Cinematekets biograf

novdec

Cinemateket nov-dec

PROGRAM. Der er knas for alle ganer i filmkurven november-december: Disney-kavalkade, Technicolor-perler, kultgysere, mesterværker af Sergej Eisenstein, ekstremsport en masse på Danish Adventure Film Festival – plus 10 andre serier og en stribe events …
Van Gogh 3

Kirk Douglas fylder 100 år

IKON. Den 9. december fylder den amerikanske skuespiller Kirk Douglas 100 år. Det markerer vi med et udvalg af hans største præstationer i perioden 7.-28. december. Oplev bl.a. Douglas i ’Forsidesensationen’, ’Spartacus’, ’Van Gogh’ og 'Illusionernes by'.
HimlenoverBerlin

Himlen over Berlin

FILMPOESI i ny kopi. ’Himlen over Berlin’ skildrer to engle, der iagttager Berlin og dens befolkning i smukke sort/hvid billeder. De kan høre menneskernes tanker, men ikke opfatte virkelighedens komplekse farverigdom. Se Wim Wenders mesterskud i december.

Bestil billetter / find film

Vælg enten DATO, FILM, SERIE eller EVENT

Mit program (0 film valgt)

Tilføj film til dit eget program ved at klikke på *
Se alle
Troldmanden fra Oz

Troldmanden fra Oz

Instruktør: Victor Fleming
I dag kl. 16:30
Tilføj til din kalender
Køb
BestilUnge Dorothy (Judy Garland) er forældreløs og bor hos sin onkel og tante i støvede, stormfulde Kansas. En ondskabsfuld nabokone forsøger at kidnappe Dorothys bedste ven, hunden Toto. Da Dorothy efter en tornado åbner døren, er hun ikke længere i Kansas, men ”somewhere over the rainbow” i det magiske land Oz. Med sin blanding af musical, eventyr og fantasy og med sine skarpe farver og ‘syntetiske’ udstråling har ‘Troldmanden fra Oz’ fascineret publikum i over 75 år – forfatteren Salman Rushdie kalder den ”en film om glæderne ved at rejse bort, at forlade det grå og træde ind i farverne.”

Illusionernes by

Illusionernes by

Instruktør: Vincente Minnelli
I dag kl. 16:45
Tilføj til din kalender
Køb
BestilDen første – og bedste – af Vincente Minnellis film om Hollywood er et psykologisk melodrama om en kynisk filmproducent (Kirk Douglas), hvis historie bliver fortalt af tre vidner, som alle har været ofre for hans hensynsløshed: En kvindelig stjerne, en manuskriptforfatter og en instruktør.

Filmen er selvrefleksiv og dobbeltbundet og måske historiens bedste beskrivelse af Hollywood – uden at rumme ‘Sunset Boulevard’s kynisme. Producentfiguren er baseret på en blanding af David O. Selznick og Orson Welles (Minnelli beundrede især sidstnævnte). Filmnørder kan frit gætte på, hvem de øvrige karakterer er baseret på! ‘Illusionernes by’ vandt hele fem Oscars.

'Raging Bull' med introduktion og releasefest
I dag kl. 19:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

‘Ordet – tidsskrift for film og medier’ udkommer den 8. november med et temanummer om lyd. Udgivelsen fejres i Cinemateket med kolde øl og filmquiz i Asta Bar – men først med Martin Scorseses klassiker ‘Raging Bull’ med Robert De Niro som bokseren Jake LaMotta. ”Frank Warners ekstremt ekspressive lyddesign til boksekampene er intet mindre end skelsættende i filmlydens historie,” siger lyddesigner Peter Albrechtsen (’Idealisten’), der introducerer visningen.

'Olsen-banden på sporet' med forudgående pladereception
I dag kl. 19:15
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil

Kom til lanceringsreception i Biblioteket kl. 18.00 på dagen, og mød både manden, der har komponeret det hele, Bent Fabricius-Bjerre, og manden bag cd-udgivelsen. Flere andre musikere og filmfolk er også med. Efter receptionen viser vi en af de allerbedste Olsen-banden-film, ‘Olsen-banden på sporet’ (1975) – den med det Det Gule Palæ, hvor kuppet hovedsaligt foregår på skinner.

Rædselsnatten

Rædselsnatten

Instruktør: Wes Craven
I dag kl. 21:45
Tilføj til din kalender
Køb
BestilSkrabet exploitation-horror baseret på Bergmans ‘Jomfrukilden’. Horror-mesteren Wes Cravens debutfilm ‘Last House on the Left’ er hans mest brutale og grænseoverskridende film til dato – og det siger ikke så lidt. Uskyldig ungdomshygge bliver hurtigt forvandlet til et aldeles ubehageligt voldsorgie, da to unge piger bliver kidnappet af fire morderiske forbrydere, som kynisk, og uden motiv, myrder dem på bestialsk vis.

Morderne ender dog tilfældigvis hjemme hos den ene af pigernes forældre, som har fattet mistanke. Hævnen er hverken sød eller lunefuld i denne lille horror-perle, der på effektiv og polariserende facon viste ondskabens totale meningsløshed. Selv den ofte horror-skeptiske Roger Ebert hyldede filmen og kaldte den ”a tough, bitter little sleeper of a movie that’s about four times as good as you’d expect”.

De levende døde

De levende døde

Instruktør: George A. Romero
I dag kl. 22:00
Tilføj til din kalender
Køb
Bestil’De levende døde’ (‘Night of the Living Dead’), zombie-filmens nulpunkt, markerer en markant æstetisk og tematisk udvikling af horror-genren, da den udkom i 1968. Pludselig, og uden forklaring, genopstår de døde som sultne zombier, der kræver menneskekød. Ved et bid gøres offeret til zombie, og smitten spreder sig med epidemisk hast i det lille amerikanske lokalsamfund.

Karakteristisk for instruktør George A. Romero skal det onde ikke findes i de monstrøse zombier men i mennesket og civilisationen selv, der er korrupteret af det kapitalistiske varesamfund og i det pilrådne politiske system. Lavet for sølle 114.000 dollars er filmen en mørk dommedagsfortælling af zombiefilmens grand old man og startede for alvor bølgen af grænsesøgende og kulturpessimistisk indie-horror i 1970’erne.

Cinematekets program
filmogboghandel
CINEMATEKET sec2
cinemateket-facebook-kampagne_210
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail:

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412