Sternwood-mysteriet

/The Big Sleep

Sternwood-mysteriet
Humphrey Bogart og Lauren Bacall yder deres allerbedste i Howard Hawks’ krimi-klassiker om den hårdkogte privatdetektiv Philip Marlowe og hans involvering i 'Sternwood-mysteriet' og de ulyksaligheder, der kan ramme overklassepiger, når de af kedsomhed bevæger sig ind i en verden af stoffer og gambling. Det flyder med mord og lækre one-liners i denne noir-perle, der snarere interesserer sig for opklaringens metodik end for dens resultater. Hold tungen lige i munden, det går vidunderligt stærkt hér.
Medvirkende: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, John Ridgely, Martha Vickers
Originaltitel: The Big Sleep
Instruktør: Howard Hawks
USA, 1946
35mm, 114 min.
Engelsk dialog
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

I serien: Bogart & Bacall

Bogart & Bacall
De mødtes under optagelserne af Howard Hawks’ 'At have og ikke have' i 1944. Humphrey Bogart var 45, Lauren Bacall 25 år yngre! Filmhovedstadens hotteste mandlige stjerne var på vej ud af et heftigt og voldeligt ægteskab, hun en fotomodel ankommet direkte med firtoget.

De blev gift elleve dage efter hans skilsmisse maj 1945 og var da allerede i gang med at spille over for hinanden i endnu en Hawks-film, nemlig adaptionen af Raymond Chandlers debutroman om privatdetektiven Philip Marlowe, ’The Big Sleep'. En version af denne film, kun vist for amerikanske soldater i 1946, blev kaldt tilbage, klippet om og tilføjet nye hotte scener og en mindre sort slutning – fordi Bogart og Bacalls sexede samspil i deres første film var så gigantisk en succes. Et filmpar var født – det mest berømte af slagsen næst efter Katharine Hepburn og Spencer Tracy.

Det blev til i alt fire film med de to sammen. De to ovennævnte er de mest kendte. De to andre – 'Flygtningen', Delmer Daves’ justitsmordsdrama fra 1947, og John Hustons Hemingway-inspirerede 'Uvejrsøen Key Largo', som kom året efter – er imidlertid undervurderede film noir-kultperler med sugende suspense og ikke mindst Bogart i topform. Cinemateket præsenterer ’Flygtningen’ i en spritny kopi, og filmen åbner serien Bogart & Bacall den 12. december med oplæg af krimiekspert Bo Tao Michaëlis.

Bo Tao Michaëlis
Morten Tang, programredaktør / Cinemateket
dreamstimemaximum_45963830

Tag film-testen

TEST DIG SELV. Find ud af, hvilke film i Cinematekets program, der passer bedst til dig. Med 70 film i Cinemateket hver måned kan det være svært at vælge, hvad du skal se. Men hvis du svarer på fem simple spørgsmål, kan vi hjælpe dig i gang.
post2

Nyheder fra Cinemateket

NYHEDSBREV. Vil du holde dig løbende opdateret med inspiration, nyheder og særlige tilbud, kan du tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Dagens film

/Cinemateket

Western

23.01.2018’Min far Toni Erdmann’-instruktøren Maren Ade har produceret, og der er mange lighedspunkter mellem sidste års overraskende filmhit (’Toni Erdmann’ solgte 100.000 billetter i Danmark!) og Valeska G...

Poirot-aften: ABC mordene - med cocktails

23.01.2018Der er langt fra Christies mørke og disede litterære forlæg til denne kuriositet af en filmatisering, der er mere gakket detektivkomedie end hårdkogt murder mystery. Men man forlader salen med et s...

Skyggernes hær

23.01.2018Efter at have fuldendt denne filmiske kraftpræstation som et sidste epos i sin krigstrilogi, udbrød Jean-Pierre Melville med et lettelsens suk: "Nu har jeg sagt alt, hvad jeg har at sige om 2. verd...

Børnebiffen 4-6 år, januar

24.01.2018Lili børster tænder. Det kan hun nemlig sagtens selv. Hun lukker sig inde på badeværelset med Vovvov, og så går hun ellers i krig. Der skal tandpasta på, der skal børstes grundigt og der skal skyll...

Børnebiffen 3-5 år (2), januar

24.01.2018En fugl, et blad og en ræv er omdrejningspunktet for den tyske animationsfilm 'Den lille fugl og bladet', hvor fugl jager blad, og ræv jager fugl.
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412