De fem benspænd

Instruktør: Lars von Trier, Jørgen Leth

Lars von Triers balstyrisk underholdende portræt af kollegaen Jørgen Leth indeholder noget så sjældent som voksne mænd, der leger. Leth lider tappert, mens han udsættes for fem kreative udfordringer af en drilsk von Trier. En film fuld af fælder og forhindringer – og med besøg i både Cuba, Bombay og Bruxelles. Et af de mest skattede metaværker i den bølge af kreativ dansk dokumentarfilm som har manifesteret sig i det nye årtusinde.
★★★★★★ – Jyllands-Posten

De fem benspænd 2

Man kunne sikkert have forudset noget øjenåbnende, da Lars von Trier satte sig for at lave sin første dokumentar. Men næppe noget så produktivt, morsomt og underholdende som dette portræt af Jørgen Leth, der skærer ansigter og tålmodigt kæmper, mens han udsættes for "fem benspænd" af sin intrigante ven og kollega. Udgangspunktet er Jørgen Leths berømte kortfilm, 'Det perfekte menneske' (1967), som Leth skal genindspille scener fra, men nu efter Lars von Triers helt urimelige og særprægede regler. Legen og dogmet er smågenialt i sig selv, men filmen siger også noget væsentligt om iscenesættelse som form og metode - og om en instruktør, der prøver at ramme Leth på den kontrolsyge, som von Trier mener, er hans kardinaldyd.

Danmark 2003. DCP farve. 91 min. Danske undertekster. Tilladt for alle. med Jørgen Leth, Lars Von Trier, Jacueline Arenal, Daniel Hernández Rodriguez.

Forslag til formidling

  • Vis Jørgen Leths smukke originale kortfilm 'Det perfekte menneske' (13. min.) som forfilm.

  • Oplæg ved Jørgen Leth- og Lars von Trier-ekspert Peter Schepelern.

Stills

Download filmstills

Kontakt

Morten Tang

Telefon: 2214 8940

E-mail: mortent@dfi.dk

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412