4.50 fra Paddington

/Murder She Said

4.50 fra Paddington
I filmen overværer Miss Marple et mord gennem vinduet af et forbipasserende tog. Da politiet affærdiger hende som en halvskør ældre dame, der vist læser for mange krimiromaner i sin fritid, beslutter hun ufortrødent at tage sagen i egen hånd. Som en sand blodhund sporer hun hurtigt blodsporet til et palæ nær togskinnerne. Under dække som den nye stuepige infiltrerer Miss Marple listigt det store palæ med de mange hemmeligheder. Filmen er den første Miss Marple-film nogensinde. Tre årtier efter Agatha Christie for første gang introducerede verden for den folkekære amatørdetektiv, fik frøken Jane Marple endelig sin debut på det store lærred. Det skulle blive Margaret Rutherford, der i start-60’erne skulle lægge krop og sjæl til den første række Marple-film. Hendes fortolkning af den ikoniske selvtægtskvinde lå langt fra Christies litterære forlæg, men Christie selv respekterede Rutherford og dedikerede sågar sin næste roman, ’Det forstenede ansigt’ (1962), til skuespillerinden.
Medvirkende: Margaret Rutherford, Arthur Kennedy, Muriel Pavlow, Stringer Davis
Originaltitel: Murder She Said
Instruktør: George Pollock
Storbritannien, 1961
35mm, 87 min.
Svenske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

I serien: Krimidronningen Agatha Christie

Krimidronningen Agatha Christie
Med sine medrivende mordmysterier og elskelige, skæve karakterer sætter Agatha Christie (1890-1976) sig tungt på førstepladsen som den bedst sælgende forfatter nogensinde. Hendes skriverier har overrasket og underholdt gennem et århundrede, og det ser de ud til at blive ved med.

Kom til Agatha Christie-søndag den 10. december, hvor seks forfattere hylder den britiske krimidronning - og se en perlerække af de bedste filmatiseringer med bl.a. Miss Marple og Hercule Poirot gennem hele december og januar.

WILDER, CLAIR OG LUMET

For en hel del vil mødet med den litterære kæmpe være film og tv. Den første Christie-filmatisering fandt sted for 90 år siden(!), og et utal af film og tv-serier senere er hun den dag i dag aktuel i Kenneth Branaghs allstar-version af ’Mordet i Orient-ekspressen’, der netop nu ruller i de danske biografer.

Gennem 1974-versionen af netop ’Mordet i Orient-ekspressen’ og fire andre film hylder Cinemateket Christies krimiarv med et udpluk af de skarpeste og skæveste fortolkninger af forfatterindens værker.

Vi bevæger os fra ti strandede fremmede på en øde ø, over en usynlig morder på et decemberkoldt tog til en tilsyneladende uløselig retssag. Mordmysterierne udfoldes af instruktører som Billy Wilder, René Clair og Sidney Lumet, og hovedpersonerne er bl.a. den belgiske mesterdetektiv Hercule Poirot og Englands egen selvtægtskvinde nummer ét, Miss Marple.

Hvis du vil prøve kræfter med nogle af de største detektiver, er det nu, chancen byder sig. Det gælder om at holde tungen lige i munden, ørerne spidsede og øjnene åbne, når du skal gætte med på de mange mordmysterier.

KRIMI-SØNDAG I ASTA BAR

Søndag den 10. december skyder vi vores Agatha Christie-serie i gang med en hel dag dedikeret til den fantastiske forfatterinde. Forvent nervepirrende mordmysterier, skarpsindige detektiver og udspekulerede skurke på en dag, hvor vi byder på tre gratis bogtalks med brandvarme forfatternavne – og indimellem hele tre Christie-filmatiseringer med introduktion.

I caféen byder Cinemateket i samarbejde med A.C. Perchs Thehandel på Miss Marple-te, kaffe og hjemmebagt kage under og mellem dagens tre talks. Der er ingen pladsreservation - læs mere om dagens program nedenfor.

12.00 Bogcafeen i Asta Bar i Cinematekets underetage byder på gratis kaffe og Miss Marple-te, nemlig Agatha Christies egen favoritblanding, som hun hver søndag indtog på Brown's Hotel i London: Sort te med mandelolie, vanilje og kanel. I dagens løb byder vi også på lidt hjemmebag og bøger at bladre i.

12.30 Krimi-talk: Steen og Lisbeth Bille (fri entré, 45 min.).

13.30 Film: ‘Mordet i Orient-ekspressen’ – introduceret Steen og Lisbeth Bille.

16.00 Krimi-talk: Merete Pryds Helle og Stefan Ahnhem (fri entré, 30 min.).

16.45 Film: ‘ABC mordene’ – introduceret af Nanna Rørdam Knudsen.

18.30 Krimi-talk: Anna Grue og Nanna Rørdam Knudsen (fri entré, 30 min.).

19.15 Film: ‘En af os er morderen’ – introduceret af Anna Grue.

Tak til A.C. Perchs Thehandel, Lindhardt & Ringhof m.fl.

Mikkel Ekstrøm Tengvad, programmedarbejder / Cinemateket
dreamstimemaximum_45963830

Tag film-testen

TEST DIG SELV. Find ud af, hvilke film i Cinematekets program, der passer bedst til dig. Med 70 film i Cinemateket hver måned kan det være svært at vælge, hvad du skal se. Men hvis du svarer på fem simple spørgsmål, kan vi hjælpe dig i gang.
post2

Nyheder fra Cinemateket

NYHEDSBREV. Vil du holde dig løbende opdateret med inspiration, nyheder og særlige tilbud, kan du tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Dagens film

/Cinemateket

Western

23.01.2018’Min far Toni Erdmann’-instruktøren Maren Ade har produceret, og der er mange lighedspunkter mellem sidste års overraskende filmhit (’Toni Erdmann’ solgte 100.000 billetter i Danmark!) og Valeska G...

Poirot-aften: ABC mordene - med cocktails

23.01.2018Der er langt fra Christies mørke og disede litterære forlæg til denne kuriositet af en filmatisering, der er mere gakket detektivkomedie end hårdkogt murder mystery. Men man forlader salen med et s...

Skyggernes hær

23.01.2018Efter at have fuldendt denne filmiske kraftpræstation som et sidste epos i sin krigstrilogi, udbrød Jean-Pierre Melville med et lettelsens suk: "Nu har jeg sagt alt, hvad jeg har at sige om 2. verd...

Børnebiffen 4-6 år, januar

24.01.2018Lili børster tænder. Det kan hun nemlig sagtens selv. Hun lukker sig inde på badeværelset med Vovvov, og så går hun ellers i krig. Der skal tandpasta på, der skal børstes grundigt og der skal skyll...

Børnebiffen 3-5 år (2), januar

24.01.2018En fugl, et blad og en ræv er omdrejningspunktet for den tyske animationsfilm 'Den lille fugl og bladet', hvor fugl jager blad, og ræv jager fugl.
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412