Jack Lemmon og hans verden + Crossfire

Jack Lemmon og hans verden + Crossfire
Mærk den fulde spændvidde af Annett Wolfs kunstneriske sensibilitet. Billy Wilder og Walter Matthau sætter i portrætfilmen 'Jack Lemmon og hans verden' (på engelsk ’A Twist of Lemmon’) ord på Jack Lemmons finurlige komisk-vemodige talent, og Wolf får også en seriøs Jack Lemmon til at sætte ord på komediekunstens finere nuancer. Derefter viser vi ’Crossfire’ (18 min.), som var et risikabelt forsøg på at få bandemedlemmer fra L.A.’s voldsomste ghetto til at udtrykke sig gennem teater – sågar en musical.

Jack Lemmon og hans verden

Jack Lemmon og hans verden
Instruktør: Annett Wolf
”Hallo, det er Jack Lemmon – træffer jeg Annett?” Annett Wolf troede hun hørte galt, men den var god nok – det var dén Jack Lemmon i røret. Forarbejdet havde båret frugt. Han ville gerne deltage i en portrætudsendelse, men han havde en betingelse.

Lemmon var træt af de amerikanske talkshows, hvor det altid handlede om at promovere den seneste film. Han ønskede at tale længe og indgående om de ting, som lå ham allermest på hjerte: Sin far, teatret, sin kone og sin gode ven Walter Matthau.

Annett Wolf og Jack Lemmon mødtes flere gange for at udforme programmet sammen, og selve interviewet fandt sted på hans kontor i Beverly Hills, hvor væggene var dækket af billeder, filmplakater og Oscar-statuetter. Han berettede i over to timer om sin far, om studierne på Havard, om at være selvlært barpianist, om at lave film, om sin hustru og sine børn. Men også om nogle af skuespillets undervurderede variabler: Timing og enkelhed. Som aftalt skete det uden afbrydelser.

Yderligere optagelser fandt sted hos 20th Century Fox, hvor Jack Lemmon var i gang med indspilningerne til filmen ’Alex and the Gypsy’, og Walter Matthau sætter i dokumentaren ord på Jack Lemmons finurlige komisk-vemodige talent. Vist på Danmarks Radio den 2. oktober 1976.
Medvirkende: Jack Lemmon, Annett Wolf
Danmark, 1976
ProRes File, 59 min.
Engelsk dialog
Tilladt for alle

Crossfire

Crossfire
Instruktør: Annett Wolf
’Crossfire’ (18 min.) er en enestående produktion i Annett Wolfs karriere – et sted mellem videoaktivisme, når det er mest akut og rørende, og formidling af et alvorligt samfundsproblem. Det var et risikabelt forsøg på at få bandemedlemmer fra L.A.’s voldsomste ghetto til at udtrykke sig gennem teater – sågar en musical!

I 1988 var over 10.000 mennesker blevet dræbt i voldelige sammenstød i mellem sorte ungdomsbander i Los Angeles. Bandemedlemmerne blev stadig yngre, ned til 11-12 år. Selv børn på den alder blev taget med våben som 9 mm Glock og AK-47. Det var kraftige våben, som kunne trænge igennem skudsikre veste. I 1988 rådede politiet over 3.500 betjente – kontra 135.000 bandemedlemmer.

Sammen med Harry Webber, som ejede et marketingbureau, gik Annett Wolf ind i et dristigt forsøg på at mægle mellem banderne. Tanken var at give dem noget bedre at tage sig til – og helt grundlæggende give dem håb om en anden og bedre fremtid. Midlet blev teater, og via rigtige auditions hvervede de egnede bandemedlemmer til de forskellige roller.

Man mærker, hvor meget der er på spil for både medvirkende og filmholdet. Og så indvarslede stykket – opført i North Hollywood med medvirkende fra gruppen Bounty Hunter Bloods – utroligt nok en holdbar våbenhvile med den stridende fraktion, Crips.

