Joachim Trier

/MELANKOLSKE GENERATIONSPORTRÆTTER

(Gen)oplev den det norske stjerneskud Joachim Triers tre første film, de melankolske Oslo-portrætter ’Reprise’ og ’Oslo, 31. august’ samt den stjernespækkede ’Louder Than Bombs’ – alle med dugfriske video-introduktioner af instruktøren selv.
Joachim Trier

Norske Joachim Trier (f. 1974) er mester i eksistentialistisk flirtende film med melankolske skæbner, der føler tomrum. Smerten er markant i filmenes direkte menneskelige konfrontationer. Trier vender sten og slår revner i hovedpersonernes eksistentielle fundament, og deres udfordringer er fortalt uden intentioner om at vise sig filmisk frem eller imponere. Det er den bagvedliggende psykiske intensitet, der får lov til at spire frem gennem skuespillernes nærvær i et oprigtigt visuelt udtryk.

Den 30. november havde Triers seneste film ’Thelma’ dansk premiere, og Cinemateket byder på repriser af hans første tre spillefilm, ’Reprise’, ’Oslo, 31. august’ og ’Louder Than Bombs’ – alle med dugfriske video-introduktioner af instruktøren selv.

Tobias Lynge Herler, programredaktør / Cinemateket

Reprise - med video-introduktion af Joachim Trier

Reprise -  med video-introduktion af Joachim Trier
Filmen vises med en dugfrisk video-introduktion af Joachim Trier.

Reprise

Reprise
Instruktør: Joachim Trier
Joachim Triers spillefilmsdebut tør tage livets store og ofte tabuiserede emner ved roden og give dem en ordentlig rusketur. De to Oslo-venner, Phillip og Erik, er i 20'erne, kæmper med livet, der ind imellem kan gøre frygtelig ondt, og de har begge store drømme om at bryde igennem som forfattere. Særligt Phillip tumler med depression og afmagt, mens Erik ihærdigt forsøger at bringe sin ven tilbage til overfladen, med begrænset succes. Det er ikke nødvendigvis nemt at være kreativ, ung og have hele verden stående åben for sig i Oslo i 2006.

’Reprise’ er formeksperimenterende allerede fra det fem minutter lange anslag: et stileksperiment med fortællerstemme og klip i tid og sted. Først og fremmest er filmen et begavet generationsportræt med fokus på den ungdommelige energis møde med egne melankolske tendenser og omgivelsernes kedelige, borgerlige realiteter. Filmens poetiske form bevæger sig ind og ud af historien og formidler det, der er lettere at skrive ned med ord end at fortælle på film: Drømme, tanker, minder.
Medvirkende: Espen Klouman Høiner, Anders Danielsen Lie, Christian Rubeck, Odd Magnus Williamson
Norge, 2006
35mm, 106 min.
Danske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

onsdag 20.12.17, Kl. 21:30
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
tirsdag 09.01.18, Kl. 16:45
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender

Oslo, 31. august - med video-introduktion af Joachim Trier

Oslo, 31. august - med video-introduktion af Joachim Trier
Filmen vises med en dugfrisk video-introduktion af Joachim Trier.

Oslo, 31. august

Oslo, 31. august
Instruktør: Joachim Trier
Joachim Trier gik international sejrsgang med dette hudløst ærlige portræt af menneskelig smerte og konfrontation med meningsløsheden. Som titlen antyder udspiller handlingen sig den 30.-31. august i Oslo, hvor den stoffri narkoman Anders er på vej til byen efter et længere ophold på et behandlingshjem.

Nu skal han forsøge at starte en normal tilværelse igen, men mødet med gamle venner og lige så gamle minder er alt andet end enkelt. Angsten ved udsigten til en genforening med normalitetens konforme problemstillinger står malet i Anders’ ansigt, og filmen visualiserer i ærlige billeder det abstrakte og mentale. Triers poetisk-realistiske pendul mellem håb og fortabelse cementererede Norges comeback som filmnation og gjorde instruktøren til et stort navn i arthouse-verdenen.
Medvirkende: Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner, Johanne Kjellevik Ledang
Norge, 2011
DCP, 95 min.
Danske undertekster
Tilladt over 11 år

Forestillinger:

torsdag 28.12.17, Kl. 14:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender

Louder Than Bombs - med video-introduktion af Joachim Trier

Louder Than Bombs - med video-introduktion af Joachim Trier
Filmen vises med en dugfrisk video-introduktion af Joachim Trier.

Louder Than Bombs

Louder Than Bombs
Instruktør: Joachim Trier
Fire år efter den hjemlige og internationale succes med ’Oslo, 31. august’ debuterede Joachim Trier her på den internationale filmscene. Krigsfotografen Isabelle (Isabelle Huppert) omkommer i en voldsom bilulykke. Tre år senere vil enkemanden Gene (Gabriel Byrne) indvie sin utilpassede teenagesøn i sandheden om morens død og kalder derfor sin ældste søn hjem – men far og søn har forskellige billeder af, hvem Isabelle var.

Joachim Triers første engelsksprogede film er et livsklogt, psykologisk nuanceret, visuelt stærkt og utrolig velspillet drama om sorg og om at miste – og Trier tager sig den nødvendige tid til at komme omkring de mange psykologisk højintense dramaer, som historien favner.
Medvirkende: Rachel Brosnahan, Jesse Eisenberg, Amy Ryan, Gabriel Byrne
Norge, Frankrig, Danmark, USA, 2015
DCP, 109 min.
Danske undertekster
Tilladt over 11 år

Forestillinger:

fredag 15.12.17, Kl. 19:15
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
onsdag 03.01.18, Kl. 19:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
cinemateket.kino.dk

Cinemateket på kino.dk

BILLETBESTILLING. Vidste du, at du også kan bestille og købe dine billetter til Cinemateket via kino.dk, som repræsenterer over 40 danske biografer?
oenskefilm_lille

Ønskefilm i Cinemateket

Ønsk en filmperle til visning på det store lærred - eller flere! Klassikere, kultfilm eller oversete mester-værker. Vi håndplukker regelmæssigt fra listen af forslag.
alle-kommende-forestillinger-210

Dagens film

/Cinemateket

4.50 fra Paddington

12.12.2017I filmen overværer Miss Marple et mord gennem vinduet af et forbipasserende tog. Da politiet affærdiger hende som en halvskør ældre dame, der vist læser for mange krimiromaner i sin fritid, beslutt...

Cave of Forgotten Dreams (3D)

12.12.2017I 1994 blev verdens ældste hulemalerier opdaget i en skjult grotte i Chauvet, Frankrig, og de viste sig ikke blot at være mere end dobbelt så gamle som hulemalerierne i Lascaux – de hidtil ældste –...

Spoor

12.12.2017Astrologen og vegetaren Duszejko har slået sig ned i en lille idyllisk polsk bjerglandsby, hvor sneen ligger meterhøj i det smukke landskab. Duszejko har lagt sig ud med de lokale macho-jægerklub...

Flygtningen - med introduktion af krimiekspert Bo Tao Michaëlis

12.12.2017Vincent Parry (Humphrey Bogart) undslipper med nød og næppe San Quentin-fængslet under afsoningen af en fejlagtig dom for drab på sin kone. Han får husly hos Irena Jansen (Lauren Bacall), hvis far...

Den sidste bølge

12.12.2017Sydney-advokaten David Burton (Richard Chamberlain) har godt gang i karrieren og styr på familielivet, da en opringning pludselig ændrer hans stabile tilværelse. David bliver bedt om at rådgive en...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412