A Brighter Summer Day

/Guling jie shaonian sha ren shijian

A Brighter Summer Day
’A Brighter Summer Day’ henter sin titel fra et Elvis-omkvæd og er måske den mest umiddelbart tilgængelige af Yangs film. Den udspiller sig i Taiwan i begyndelsen af 1960’erne. Teenagedrengen Si’r føler sig fremmedgjort i forhold til det omgivende samfund og er fuld af mistillid til verden. Sammen med sine venner i Little Park Gang bruger han tiden på at lytte til amerikansk rock’n’roll og flirte med katastrofen i kampe med en rivaliserende bande. Det bliver ikke bedre, da den håbløst romantiske Si’r forelsker sig i den tidligere bandeleders kæreste, Ming. ’A Brighter Summer Day’ er et foruroligende og følelsesmæssigt meget engagerende portræt af en kultur i krise, hvilket Si’r og hans venner bliver symptomer på. Den anerkendte amerikanske filmkritiker Jonathan Rosenbaum har kaldt ’A Brighter Summer Day’ for en af 1990’ernes mest facetterede film og den bedste taiwanesiske film nogensinde.
Medvirkende: Chen Chang, Lisa Yang, Guozhu Zhang, Elaine Jin
Originaltitel: Guling jie shaonian sha ren shijian
Instruktør: Edward Yang
Taiwan, 1991
DCP, 240 min.
Engelske undertekster
Tilladt over 15 år

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

I serien: Edward Yang

Edward Yang
På trods af at taiwanesiske Edward Yangs film nærmest er museale sjældenheder, har instruktørens filmhistoriske status været støt voksende – og det samme har hans fanskare. Han er blevet hædret med et utal af priser, blandt andet instruktørprisen i Cannes for hans nok mest hyldede film, det tre timer lange drama ’Yi Yi - Familiedrømme’.

Edward Yang (1947-2007) var sammen med instruktørkollegaerne Hou Hsiao-hsien og Tsai Ming-liang frontløber for den taiwanesiske nybølge. Et fællestema i Yangs film er den gamle verdens værdier og normer kontra moderniseringens kompromisløse indhug i traditionerne. Yangs karakterer har vanskeligt ved at navigere i dette kulturelle krydsfelt og føler sig ofte handlingslammede. Som en af karaktererne i ’A Confucian Confusion’ siger: ”Det er en svær tid for følelser”.

Efter at have boet i USA nogle år flyttede Yang i 1981 tilbage til sin barndoms Taipei, der skulle komme til at danne ramme om næsten alle hans film. Året efter instruerede han en fjerdedel af antologifilmen ’In Our Time’, og i 1983 spillefilmdebuterede han med ’That Day on the Beach’.

Hvor de fleste instruktører betoner tempo og handlingsfremdrift, er den kontemplative ro, pauserne og mellemrummene i fokus hos Yang. Han har et usædvanligt blik for livets parenteser. Ifølge Yang er det netop i disse ’tidslommer’, at vi kan få et glimt af det væsentlige i tilværelsen.

Samtidig er hans film præget af markante afvigelser fra konventionel klipning. I de fleste film anvendes klipningen til at fremme tilskuerens identifikation med de fiktive karakterer, men hos Yang er det modsatte tilfældet. Noget så almindeligt som reaktionsbilleder ses meget sjældent i hans film.

Serien er blevet til i samarbejde med Taipei Representative Office.

Jesper Andersen, programredaktør, Cinemateket
kosmorama_kampagnebox290_gu

Kosmorama online

FILMFORSKNING. Det Danske Filminstitut står bag Danmarks ældste filmtidsskrift. Kosmorama udgives digitalt, og der er mulighed for at søge og læse i det omfattende bagkatalog online.
cinemateket.kino.dk

Cinemateket på kino.dk

BILLETBESTILLING. Vidste du, at du også kan bestille og købe dine billetter til Cinemateket via kino.dk, som repræsenterer over 40 danske biografer?

Dagens film

/Cinemateket

Børnebiffen 4-6 år, februar

18.02.2018Herman bor i fredfyldt harmoni med sin tøjbamse inde i et stort træ. Men en dag dukker en uventet fremmed op. Herman smider den uønskede gæst på porten og ud i den farlige skov, men han fortryder h...

Børnebiffen 5-7 år, februar

18.02.2018Syv-årige Bertil har ingen morfar. Men hans bedste ven Uffe – som oven i købet kan fløjte – ved præcis, hvor man kan skaffe en morfar: på alderdomshjemmet. Mellem de tre vokser et venskab der, lige...

Ben-Gurion Epilogue / med debat

18.02.2018’Ben-Gurion Epilogue’ om Israels landsfader og en af det 20. århundredes største politikere er ikke en almindelig dokumentarfilm, men snarere et uvurderligt historisk dokument med hidtil ukendte in...

Danish on a Sunday: Never Again a Tomorrow

18.02.2018Den kendte og aldrende kunstner Thorvald mener, at han er både udødelig og uundværlig. Så da han pludselig falder om og dør, er han ikke parat til at forlade denne verden. Han opsøges af en engel...

The Field / med stor paneldebat

18.02.2018Ali Abu Awaad er en palæstinensisk aktivist, der prædiker anti-vold iblandt sine landsmænd. Han rækker hver dag ud til jødiske israelere og frygter ikke at tale om de tabuer, som konflikten mellem...
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412