Filmuniversitetet: Skrappe Luke - med introduktion af Peter Schepelern

Filmuniversitetet: Skrappe Luke - med introduktion af Peter Schepelern
Introduktion ved Peter Schepelern.

Skrappe Luke

/Cool Hand Luke

Skrappe Luke
Instruktør: Stuart Rosenberg
Paul Newman spiller med stort nærvær og gennemborende blå øjne Lucas “Cool Hand” Jackson, en mærkelig trodsig ung mand, der bliver sat bag tremmer for at have ødelagt nogle parkometre. Luke lægger sig ud med Gud og hver mand – ret bogstaveligt – og afviser den ensretning, der følger med indespærringen.

Filmen er fyldt med knaldgode replikker og mindeværdige scener, og flere one liners er gået over i filmhistorien, f.eks. Den knastørre: ”Hvad vi har her, er en manglende evne til at kommunikere”. Filmen er fyldt med knaldgode replikker og mindeværdige scener, og en del af dens charme skyldes de fabelagtige biroller. Her finder vi blandt andre en ung Dennis Hopper og den for nyligt afdøde americana-helt Harry Dean Stanton.
Medvirkende: Paul Newman, George Kennedy, JD Cannon
Originaltitel: Cool Hand Luke
USA, 1967
DCP, 126 min.
Engelsk dialog
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

I serien: Filmuniversitetet

Filmuniversitetet
Et vigtigt formål for et cinematek er at holde filmhistorien levende og ikke betragte den som en fast størrelse, men som en fortælling, der hele tiden må genopdages og omskrives. Under overskriften ‘Filmuniversitet’ præsenterer vi – i samarbejde med Filmmagasinet Ekko – filmhistoriske værker, der bliver introduceret af de to fremragende filmhistorie-formidlere Peter Schepelern og Peter Skovfoged Laursen.

I oktober og november præsenterer vi Paul Newman-perlen ’Skrappe Luke’ (1967) og Max Ophuls’ elegante kærligheds-drama ’Brev fra en ukendt kvinde’ (1948).

Peter Schepelern er tidligere lektor i filmvidenskab ved Københavns Universitet. Ud over artikler om mangfoldige emner har han skrevet og/eller redigeret blandt andet ‘Filmleksikon’ (1995/2010) og ‘Lars von Triers film. Tvang og befrielse’ (2000).

Peter Skovfoged Laursen er cand.mag. i filmvidenskab og underviser på Ørestad Gymnasium og er studieleder for film ved Folkeuniversitetet. Han har blandt andet skrevet artikler til tidsskriftet Kosmorama om Jan Svankmajer, Yasujiro Ozu og Hirokazu Kore-eda.

Jesper Andersen, programredaktør / Cinemateket
oenskefilm_lille

Ønskefilm i Cinemateket

Ønsk en filmperle til visning på det store lærred - eller flere! Klassikere, kultfilm eller oversete mester-værker. Vi håndplukker regelmæssigt fra listen af forslag.
kosmorama_kampagnebox290_gu

Kosmorama online

FILMFORSKNING. Det Danske Filminstitut står bag Danmarks ældste filmtidsskrift. Kosmorama udgives digitalt, og der er mulighed for at søge og læse i det omfattende bagkatalog online.

Dagens film

/Cinemateket

NAFF præsenterer: Løbefilm #2 The Unknown Runner

22.11.2017Se, hvordan det hele startede for en af verdens bedste løbere. "The Unknown Runner" er en historie om Geoffrey Kipsangs, den kenyanske langdistanceløber, vej mod løbekarrieren, der ikke blot bød på...

Den røde skildpadde

22.11.2017En skibbruden mand på en øde ø forsøger desperat at undslippe, indtil han en dag møder en mærkelig rød skildpadde, som kommer til at ændre hans liv. En besnærende poetisk og dialogløs animationsfil...

Elbrus

22.11.2017Filmen tager på en spændende tur til det nordlige Kaukasus til Mount Elbrus, Europas højeste punkt (5.642 meter). Skiløberne Thibaud Duchosal og Lucas Swieykowski, der ofte rejser for at opdage nye...

Den Russiske Revolutions ABC: Foredrag ved Erik Kulavig + Tsar to Lenin / EKSTRAVISNING!

22.11.2017Den amerikanske dokumentarfilm ’Tsar to Lenin’ fortæller den blodige historie om Den Russiske Revolution – fra tsar Nikolaj 2.’s autokratiske, dybt religiøse og næsten middelalderlige styring af la...

Depth Perception

22.11.2017Så er den her endelig! Den nye snowboardfilm med Travis Rice og en håndfuld af verdens bedste snowboardere, der bliver sluppet løs på bjergene i Canada. Forvent intet mindre end en visuel bombe og...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412