Månedens Film i marts: A Man of Integrity

/Stålsat iransk Cannes-vinder

Oplev Månedens Film i marts, ‘A Man of Integrity’ – forbudt i hjemlandet Iran og fortalt af en mesterinstruktør, der tidligere har siddet i fængsel for landsskadelig virksomhed. Spilleperiode: 1.-11. marts.
Månedens Film i marts: A Man of Integrity

Mohammed Rasoulof er en af Irans mest omtalte, men ikke så eksponerede filmmagere. Sammen med Jafar Panahi blev han arresteret i 2010 under forberedelserne til en film om landets moderate politiske bølge, idømt seks års fængsel for landsskadelig virksomhed og 20 års forbud mod at lave film. Disse straffe har nok været tænkt som skræk og advarsel men er siden – uformelt og under mystiske omstændigheder – blevet omstødt.

Nu er Rasoulof tilbage, og hvis man tror, han er blevet regimets skødehund, kan man godt tro om igen. ’A Man of Integrity’ er et gribende drama om en mands kamp for sine rettigheder, og med en skruestik af et plot, totale overbevisningskraft og umulige dilemmaer ligner den Asghar Farhadis bedste film (tænk ’Nader og Simin – en separation’). Glimtvist viser Mohammed Rasoulof dog også, at hans baggrund er den symbolladede arthouse-film (Cinemateket har tidligere vist ’Iron Island’ og ’The White Meadows’).

Filmens nådesløse kritik af et samfund, hvor magt trumfer moral, gør den samtidig til et værk med universel relevans. ’A Man of Integrity’ vandt fortjent Cannes-festivalens Un certain regard-konkurrence. Filmen beviser i sig selv – dens morale ufortalt – at modgang kan gøre stærk. ’A Man of Integrity’ er ikke overraskende blevet forbudt i hjemlandet. Men Iran har fået endnu en mesterinstruktør.

Den første visning af Månedens Film er gratis for medlemmer (så længe lager haves). Billetter til denne visning skal hentes senest tirsdag den 27. februar, og søndag den 4. marts efterfølges visningen af debat om filmkunstens vilkår i Iran netop nu. Læs mere andetsteds på hjemmesiden. Filmen præsenteres i samarbejde med CPH PIX.

Rasmus Brendstrup, programredaktør / Cinemateket

A Man of Integrity

A Man of Integrity
Den idealistiske og lidt for åbenmundede lærer Reza (Reza Akhlaghirad) har måttet forlade hjembyen Teheran, men har fundet en form for lykke som guldfiske-opdrætter i en nordlig provinsby med sin lige så viljestærke hustru Hadis (Soudabeh Beizaee) og deres søn. Det er et liv med gummirøjsere og afdrag, men båret oppe af arbejdsomhed, kærlighed og lidt hjemmebrændt sprut. En dag går alt dog skævt: Reza takker nej til at sælge sin dam til den lokale virksomhedsbaron, og pludselig mærker parret, hvor mange skjulte dagsordener og magtforhold, byen er bygget på. Vandforsyningen blokeres, Reza kommer i klammeri med et religiøst tæskehold, Hadis får insider-viden gennem sit lærerjob, og hans stolthed begynder for alvor at tære på ægteskabet. ’A Man of Integrity’ kan ses som en moralsk fortælling med western-genrens renhed: Den retskafne møder et lokalsamfund tynget af frygt. Men filmen har samtidig socialrealismens nærvær og overbevisningskraft, foruden et stærkt blik for detaljerne i de vintergrå omgivelser.
Medvirkende: Reza Akhlaghirad, Soudabeh Beizaee, Nasim Adabi, Misagh Zare, Zeynab Shabani, Zhila Shahi
Originaltitel: "Lerd"
Instruktør: Mohammad Rasoulof
Iran, 2017
DCP, 117 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

torsdag 01.03.18, Kl. 19:15
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
fredag 02.03.18, Kl. 21:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
lørdag 03.03.18, Kl. 16:15
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
tirsdag 06.03.18, Kl. 19:15
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
onsdag 07.03.18, Kl. 16:30
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
torsdag 08.03.18, Kl. 20:30
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
fredag 09.03.18, Kl. 21:45
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
lørdag 10.03.18, Kl. 17:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
søndag 11.03.18, Kl. 19:15
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender

A Man of Integrity / med debat

A Man of Integrity / med debat
De iranske instruktører Mohammad Rasoulof og Jafar Panahi blev arresteret i 2010 og senere fundet skyldige i skadelig virksomhed mod den islamiske republik, angiveligt på grund af en planlagt film om den ’grønne’ reformbølges påvirkning af en enkelt familie. De fik fængselsdom og Berufsverbot, mens store dele af filmverdenen krævede benådning eller en appelsag. Facit er, at de begge indspiller film i dag. Hvordan hænger det sammen, spørger vi et særligt inviteret panel af Iran-eksperter.

A Man of Integrity

A Man of Integrity
Instruktør: Mohammad Rasoulof
Den idealistiske og lidt for åbenmundede lærer Reza (Reza Akhlaghirad) har måttet forlade hjembyen Teheran, men har fundet en form for lykke som guldfiske-opdrætter i en nordlig provinsby med sin lige så viljestærke hustru Hadis (Soudabeh Beizaee) og deres søn. Det er et liv med gummirøjsere og afdrag, men båret oppe af arbejdsomhed, kærlighed og lidt hjemmebrændt sprut.

