Jurassic Park

Jurassic Park
De to dinosaurus-eksperter Dr. Grant (Sam Neill) og Dr. Sattler (Laura Dern) bliver af den excentriske mangemilliardær John Hammond (Richard Attenborough) lokket væk fra deres udgravning i Montana og fløjet til Costa Rica for at give en ekspertvurdering af Hammonds nye ’zoo’, Jurassic Park, hvor dinosaurer igen er blevet bragt til live igennem højteknologisk dna-kloning. Men hvad der starter som en frydefuld køretur blandt de majestætiske fortidsdyr ender selvfølgelig i blodigt kaos – bl.a. fordi en glubsk T-Rex er på fri fod – i Spielbergs teksturtunge og hæsblæsende dino-blockbuster, hvis storhed i høj grad skyldes John Williams’ ’larger-than-life’-score.
Medvirkende: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum
Instruktør: Steven Spielberg
USA, 1993
DCP, 127 min.
Engelsk dialog
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

I serien: Spielberg & Williams

Spielberg & Williams
Det er svært at sige Leone uden at sige Morricone, Burton uden at sige Elfman, Cronenberg uden at sige Shore, Hitchcock uden at sige Herrmann – og ikke mindst at tale om Steven Spielberg uden at nævne John Williams. Spielberg (f. 1946) og Williams’ (f. 1932) frugtbare filmmakkerskab har efterhånden rundet de 43 år og har budt på en perlerække af ikoniske film med lige så ikoniske scores.

Men det startede knap så episk i 1972, hvor den kun 25-årige og ekstremt ambitiøse Spielberg – efter at have forelsket sig i Williams’ americana-soundtrack til Steve McQueen-filmen ’The Reivers’ fra 1969 – inviterede den 14 år ældre og allerede etablerede filmkomponist på en fin middag i Beverly Hills for at høre, om han ikke ville stå for musikken til hans kommende roadmovie ’The Sugarland Express’. Efter at være blevet overbevist af supernørdens smittende entusiasme, takkede Williams ja. Og resten er, som man siger, historie.

Alle på nær to af Spielbergs spillefilm har musik signeret af Williams, der med sine orkestrale superkompositioner med senromantisk inspiration under Hollywoods flirt med den moderne pop- og rockmusik i 60’erne og 70’erne kan ses som lidt af en klassicist – en moderne pendant til Max Steiner, der stod bag nogle af de største scores fra Hollywoods guldalder i 30’erne og 40’erne.

Williams’ musik har til hensigt at bevæge og forføre, at supplere billederne og give den fylde, hvad enten den dyrker det mere subtile (’Schindlers liste’) eller det grandiøse (’Jurassic Park’). Og selvom Williams igennem sin lange karriere må siges at være utrolig alsidig – i Spielbergs egne ord ”en kamæleon af en komponist” – har hans bedste filmmusik et så melodisk overskud og krystalklart udtryk, at den formår at føre os dybere ind i de fascinerende billeduniverser og give dem en ofte uhørt filmisk gennemslagskraft.

Hvad enten det er i en hitchcock’sk haj-thriller som ’Dødens gab’, en sentimental sci-fi-fabel som ’E.T.’, en bombastisk eventyrfilm som ’Jagten på den forsvundne skat’ eller et bundseriøst historisk drama som ’Solens rige’ formår Williams’ musik at give Spielbergs billeder en musikalsk energi, der brænder sig fast i bevidstheden.

Sensommeren i Cinemateket står i retro-blockbusterens tegn, når vi blænder op for syv af Spielberg & Williams-makkerskabets allerbedste film – alle fra deres glansperiode fra 1975 til 1993, hvor de havde kurs mod stjernerne i flere henseender.

Bjørn Juul Andersen, programmedarbejder / Cinemateket
kosmorama_kampagnebox290_gu

Kosmorama online

FILMFORSKNING. Det Danske Filminstitut står bag Danmarks ældste filmtidsskrift. Kosmorama udgives digitalt, og der er mulighed for at søge og læse i det omfattende bagkatalog online.
cinemateket.kino.dk

Cinemateket på kino.dk

BILLETBESTILLING. Vidste du, at du også kan bestille og købe dine billetter til Cinemateket via kino.dk, som repræsenterer over 40 danske biografer?

Dagens film

/Cinemateket

Børnebiffen 3-5 år, november (2)

24.11.2017Rita og Krokodille skal ud at samle kastanjer i skoven. Rita formaner Krokodille om at blive på stien, så han ikke farer vild. Da Rita ser et helt tæppe af glitrende kastanjer, glemmer hun alt om s...

Børnebiffen 4-6 år, november

24.11.2017Elsa har svært ved at falde i søvn. Heldigvis har hun tøjdyr, der kan fortælle en masse spændende historier. Harry Hamster fortæller historien om dengang, da han var verdens største detektiv og opk...

Den røde skildpadde

24.11.2017En skibbruden mand på en øde ø forsøger desperat at undslippe, indtil han en dag møder en mærkelig rød skildpadde, som kommer til at ændre hans liv. En besnærende poetisk og dialogløs animationsfil...

Rookies

24.11.2017Som navnet antyder, er dette en film om rookies. Dette er både instruktør og fotograf Charlotte Percle første film og de 4 hovedpersoner første oplevelse ved Freeride World Tour. “Rookies” hand...

The Ario Dream + Ritzau Prisen

24.11.2017Den berømte filmskaber Paul Diffley har bragt sine tekniske evner til grotte-verdenen med sin nye film “The Ario Dream - The Quest for Europe’s Deepest Cave”. Filmen tager publikummet med til udfor...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412