Månedens Film i februar: The Wailing

/Uhyggeligt underholdende

Oplev den sydkoreanske spøgelses-dæmon-zombie-politi-thriller 'The Wailing' på det store lærred som Månedens Film i februar.
Månedens Film i februar: The Wailing

Verden ville være et kedeligere sted uden sydkoreansk film. Hvor ellers ville man finde på at skrive en spøgelses-dæmon-zombie-politi-thriller? Her er djævleuddrivelser af ‘Eksorcisten’-kaliber, snigende uhygge som i ‘Ring’, overlevelseskamp med savklinge – lige dele effektgys, thriller-twists og hæse misantropiske grin.

Sådan en uplacerbar satan er ‘The Wailing’. Og ganske karakteristisk for sydkoreansk film og ‘The Chaser’-instruktøren Na Hong-jin er den eksekveret med en alvor og et production design, der må få Hollywood til at hviske om remakes. Men se den ægte vare her – rutsjebaneturen bliver med garanti ikke heftigere af at få amerikanske stemmer og fandenivoldskheden reduceret af marketinghensyn!

I landsbyen Goksung breder en uhyggelig adfærd sig som en langsom epidemi: Folk bliver ramt af morderisk raseri, der går ud over deres nærmeste, derefter en søvngængeragtig tilstand – og død. Mistanken rettes mod en nylig tilflytter ved floden, der synes at dyrke heksekunst.

Den tilrejsende politimand Jong-Goo synes at være godt på sporet, men da hans egen datter rammes af smitten, spalter politiarbejdet sig ud i hævnbegær, og den rationelle tænkning i hengivelse til alternativ behandling. Han søger hjælp hos en shaman, som snart danser skarpt bevæbnet runddans med både en skovkvinde, politi og panikslagne borgere. Se den før din nabo!

ANMELDERNE SKRIVER:

❤❤❤❤❤ ”Ikke siden William Friedkins ' Ekscorsisten' fra 1973 har en film om djævleuddrivelse været så besættende. (…) Detonerer i en djævlejagt så intens, at man må minde sig selv om at trække vejret. Også fordi billederne er så åndeløst smukke, hvirvlende og febrile. (…) Et hallucinatorisk blast from the past, hvor nationale traumer forhandler om den koreanske sjæl.” (Joakim Grundahl, Politiken).

★★★★★★ ”Glæd dig! The Wailing er en 157 minutter lang sydkoreansk spøgelsesfilm, der overrumpler, er flamboyant og intelligent og vil efterlade dig fuld af undren. Det er fandme mesterligt! (…) The Wailing er ikke ét minut for lang, ikke mindst takket være den smukke og poetiske fotografering af Hong Kyung-pyo, og det imponerende spil af især Kwak Do-won og Kim Hwan-hee, hvis far-datter forhold er rørende og, ja, tragisk. (…) Findes ondskab? Og i hvilken form? Jeg er nødt til at give filmen seks stjerner, for den spøger stadig i baghovedet.” Rikke Schubart, Filmmagasinet Ekko.

★★★★★”Er det ikke bare endnu en asiatisk gyser i den endeløse række? Svaret er nej og et rungende et af slagsen. (…) Denne genreblandende skrækfilm ved du ganske enkelt ikke, hvor du har – på noget tidspunkt. (…) Alene sidste akt er så herligt kryptisk skruet sammen, at man i et jerngreb holdes ude på kanten af sædet i så lang tid, at tidsfornemmelsen går op i flammer. (…) Hvis man er i tvivl om, at Sydkorea stadig er et filmland i rivende udvikling, så bør 'The Wailing' langsomt, men effektivt mejsle enhver tvivl væk. ” (Emil Schultz, Moovy.dk)

★★★★★ ”Har du nogensinde set en overnaturlig sydkoreansk zombie-horror-splatter-thriller-komedie-gyserfilm? Hvis ikke, så har du chancen nu. Skynd dig ind at se ’The Wailing’! (…) To en halv times tour de force. (…) Nogle gange skal man tage en chance og lade sig rive med. Du vil ikke fortryde det!” (Peter Birch, Filmmagasinet Nosferatu)

★★★★ ”’Eksorcisten’ møder ’True Detective’ i Sydkoreas skove (…) Hovedpersonens datter spilles forbandet godt af Kim Hwan-Hee, der først lyser lærredet op med en smilende elskværdighed og senere sender skælv i kroppen på publikum med Linda Blair-lignende kropsforvridninger og dæmonisk banden. I en scene æder og drikker hun grådigt alt, hvad der er i køleskabet som en sulten køter, hvorefter hun bøvser og stirrer på sin grædende mor, først med foragt, derefter med en køkkenkniv. (…) En serie af twists, der efterlader én rådvild, men også morbidt tilfreds. (Lasse Virlev, Soundvenue).

