Den tidlige danske film – guldalder på meder

EFG-TEMA Danmark var en tidlig aktør på den internationale filmscene, hvor Nordisk Films Kompagni indtil ca. 1920 var blandt verdens førende.

loevejagten-450

Løvejagten (Viggo Larsen 1907) bliver grundlag for Nordisk Films Kompagnis hurtige vækst. European Film Gateway (EFG) samler den europæiske filmarv og de skatte, der befinder sig rundt omkring på de femten førende europæiske filmarkiver.

Et år efter den første film blev vist i Paris, fik den teknisk behændige fotograf Peter Elfelt flikket sit eget filmkamera sammen og optog januar-februar 1897 den første danske film Kørsel med grønlandske Hunde (Peter Elfelt 1897) (se klip i højre spalte).

Det blev starten på dansk film, der i 1906 blev industri, da Ole Olsen etablerede Nordisk Films Kompagni.

Snart gik Nordisk Film over til at producere spillefilm i længere format, hvilket gjorde selskabet til et af verdens førende, nogenlunde samtidig med, at den amerikanske filmindustri samlede sig i det solbeskinnede Hollywood. Internationalt fik Danmark succes med kulørte melodramaer med sensationsagtige emner.

Den hvide slavehandel (August Blom, 1910) (se klip i højre spalte) var en genindspilning af en film fra det århusianske filmselskab Fotorama. August Bloms genindspilning blev den internationalt kendte version, der var med til at gøre Nordisk Film til et af verdens førende filmselskaber.

De følgende år blev dansk films guldalder med Asta Nielsen som den store internationale stjerne. Allerede i debutfilmen Afgrunden (Urban Gad, 1910) (se klip i højre spalte) brød hun igennem med sin set med tidens øjne afdæmpet intense spillestil. Samtidig skabte hendes vovede gaucho-dans opmærksomhed om dansk film.

Siden fortsatte hun og instruktør Urban Gad karrieren i Tyskland, hvor Die Asta blev tidens absolut førende kvindelige filmstjerne.

Blandt dansk Films førende instruktører var Benjamin Christensen, der i hovedværket Det hemmelighedsfulde X (1914) (se klip i højre spalte) finder filmiske løsninger, der for alvor løsriver mediet fra indflydelsen fra teater og litteratur.

Eneren Carl Th. Dreyer gjorde sine første erfaringer som klipper, tekstforfatter og instruktør hos Nordisk Film, men fik snart udlængsel og instruerede film i Sverige, Norge, Tyskland og Frankrig.

På EFG kan man finde uddrag fra alle hans store film samt i fuld længde en række dokumentarfilm om og af Dreyer.

Blade af Satans bog (Carl Th. Dreyer, 1921) (se klip i højre spalte) er med sin afdækning af ondskaben i fire perioder et ambitiøst storværk af en instruktør, som siden ofte forlod Danmark for at kunne realisere sine visioner.

Med 58 spillefilm i årene 1914-26 var A.W. Sandberg Nordisk Films centrale instruktør, der i tyvernes nedgangstider huskes bedst for en række respektable Charles Dickens-filmatiseringer som Store Forventninger (A.W. Sandberg 1922) (se klip i højre spalte)

Dansk films første guldalder varede små ti år, hvorefter Nordisk Film med satsninger på klassikerfilmatiseringer ramte ved siden af publikums smag, mens en række af selskabets hovedkræfter forsvandt til konkurrenten Palladium og en ny biografskat gjorde indhug i indtjeningen på hjemmemarkedet.

I tyverne overtog Sverige og Tyskland den europæiske førertrøje, mens amerikansk film langsomt etablerede den verdensdominans, som vi i dag tager som en selvfølge.

english-version3


www.europeanfilmgateway.eu kan man finde snart 500.000 film, billeder og tekster om alt fra den første danske film til sjældne kortfilm af eksempelvis Lars von Trier.

Fakta

Dette element kræver at du har installeret en Flash Player. Kørsel med grønlandske Hunde (Peter Elfelt 1897)

Dette element kræver at du har installeret en Flash Player. Den hvide slavehandel (August Blom 1910)

Dette element kræver at du har installeret en Flash Player. Afgrunden (Urban Gad 1910)

Dette element kræver at du har installeret en Flash Player. Det hemmelighedsfulde X (Benjamin Christensen 1914)

Dette element kræver at du har installeret en Flash Player. Blade af Satans bog (Carl Th. Dreyer 1921)

Dette element kræver at du har installeret en Flash Player. Store Forventninger (A.W. Sandberg 1922)

Kontakt

Museumsinspektør Thomas Christensen
Tlf. 3374 3576
thomasc@dfi.dk

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412