Den Russiske Revolutions ABC: Foredrag ved Erik Kulavig + Tsar to Lenin

Den Russiske Revolutions ABC: Foredrag ved Erik Kulavig + Tsar to Lenin
Februarrevolutionen? Oktoberrevolutionen? Og hvad med Den Russiske Borgerkrig? Få på selve mærkedagen den 7. november et overblik over Den Russiske Revolutions mange faser og efterskel, når historiker og kommunistforsker Erik Kulavig, der bl.a. står bag bøgerne ’Den Russiske Revolution 1917 – et folks tragiske kamp for frihed’ og ’Vi river himlen ned på jorden’ (2016), vil kridte linjerne op og diskutere, hvordan man kan fortolke revolutionen i dag. Efter foredraget præsenterer vi den amerikanske dokumentarfilm ’Tsar to Lenin’, der fortæller den blodige historie om revolutionen – fra tsar Nikolaj 2.’s autokratiske, dybt religiøse og næsten middelalderlige styring af landet under den industrielle revolutions moderne fremskridt til bolsjevikkernes endelige sejr – igennem sjældne og velvalgte arkivklip. Billetpris: 90/65 kr. Billetafhentning senest søndag den 5. november

Tsar to Lenin

Tsar to Lenin
Instruktør: Diverse
Den amerikanske dokumentarfilm ’Tsar to Lenin’ fortæller den blodige historie om Den Russiske Revolution – fra tsar Nikolaj 2.’s autokratiske, dybt religiøse og næsten middelalderlige styring af landet under den industrielle revolutions moderne fremskridt til Lenin og bolsjevikkernes endelige sejr – igennem sjældne og velvalgte arkivklip igennem hele perioden fra mere end 100 forskellige kilder, bl.a. tsarens hoffotograf.

Selvom filmen, der bliver speaket af den radikale aktivist Max Eastman, har en klar socialistisk agenda og ligefrem gør grin med tsaren i en række slapstick-lignende scener, visualiserer den flot en yderst kompleks affære. Med sin favorisering af trotskisme frem for stalinisme floppede filmen dog ved premieren i 1937, da de stalinistiske kommunister i USA alle boykottede filmen. En rigt illustreret historielektion med spark i!
USA, 1937
DVD, 68 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

tirsdag 07.11.17, Kl. 19:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender

I serien: Den Russiske Revolution 100 år

Den Russiske Revolution 100 år
Al magt til sovjetterne! Sådan lød bolsjevikkernes slogan under Oktober-revolutionen i Rusland i 1917, hvor Vladimir Lenins oprørshær tog den politiske magt i Ruslands daværende hovedstad Sankt Petersborg. Et statskup, der skulle ændre det 20. århundredes storpolitiske verdenskort og samtidig starte et paradigmeskifte i russisk kunst og kultur. Propagandakunstens æra lå forude – og Lenin erklærede ligefrem filmmediet som den vigtigste kunstform.

Men revolutionen, der fandt sted den 25. oktober (den 7. november ifølge den vestlige kalender), førte ikke til fred og forsoning i det kriseramte imperium. Tværtimod fulgte en fem år lang udmarvende borgerkrig mellem den nye sovjetiske stats Røde Hær og forskellige politiske grupperinger, der nægtede at underkaste sig det nye regime.

Gennem film og særarrangementer markerer Cinemateket i oktober og november Den Russiske Revolutions 100-års-jubilæum. Gennem Pudovkins tidlige revolutionsfilm, 1930’er-propaganda-klassikere som ’Chapaev’ og ’Tsar to Lenin’ og Sergei Loznitsas subtile ’The Event’ (2015) om Sovjetunionens uundgåelige kollaps i 1991 ser vi på revolutionens betydning for historien, kulturen og kunsten.

En revolution, der definitivt endte Romanov-tsarernes århundreder lange regime og blev begyndelsen på Sovjetunionens 70 år lange totalitære styre, som dog fortsatte den russiske tradition for at dyrke en næsten guddommelig hersker med deres egne ”røde tsarer” – Stalin, Bresjnev m.fl. – der regerede den socialistiske superstat med en brutal jernnæve bag Kremls høje mure. Og med Vladimir Putins solide greb om magten i det nuværende Rusland synes traditionen at fortsætte.

Serien præsenteres i samarbejde med Arbejdermuseet, der fra 25. oktober til 30. november også sætter fokus på Den Russiske Revolution. Læs mere på arbejdermuseet.dk.

Bjørn Juul Andersen, programmedarbejder / Cinemateket
dreamstimemaximum_45963830

Tag film-testen

TEST DIG SELV. Find ud af, hvilke film i Cinematekets program, der passer bedst til dig. Med 70 film i Cinemateket hver måned kan det være svært at vælge, hvad du skal se. Men hvis du svarer på fem simple spørgsmål, kan vi hjælpe dig i gang.
post2

Nyheder fra Cinemateket

NYHEDSBREV. Vil du holde dig løbende opdateret med inspiration, nyheder og særlige tilbud, kan du tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Dagens film

/Cinemateket

Børnebiffen 5-7 år, oktober

22.10.2017Robotten Will-Bot er bange for alt! På hans planet sker der ingenting, men han patruljerer alligevel dag og nat. En dag lander der et rumskib, og ud kommer en kæmpe robot. Den ser ond og farlig ud...

'Valhalla' - med introduktion om nordisk mytologi ved Annette Lassen

22.10.2017Menneskebørnene Tjalfe og Røskva kommer ved et tilfælde med til Gudernes mægtige rige Valhalla. Her arbejder de som tjenere for tordenguden Thor. Thors ven, den listige gud Loke, har indgået et væd...

Børnebiffen 3-5 år, oktober

22.10.2017Rita og Krokodille skal på campingtur. Det er hyggeligt at ligge i et telt oppe på bjerget. Indtil det bliver mørkt. Månen kaster skygger af ulve og trolde på teltdugen. Rita tvinger Krokodille ud...

Danish on a Sunday: 'Italian for Beginners'

22.10.2017Alt fungerer i denne dogmefilm #12: Manuskriptet er elegant, multiplottet fungerer og skuespillerpræstationerne er i top. Den unge præst ankommer til byen, og snart møder han nogle ømme beboere på...

Frida

22.10.2017Historien om den mexicanske maler Frida Kahlo. En syg og forkrøblet kvinde formår at hæve sig over sine dårligdomme og ikke bare vinde den mand, hun vil have, men også at skabe stor kunst. Hun leve...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412