Dum Spiro Spero + Kino Otok - med instruktørbesøg og reception

Dum Spiro Spero + Kino Otok - med instruktørbesøg og reception
To mellemlange dokumentar-perler: ’Kino Otok’ - Islands of Forgotten Cinemas’ er en poetisk dokumentar om de mange biografer og den rige filmkultur, der engang eksisterede på De Dalmatinske Øer ud for Kroatiens kyst. ’Dum Spiro Spero’ er latin og betyder ”så længe jeg ånder, håber jeg”. Den kroatiske forfatter Pero Kvesic (født 1950), der lider af store vejrtrækningsproblemer, introducerer med stor humor i denne videodagbog tilskueren til den verden, han snart må sige farvel til. Besøg af ’Dum Spiro Spero’-instruktøren Pero Jvesic og efterfølgende reception i Asta Bar. Reseverede billetter skal afhentes senest den 12. november.
min. 45 Min.

Dum Spiro Spero

Dum Spiro Spero
Instruktør: Pero Kvesic
Dum Spiro Spero er latin og betyder ”så længe jeg ånder, håber jeg”. Den kroatiske forfatter Pero Kvesic (født 1950), der lider af store vejrtrækningsproblemer, introducerer i denne videodagbog tilskueren til den verden, han snart må sige farvel til. Med stor humor og uden sentimentalitet kommenterer han på sin situation, sine familiemedlemmer og sin gamle hund, der også skranter. I en sekvens trisser Kvesic rundt i sit hus og filosoferer over, hvad der vil være den mest smertefrie og den mest praktiske form for selvmord. Charmerende, hjertevarm og en stor publikumssucces i hjemlandet Kroatien.
Kroatien, 2016
DCP, 52 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Kino Otok - Islands of Forgotten Cinemas

Kino Otok - Islands of Forgotten Cinemas
Instruktør: Ivan Ramljak
En poetisk dokumentar om de mange biografer og den rige filmkultur, der engang eksisterede på de dalmatinske øer ud for Kroatiens kyst. En række ældre mennesker og tidligere operatører fortæller off-screen levende og engageret om deres ungdoms biografoplevelser, som også omfattede de danske ’sengekants-film’, mens vi følger de nuværende aktiviteter i de tidligere biografbygninger, der er omdannet til fitnesscentre, skydehaller eller øvelokaler for kor og messingorkestre.
Kroatien, 2016
DCP, 35 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

I serien: East by Southeast

East by Southeast
Kommunismens æra er stadig en vigtig inspirationskilde for de øst- og centraleuropæiske filminstruktører, som det på meget forskellig vis fremgår af årets East by Southeast-festival. Både den farverige slovakiske komedie ’The Teacher’ og den intense polske thriller ’I’m a Killer’ er optaget af muligheden for at udøve civil ulydighed under kommunismen.

’I’m a Killer’ foregår i 1970’ernes Polen og er en skarp analyse af en person, der mister den sidste rest af menneskelig værdighed under et totalitært styre. Også ’The Art of Loving’, en biopic om den legendariske polske sexolog, Michalina Wislocka, udspiller sig før Jerntæppets fald. Vi præsenterer desuden ungarske Ferenc Töröks ’1945’, der var en af de bedst anmeldte film på årets filmfestival i Berlin. Filmen foregår i 1945, men har en tydelig parallel til den voksende nationalisme i den nuværende ungarske samfund.

I den imponerende række af fremragende nye georgiske film er kaki-klædte mænd med maskinpistoler omkring en ramponeret jeep på en bjergvej et genkommende motiv. Men i Mariam Khatchvanis ’Dede’ udkæmpes krigen ikke mellem nationer eller ideologier men mellem kvinder og mænd – tradition og modernitet.

East by Southeast blænder også op for en række fremragende film, der udspiller sig i nutidens Central- og Østeuropa. Det politiske afspejler sig i den private i ungarske ’The Citizen’, der med en hjertevarm historie og fine skuespilpræstationer sætter ansigter på den anonyme ’flygtningebølge’, mens tjekkiske ’Ice Mother’ hylder fællesskab og solidaritet i lyset af tidens narcissisme og jagt på rigdom.

East by Southeast får besøg af en række Central- og østeuropæiske instruktører og skuespillere. Festivalen åbner filmgrænserne den 9. november med Agnieszka Hollands forrygende og flot fotograferede øko-thriller ’Spoor’, der var i hovedkonkurrence på årets filmfestival i Berlin og hermed får danmarkspremiere. Filmen er også Månedens Film i Cinemateket i december.

East by Southeast er realiseret i samarbejde med goEast-festivalen i Wiesbaden, med støtte fra især Polens, Tjekkiets, Ungarns og Slovakiets ambassader. Billetter til festivalen skal afhentes to dage før den pågældende forestilling.

Jesper Andersen, programredaktør / Cinemateket
dreamstimemaximum_45963830

Tag film-testen

TEST DIG SELV. Find ud af, hvilke film i Cinematekets program, der passer bedst til dig. Med 70 film i Cinemateket hver måned kan det være svært at vælge, hvad du skal se. Men hvis du svarer på fem simple spørgsmål, kan vi hjælpe dig i gang.
kosmorama_kampagnebox290_gu

Kosmorama online

FILMFORSKNING. Det Danske Filminstitut står bag Danmarks ældste filmtidsskrift. Kosmorama udgives digitalt, og der er mulighed for at søge og læse i det omfattende bagkatalog online.

Dagens film

/Cinemateket

Børnebiffen 3-5 år, november (1)

25.11.2017Mis med de blå øjne går ud i verden for at finde landet med de mange mus. På sin færd møder den mange små forhindringer. Den hjælper også kattene med de gule øjne, selv om de først ikke vil vide af...

Børnebiffen 5-7 år, november

25.11.2017Dokumentarserien "Mig og min familie" portrætterer danske børn i alderen fem til syv år, som på den ene eller anden måde adskiller sig fra normen. Villads har to mødre, mor og Rikke. Men selv om...

NAFF præsenterer: Løbefilm #2 The Unknown Runner

25.11.2017Se, hvordan det hele startede for en af verdens bedste løbere. "The Unknown Runner" er en historie om Geoffrey Kipsangs, den kenyanske langdistanceløber, vej mod løbekarrieren, der ikke blot bød på...

Den røde skildpadde

25.11.2017En skibbruden mand på en øde ø forsøger desperat at undslippe, indtil han en dag møder en mærkelig rød skildpadde, som kommer til at ændre hans liv. En besnærende poetisk og dialogløs animationsfil...

Sea Gypsies: The Far Side Of The World

25.11.2017Velkommen ombord på en hensynsløs ekspedition til Antarktis på en håndbygget sigøjner-båd med en broget besætning med en blandet erfaring for verdenshavene. Sagt anderledes, en gruppe hipstere med...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412