En dag går alt dog skævt: Reza takker nej til at sælge sin dam til den lokale virksomhedsbaron, og pludselig mærker parret, hvor mange skjulte dagsordener og magtforhold, byen er bygget på. Vandforsyningen blokeres, Reza kommer i klammeri med et religiøst tæskehold, Hadis får insider-viden gennem sit lærerjob, og hans stolthed begynder for alvor at tære på ægteskabet.

’A Man of Integrity’ kan ses som en moralsk fortælling med western-genrens renhed: Den retskafne møder et lokalsamfund tynget af frygt. Men filmen har samtidig socialrealismens nærvær og overbevisningskraft, foruden et stærkt blik for detaljerne i de vintergrå omgivelser.
Medvirkende: Reza Akhlaghirad, Soudabeh Beizaee, Nasim Adabi, Misagh Zare, Zeynab Shabani, Zhila Shahi
Originaltitel: Lerd
Iran, 2017
DCP, 117 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

søndag 04.03.18, Kl. 19:00
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender

Iran Social Survey - gratis talk & debat

Iran Social Survey - gratis talk & debat
Iran Social Survey er den første repræsentative rundspørge om sociale relationer foretaget i Iran siden revolutionen i 1979. Undersøgelsens første delrapport om bl.a. sammenhænge mellem demografi og politisk deltagelse er nyligt udkommet. Rapportens hovedforfatter, sociologen Kevan Harris fra UCLA, er med over Skype til at fortælle om nogle af rapportens bemærkelsesværdige konklusioner. Rasmus Christian Elling fra Københavns Universitet diskuterer dem efterfølgende med journalist og konsulent Misha Zand og publikum - bl.a. i lyset af de seneste ugers demonstrationer i mange iranske byer. Der er fri entré til talk og debat - men husk billet. Arrangementet foregår på engelsk. Efterfølgende byder forlaget Saxo på reception i Asta Bar. [ENGLISH VERSION:] Iran Social Survey is the first nationally representative survey of social relations conducted in the Islamic Republic of Iran since the 1979 revolution. Fielded in December 2016, the Iran Social Survey contains rich data on family history, electoral behavior, ethnic identity, and contemporary state-society relations. The main author of the survey report, associate professor at UCLA Kevan Harris, will be with us via skype to talk at about some of the findings concerning demography and political participation. Afterwards, Rasmus Christian Elling, associate professor at Department of Cross-Cultural and Regional Studies (TORS), University of Copenhagen, will discuss the report with journalist and consultant Misha Zand - also in light of the widespread demonstrations in Iran over the past weeks. Free access, but ticket required. The talk and debate is held in English and followed by a reception.
Medvirkende: Kevan Harris (UCLA), Rasmus Christian Elling (KU) og Misha Zand
Engelsk dialog
Tilladt for alle

Forestillinger:

søndag 04.03.18, Kl. 16:45
Bestil
Køb
Tilføj til din kalender
cinemateket.kino.dk

Cinemateket på kino.dk

BILLETBESTILLING. Vidste du, at du også kan bestille og købe dine billetter til Cinemateket via kino.dk, som repræsenterer over 40 danske biografer?
kosmorama_kampagnebox290_gu

Kosmorama online

FILMFORSKNING. Det Danske Filminstitut står bag Danmarks ældste filmtidsskrift. Kosmorama udgives digitalt, og der er mulighed for at søge og læse i det omfattende bagkatalog online.
alle-kommende-forestillinger-210

Dagens film

/Cinemateket

The Cakemaker / med efterfølgende Coffee&Cake i Asta Bar

17.02.2018Den unge bager Thomas indleder en affære med Oren, en gift israelsk mand på forretningsrejse i Berlin. Da Oren pludselig omkommer i en bilulykke, begiver Thomas sig på pilgrimsrejse til Jerusalem f...

Menashe

17.02.2018'Menashe' er en uortodoks amerikansk indie fra et ultra-ortodoks jødisk samfund midt i Brooklyn, hvor den nyslåede enkemand Menashe må kæmpe for retten til sin søn som enlig far. Ifølge enklavens m...

The Women’s Balcony

17.02.2018Under en uheldig bar mitzvah i en synagoge i Jerusalem styrter kvindernes balkon sammen, og både rabbineren og hans kone rammes hårdt af ulykken. Før synagogen kan renoveres, må menigheden se sig o...

Victor Young Perez / med introduktion

17.02.2018Messaoud Hai Victor "Young" Perez - en ung tunesisk-jødisk bokser - tager med sin bror til Frankrig for at bokse. I en alder af kun 20 år bliver Perez verdensmester i fluevægtboksning. Den nye verd...

Børnebiffen 4-6 år, februar

18.02.2018Herman bor i fredfyldt harmoni med sin tøjbamse inde i et stort træ. Men en dag dukker en uventet fremmed op. Herman smider den uønskede gæst på porten og ud i den farlige skov, men han fortryder h...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412