Manden der tænkte ting - med introduktion og forudgående reception

Manden der tænkte ting - med introduktion og forudgående reception
Inden visningen af 'Manden der tænkte ting' er der reception i Cinematekets Asta Bar fra kl. 18.00 til 19.00. Det nystartede Dansk Filmmusik-Arkiv, der er støttet af Kulturministeriet, skal dykke ned i arkiverne, lokalisere, indeksere og digitalisere den musik, der stadig forefindes på bånd - forurden partiturer, som findes i håndskrevet form. Alle interesserede bydes på et glas vin for at fejre, at den gamle danske filmmusik nu får den opmærksomhed, den fortjener. Dansk Filmmusik-Arkivs hovedkraft, komponist Jesper Hansen, introducerer desuden filmvisningen kl. 19.00.

Manden der tænkte ting

Manden der tænkte ting
Instruktør: Jens Ravn
Den mystiske hr. Steinmetz har udviklet evnen til at skabe ting og efterhånden også levende væsner alene ved tankens kraft. Han kan dog ikke fastholde det udtænkte og henvender sig derfor til en berømt hjernekirurg, som vil kunne hjælpe ham med dette problem ved en bestemt operation. Da kirurgen nægter, skaber Steinmetz hans dobbeltgænger, som gradvist helt overtager kirurgens plads. Jens Ravns stilistisk gennemførte sci-fi-gyser er enestående i dansk filmhistorie og deltog i hovedkonkurrencen på Cannes-festivalen i 1969. Filmens manuskript er signeret instruktøren selv og forfatteren Henrik Stangerup i fællesskab.
Medvirkende: John Price, Preben Neergaard, Lotte Tarp, Lars Lunøe
Danmark, 1969
35mm, 97 min.
Engelske undertekster
Tilladt for alle

Forestillinger:

Der blev ikke fundet nogen fremtidige forestillinger.

I serien: Manden der tænkte ting

Manden der tænkte ting
Jens Ravns stilistisk gennemførte sci-fi-gyser ’Manden der tænkte ting’ er enestående i dansk filmhistorie og deltog i hovedkonkurrence på Cannes-festivalen i 1969.

Se filmen den 13. januar kl. 19.00 - og kom og få et glas vin, når vi fejrer sikringen af værdifuld dansk filmmusik med en reception fra kl. 18.00.

FEJRING AF FILMMUSIKKEN

Receptionen inden visningen finder sted i Cinematekets Asta Bar fra kl. 18.00 til 19.00

Gennem de senere år er der kommet større og større fokus på dansk filmmusik. Komponisterne møder international anerkendelse for deres arbejde, og danskerne har taget godt imod tilbuddet om flere og flere filmmusik-koncerter landet over.

Nu går interessen også bagud i tid. Den enorme danske kulturskat, der ligger gemt i filmmusikken fra det 20. århundrede, har i mange år været forsømt, så stort set intet af musikken er tilgængelig, til trods for at komponisterne tæller nogle af de mest folkekære vi har haft herhjemme: Bent Fabricius-Bjerre, Sven Gyldmark, Ib Glindemann og Fuzzy – for blot at nævne nogle få.

Men nu er der som sagt nye toner: Med stiftelsen af Dansk Filmmusik-Arkiv, der er støttet af Kulturministeriet, bliver der nu sat fokus på musikken fra dansk films guldalder. Filmmusik-feinschmecker og komponist Jesper Hansen er manden, der skal dykke ned i arkiverne, lokalisere, indeksere og digitalisere den musik, der stadig forefindes på bånd.

Derudover skal Jesper digitalisere mange af de partiturer, som findes i håndskrevet form, så de danske orkestre i langt højere grad får mulig for at opføre musikken.

Receptionen er gratis, og der vil blive budt på et glas vin for at fejre, at den gamle danske filmmusik nu får den opmærksomhed, den fortjener. Jesper Hansen introducerer også kort filmvisningen kl. 19.00.

EN FILM, DER SKILLER SIG UD

Den mystiske hr. Steinmetz har udviklet evnen til at skabe ting alene ved tankens kraft – også levende væsner. Han kan dog ikke fastholde det udtænkte og henvender sig derfor til en berømt hjernekirurg. Da kirurgen nægter, skaber Steinmetz hans dobbeltgænger, som gradvist overtager kirurgens plads. John Price er forrygende, Henrik Stangerup har medforfattet, og Per Nørgaard har skrevet musikken.

At det er en film, der skiller sig ud fra den danske socialrealisme i både ambitioner og stil, skyldes til dels, at instruktøren blev filmskoleuddannet i Polen. Senere blev han – i årene 1972-75 – leder af den turbulensramte Den Danske Filmskole, som han gav ny retning og stabilitet. Han er nok bedst kendt for sin tv-dramatisering af Hans Kirks romanklassiker ’Fiskerne’ i seks afsnit fra 1981.


Rasmus Brendstrup, programredaktør / Cinemateket
dreamstimemaximum_45963830

Tag film-testen

TEST DIG SELV. Find ud af, hvilke film i Cinematekets program, der passer bedst til dig. Med 70 film i Cinemateket hver måned kan det være svært at vælge, hvad du skal se. Men hvis du svarer på fem simple spørgsmål, kan vi hjælpe dig i gang.
post2

Nyheder fra Cinemateket

NYHEDSBREV. Vil du holde dig løbende opdateret med inspiration, nyheder og særlige tilbud, kan du tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Dagens film

/Cinemateket

Western

23.01.2018’Min far Toni Erdmann’-instruktøren Maren Ade har produceret, og der er mange lighedspunkter mellem sidste års overraskende filmhit (’Toni Erdmann’ solgte 100.000 billetter i Danmark!) og Valeska G...

Poirot-aften: ABC mordene - med cocktails

23.01.2018Der er langt fra Christies mørke og disede litterære forlæg til denne kuriositet af en filmatisering, der er mere gakket detektivkomedie end hårdkogt murder mystery. Men man forlader salen med et s...

Skyggernes hær

23.01.2018Efter at have fuldendt denne filmiske kraftpræstation som et sidste epos i sin krigstrilogi, udbrød Jean-Pierre Melville med et lettelsens suk: "Nu har jeg sagt alt, hvad jeg har at sige om 2. verd...

Børnebiffen 4-6 år, januar

24.01.2018Lili børster tænder. Det kan hun nemlig sagtens selv. Hun lukker sig inde på badeværelset med Vovvov, og så går hun ellers i krig. Der skal tandpasta på, der skal børstes grundigt og der skal skyll...

Børnebiffen 3-5 år (2), januar

24.01.2018En fugl, et blad og en ræv er omdrejningspunktet for den tyske animationsfilm 'Den lille fugl og bladet', hvor fugl jager blad, og ræv jager fugl.
Dagens film
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412