Filmarkivet præsenterer: Thora van Deken (1920) - med introduktion og debat

Filmarkivet præsenterer: Thora van Deken (1920) - med introduktion og debat
Oplev den glemte svenske stumfilms-perle ’Thora van Deken’ (1920), baseret på et værk af Henrik Pontoppidan, den 12. november kl. 13.00 med levende musik, introduktion og efterfølgende diskussion.

Thora van Deken

Thora van Deken
Instruktør: John W. Brunius
’Thora van Deken’ (1920) er et psykologisk drama fra den svenske stumfilms storhedstid og den eneste biograffilm overhovedet baseret på et værk af Henrik Pontoppidan, nemlig kortromanen ’Lille Rødhætte’ (1900).

Thora er en kvinde, der er blevet hård og kold af den behandling, hun har fået af de selviske, svage og troløse mænd i sit liv. Hun skyer ikke nogle midler for at sikre sin datters arveret. Filmen lader os få del i hendes oplevelse af begivenhederne, både gennem titelfigurens intense spil og instruktør John Brunius’ rytmiske klipning og markante brug af nærbilleder. ’Thora van Deken’ har i mange år været uretfærdigt overset – nærmest glemt.
Medvirkende: Pauline Brunius, Hugo Björne, Jessie Wessel, Gösta Ekman
Sverige, 1920
DCP, 90 min.
Svenske mellemtekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

I serien: Pontoppidan-søndag

Pontoppidan-søndag
At Henrik Pontoppidan er den ene af Danmarks tre Nobelpris-modtagere i litteratur (de andre er digteren Paul Gjellerup og forfatteren Johannes V. Jensen) har smittet underligt lidt af på filmkunsten. ’Thora van Deken’ (1920) er den eneste biograffilm overhovedet baseret på et værk af Henrik Pontoppidan, nemlig kortromanen ’Lille Rødhætte’ (1900). Og den er tilmed svensk!

’Thora van Deken’ har i mange år været nærmest glemt - til trods for, at den stammer fra den svenske stumfilms storhedstid. Måske er en del af forklaringen, at dens danske herregårdsmiljø ikke svarer til det idealtypiske billede på en svensk stumfilm.

Men nu foreligger filmen i en nyrestaureret digital kopi fra Svenska Filminstitutet, som smukt har genskabt de oprindelige farvetintninger. Det er et ganske grumt psykologisk drama om kvinden Thora, der er blevet hård og kynisk gennem de selviske, svage og troløse mænd, hun har mødt i sit liv. Nu skyr hun ikke selv nogen midler for at sikre sin datters arveret.

Manden bag restaureringen, Magnus Rosborn fra Svenska Filminstitutet, diskuterer filmen med filmhistoriker Casper Tybjerg og formand for Pontoppidan Selskabet Johan Rosdahl. Ronen Thalmay akkompagnerer filmen.

Lars-Martin Sørensen / Filmarkivet
dreamstimemaximum_45963830

Tag film-testen

TEST DIG SELV. Find ud af, hvilke film i Cinematekets program, der passer bedst til dig. Med 70 film i Cinemateket hver måned kan det være svært at vælge, hvad du skal se. Men hvis du svarer på fem simple spørgsmål, kan vi hjælpe dig i gang.
cinemateket.kino.dk

Cinemateket på kino.dk

BILLETBESTILLING. Vidste du, at du også kan bestille og købe dine billetter til Cinemateket via kino.dk, som repræsenterer over 40 danske biografer?

Dagens film

/Cinemateket

Marnie

21.11.2017Titelpersonen er en seksuelt frigid kleptoman og som sådan et psykoanalytisk tilfælde. "Me Jane - you Freud!" som Marnie (Tippi Hedren) på et tidspunkt bemærker til sin tilbeder og arbejdsgiver, Ma...

Åbningsfilm: Dirtbag

21.11.2017Fred Beckey er kendt som den originale amerikanske ‘dirtbag’-klatrer. Hans navn har været forbundet med mystik, beundring og forundring siden 40’erne, og hans utallige første stigninger gør ham til...

The Citizen - med instruktørbesøg og reception

21.11.2017Den 56-årige afrikanske immigrant Wilson Ugabe bliver i Budapest den ene dag udnævnt til ’Månedens medarbejder’ og den næste udsat for forskelsbehandling og racisme. Under forberedelserne til den u...

NAFF præsenterer: MTB-film på det store lærred

21.11.2017Manden bag filmen er Jakob Carlsen, der har produceret en kort inspirerende film - "Trailbuilder", der handler om en mand fra Jylland, som laver trails til mountainbikes. Filmen portrætterer en god...

Den røde skildpadde

21.11.2017En skibbruden mand på en øde ø forsøger desperat at undslippe, indtil han en dag møder en mærkelig rød skildpadde, som kommer til at ændre hans liv. En besnærende poetisk og dialogløs animationsfil...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412