Bemærk, at filmkopien bærer tydeligt præg af optagelsernes undergrunds-karakter.
USA, 1988
ProRes File, 18 min.
Engelsk dialog
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

onsdag 25.10.17, Kl. 17:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
søndag 19.11.17, Kl. 19:15
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender

I serien: Annett Wolf

Annett Wolf
Hun har levet blandt vilde ulve, formel 1-racerkørere og sorte bandemedlemmer i Los Angeles. Hun stod for de første farveoptagelser vist på dansk fjernsyn, interviewede som den sidste Elvis Presley og har nærmest egenhændigt defineret ’making of’-dokumentargenren. Og ikke mindst har hun skabt en lang række intense og ofte afslørende kunstnerportrætter.

I hendes selskab lader stjernerne paraderne falde: Jacques Brel ser hende dybt i øjnene, Alfred Hitchcock flirter hæmningsløst gennem et helt interview. Og nyligt afdøde Jerry Lewis skræller sig selv på randen af træthedskollaps – alt sammen for rullende kamera.

Navnet er Annett Wolf.

I 2016 – året hun fyldte 80 år – præsenterede Cinematheque Française en retrospektiv kavalkade af hendes værker (lige i hælene på en Martin Scorsese-ditto), og den 21. oktober er der danmarkspremiere på en helt ny dokumentarfilm ikke af, men om Annett Wolf. Vi glæder os til at vise den og naturligvis introducere publikum for både Annett Wolf og manden bag Cinematheque Françaises retrospektiv og den nye film, Damien Bertrand.

Er den kunstneriske anerkendelse kommet sent, vil Annett Wolfs navn alligevel klinge velkendt for mange, der så fjernsyn i årene 1962-77. Wolf lavede dengang programmer for Danmarks Radio om jazzmusikere, skuespillere, digtere mm., men udfordrede så sig selv ved at blive selvstændig dokumentarist i Hollywood. Med frækhed, grundig research, kvindelig charme og en fænomenal sans for at afkode skuespillere og instruktører vandt hun tillid hos store og små i branchen.

Den franske kritiker Jacques Mandelbaum kalder hende i en rosende artikel i Le Monde for en téléaste, en tv-kunstner. Men med dette håndplukkede udvalg af film vil vi rykke vurderingen en tak opad. Kreativ, kræsen, visionær og vild: Annett Wolf er en kunstner, der fortjener bred og stor anerkendelse. Punktum.

På parkmuseerne.dk kan du læse mere om efterårets store fokus på portrætter gennem både talks og udstillinger.

Rasmus Brendstrup, programredaktør / Cinemateket
Christian Rantsén, filmformidler
cinemateket.kino.dk

Cinemateket på kino.dk

BILLETBESTILLING. Vidste du, at du også kan bestille og købe dine billetter til Cinemateket via kino.dk, som repræsenterer over 40 danske biografer?
post2

Nyheder fra Cinemateket

NYHEDSBREV. Vil du holde dig løbende opdateret med inspiration, nyheder og særlige tilbud, kan du tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Dagens film

/Cinemateket

Trafficking - gæster, debat og film

24.10.2017Størstedelen af de prostituerede på Istedgade i København kommer fra Nigeria. I filmen ’Trafficker’ står en række kvinder frem og fortæller om deres liv som ofre for menneskehandel. To af disse kvi...

Annett Wolf - Frozen Moments of the 20th Century

24.10.2017Hvordan laver man et portræt af en, der selv har specialiseret sig i portrætter? Franske Damien Bertrand gør alt det rigtige i sin portrætfilm: Researcher ud i alle kroge, dropper klicheerne og nos...

A Film About Jimi Hendrix

24.10.2017Jimi Hendrix betragtes stadig som alle tiders største rockguitarist, og mesteren har naturligvis krav på en autoriseret biografi. Den kom allerede i 1973 i form af 'The Jimi Hendrix Story', der ind...

Psych-Out!: Lemora: A Child's Tale of the Supernatural + Let's Scare Jessica to Death

24.10.2017Der er både psykologisk dybde og post-hippie-paranoia i efterårsfarver for alle pengene i den melankolske og sært skræmmende 'Let's Scare Jessica to Death' (1971). Jessica er en ung, psykisk ustabi...

Jacquel Brel-soirée / portrætfilm og middag

24.10.2017Kom i stemning med en skål fransk skaldyrssuppe og et glas sval hvidvin i Restaurant SULT, inden vi i biografsalen viser Annett Wolfs portrætfilm 'Jacques Brel og hans verden' med kort introduktion...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412