Sverige og Tyskland, som hver især opnåede støtte til tre projekter.

Tidligere i år modtog seks danske produktionsselskaber ca. 4.7 mio. DKK fra samme støtteordning. Læs mere her.

Næste ansøgningsfrist for støtteordningen, TV Programming, er 3. december 2015 og 26. maj 2016.