Western

Western
’Min far Toni Erdmann’-instruktøren Maren Ade har produceret, og der er mange lighedspunkter mellem sidste års overraskende filmhit (’Toni Erdmann’ solgte 100.000 billetter i Danmark!) og Valeska Grisebachs både finurlige og skarpe ’Western. Begge film handler om viljestærke tyskere i konflikt med hinanden – på udebane i et Østeuropa, de ikke forstår. I ’Western’ er vi i en bulgarsk floddal, hvor et tysk byggesjak kommer buldrende med maskiner og macho-attitude. Kun én i gruppen, den midaldrende Meinhard med en broget fortid, sanser de lokale beboeres ønsker og behov, hvilket bringer ham på kant med kollegerne. Akkurat som Maren Ade har Valeska Grisebach et vidunderligt blik for de pinlige tavsheder, magtspillet mellem mennesker, tilnærmelsens klodsede tango. I den nye tyske film blomstrer relationer og åbner for smukke livshistorier, hvor vi allermindst venter det. ’Western’ er en ikke sukkeroverstrøet godbid, en ’Strudel-western’, der understreger, at den aktuelle tyske filmgeneration er værd at holde nøje øje med. Med sine indsunkne kinder, buskede overskæg og benede krop ligner Meinhard Neumann, der spiller hovedpersonen i ’Western’, bestemt ikke nogen John Wayne, og filmen ligner ikke umiddelbart noget prærie-epos. Og alligevel er titlen helt på sin plads, for filmen leger elegant med western-genrens klassiske elementer: Her penetration af jomfrueligt land, flaghejsning og drama til hest, ’de civiliseredes’ kamp med lokalbefolkningen om vand og territorier.
Medvirkende: Meinhard Neumann, Reinhardt Wetrek, Syuleyman Alilov Letifov, Veneta Fragnova
Instruktør: Valeska Grisebach
Tyskland, Bulgarien, Østrig, 2017
DCP, 119 min.
Danske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

torsdag 18.01.18, Kl. 21:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
fredag 19.01.18, Kl. 19:15
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
lørdag 20.01.18, Kl. 19:15
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
søndag 21.01.18, Kl. 16:45
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
tirsdag 23.01.18, Kl. 19:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
onsdag 24.01.18, Kl. 19:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
torsdag 25.01.18, Kl. 16:45
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
fredag 26.01.18, Kl. 21:30
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
lørdag 27.01.18, Kl. 14:15
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
søndag 28.01.18, Kl. 14:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender

I serien: Månedens Film i januar: Western

Månedens Film i januar: Western
’Min far Toni Erdmann’-instruktøren Maren Ade har produceret, og der er mange lighedspunkter mellem sidste års overraskende filmhit (der solgte over 100.000 billetter i Danmark!) og Valeska Grisebachs både finurlige og skarpe ’Western’, der er Månedens Film i januar.

Begge film handler om viljestærke tyskere i konflikt med hinanden – på udebane i et Østeuropa, de ikke forstår. I ’Western’ er vi i en bulgarsk floddal, hvor et tysk byggesjak kommer buldrende med maskiner og macho-attitude. Kun én i gruppen, den midaldrende Meinhard med en broget fortid, sanser de lokale beboeres ønsker og behov, hvilket bringer ham på kant med kollegerne. Akkurat som Maren Ade har Valeska Grisebach et vidunderligt blik for de pinlige tavsheder, magtspillet mellem mennesker, tilnærmelsens klodsede tango. I den nye tyske film blomstrer relationer og åbner for smukke livshistorier, hvor vi allermindst venter det.

Med sine indsunkne kinder, buskede overskæg og benede krop ligner Meinhard Neumann, der spiller hovedpersonen i ’Western’, bestemt ikke nogen John Wayne, og filmen ligner ikke umiddelbart noget prærie-epos. Og alligevel er titlen helt på sin plads, for filmen leger elegant med western-genrens klassiske elementer: Her penetration af jomfrueligt land, flaghejsning og drama til hest, ’de civiliseredes’ kamp med lokalbefolkningen om vand og territorier.

I lighed med bl.a. amerikanske Kelly Reichardt (der lavede en radikal opdatering af western-genren med ’Meek’s Cutoff’ i 2010) er Valeska Grisebach mere rundet af socialrealisme end erobringsgejst. Men med ’Western’ lufter hun samtidig en optimistisk tilgang til globaliseringens muligheder: Mellem masser af uvidenhed, frygt og sprogforbistringer åbner hun sprækker af sanselighed og varme.

’Western’ er en ikke sukkeroverstrøet godbid, en ’Strudel-western’, der understreger, at den aktuelle tyske filmgeneration er værd at holde nøje øje med. Valeska Grisebachs film blev i Cannes vist i sidekonkurrencen Un Certain Regard, men havde sikkert været at finde i hovedkonkurrencen, hvis ikke den havde været diskvalificeret på grund af Maren Ades rolle som jurymedlem dér.

Første visning af Månedens Film er som sædvanlig gratis for medlemmer af Cinemateket. Reserverede billetter til medlemsvisningen skal afhentes senest tirsdag den 16. januar. Bemærk også den gratis særvisning den 11. januar i forbindelse med LUX-Filmprisen (læs mere andetsteds på hjemmesiden). Filmen præsenteres i samarbejde med CPH PIX.

Bemærk også, at vi viser Maren Ades ’Min far Toni Erdmann’ den 13. og 23. december. Læs mere andetsteds på hjemmesiden.

Rasmus Brendstrup, programredaktør / Cinemateket
oenskefilm_lille

Ønskefilm i Cinemateket

Ønsk en filmperle til visning på det store lærred - eller flere! Klassikere, kultfilm eller oversete mester-værker. Vi håndplukker regelmæssigt fra listen af forslag.
kosmorama_kampagnebox290_gu

Kosmorama online

FILMFORSKNING. Det Danske Filminstitut står bag Danmarks ældste filmtidsskrift. Kosmorama udgives digitalt, og der er mulighed for at søge og læse i det omfattende bagkatalog online.

Dagens film

/Cinemateket

Storgangsterens sidste kup

19.12.2017Gustave Minda, kaldet Gu, er en gangster af den gamle skole. Mord, vold og forbrydelser er hans arbejde, men han er sine forbrydervenners ven, holder aftaler og vil hellere dø end at være stikker...

Ondskabens hotel

19.12.2017Forfatteren Jack (Jack Nicholson) påtager sig i selskab med sin kone og lille søn jobbet som vicevært på et isoleret feriehotel uden for sæsonen og rammes snart af en tiltagende sindssyge. Hotellet...

Børnebiffen 3-5 år (1), december

20.12.2017Hvor er det sjovt at pakke gaver op! Den lille hund Aston kan næsten ikke vente til sin fødselsdag og på alle de dejlige gaver. Han er så spændt, at han pakker alle tingene ind, han møder på sin ve...

Børnebiffen 4-6 år, december

20.12.2017Cirkeline og musene Ingolf og Fredrik er ude og lege i sneen. De bygger en snemus. Så kommer katten og vil have mus, men det lykkes dem heldigvis at skræmme katten bort med snemusen.

Far til fire i byen - Til julebal i nisseland

20.12.2017Sommeren er gået på hæld, og Lille Per skal ud på nye eventyr. Denne gang er det i form af skolestart i 1. klasse, og det er ikke noget, han er helt tilfreds med. Da Far mister sin stilling efter 2...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412