SÆRVISNINGER:

Filmen præsenteres i samarbejde med CPH PIX. Den første visning er gratis for Cinematekets medlemmer (så længe billetter haves). Billetter til denne visning skal afhentes senest dagen før.

Søndag den 12. februar kl. 19.00 byder Cinemateket og Korea Klubben på introduktion af forfatter, journalist og ekspert i sydkoreansk film Lars Ahn Pedersen. Oplægget til filmen varer ca. 10 minutter.

Rasmus Brendstrup, programredaktør / Cinemateket

The Wailing

The Wailing
"”The Wailing kommer ikke i 30 eller 100 biografer, men kun i en enkelt. Til gengæld er den så fuldstændig særegen og usædvanlig, at jeg ikke kunne lade være med at gøre den til hovedemnet for denne Filmlandet podcast.” (…) Jeg er nødt til at udtrykke min taknemmelighed over for den koreanske instruktør Na Hong-jin. SIKKE et overskud! (…) Et helt skatkammer af friske filmideer, der minder os om, hvor låst vi er af genrer i almindelighed.” Sådan siger Per Juul Carlsen i DR's Filmland-podcast om 'The Wailing', der netop er en uplacerbar satan. Og ganske karakteristisk for sydkoreansk film og ‘The Chaser’-instruktøren Na Hong-jin er den eksekveret med en alvor og et production design, der må få Hollywood til at hviske om remakes. Men se den ægte vare her – rutsjebaneturen bliver med garanti ikke heftigere af at få amerikanske stemmer og fandenivoldskheden reduceret af marketinghensyn! I landsbyen Goksung breder en uhyggelig adfærd sig som en langsom epidemi: Folk bliver ramt af morderisk raseri, der går ud over deres nærmeste, derefter en søvngængeragtig tilstand – og død. Mistanken rettes mod en nylig tilflytter ved floden, der synes at dyrke heksekunst. Den tilrejsende politimand Jong-Goo synes at være godt på sporet, men da hans egen datter rammes af smitten, spalter politiarbejdet sig ud i hævnbegær, og den rationelle tænkning i hengivelse til alternativ behandling. Han søger hjælp hos en shaman, som snart danser skarpt bevæbnet runddans med både en skovkvinde, politi og panikslagne borgere. Se den før din nabo!
Medvirkende: Jun Kunimura, Jung-min Hwang, Do-won Kwak
Originaltitel: "Goksung"
Instruktør: Na Hong-jin
Sydkorea, USA, 2016
DCP, 156 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

post2

Nyheder fra Cinemateket

NYHEDSBREV. Vil du holde dig løbende opdateret med inspiration, nyheder og særlige tilbud, kan du tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.
dreamstimemaximum_45963830

Tag film-testen

TEST DIG SELV. Find ud af, hvilke film i Cinematekets program, der passer bedst til dig. Med 70 film i Cinemateket hver måned kan det være svært at vælge, hvad du skal se. Men hvis du svarer på fem simple spørgsmål, kan vi hjælpe dig i gang.
alle-kommende-forestillinger-210

Dagens film

/Cinemateket

The Grump

19.02.2017Da en stædig gammel kartoffelbonde forstuver sin ankel, må han flytte ind til sin søn og svigerdatter i byen. Den gamle mand er ikke i tvivl om, at alt var bedre i gamle dage, men han er nu tvunget...

Bird on a Wire - med foredrag

19.02.2017Tony Palmers film om Leonard Cohens europaturné i 1972 er en af den slags fluen-på-væggen-iagttagelser, hvor kameraet er så insisterende, at man glemmer dets tilstedeværelse. En produktion, hvis øj...

Love Is Thicker Than Water

19.02.2017Tag dine teenagere under armen og nyd denne smittende, universelle kærlighedshistorie, der kom ind ad døren til festivalen i sidste øjeblik. ’Love Is Thicker Than Water’ er en frisk og underholdend...

Krigens psykologi: 'Of Men and War' + debat og efterfølgende reception

21.02.2017Kom med helt ind i det terapirum, hvor amerikanske krigsveteraner fra krigene i Irak og Afghanistan bliver behandlet for posttraumatisk stress syndrom (PTSD). Filmen vandt hovedprisen på IDFA og få...

Silent Nights, Under sandet

21.02.2017Filmen udspiller sig i dagene efter Tysklands kapitulation, i maj 1945, regnskabets time efter fem års besættelse. En flok unge tyske krigsfanger udleveres til de danske myndigheder og sendes efter...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412