Fanny och Alexander (Fanny og Alexander)

Instruktør: Ingmar Bergman

Bergmans magnum opus er en hyldest til livet, familien og teatret, og samtidig en dannelseshistorie om et ungt snarrådigt menneske. En sædeskildring på godt og ondt – om tro, magt og kunstnerisk fantasi – med højtider, fester og de skiftende sæsoner som medspiller. Filmen modtog hele 26 internationale priser.
"Et både alvorligt og samtidig forrygende morsomt mesterværk." ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ – Politiken

FannyogAlexander

”Det at lave film har sine rødder dybt i barndommens verden, den nederste etage i mit værksted,” skrev Ingmar Bergman. Og det er netop i dette landskab, at Bergmans ’Fanny og Alexander’ tager sit udgangspunkt. Vi ser verden gennem øjnene på ti-årige Alexander, der legende og drømmende bevæger sig gennem sin bedstemors ekstravagante lejlighed. Filmens første 90 minutter er tildelt en overdådig julefest, der kunne stå som en fortælling i sig selv, men som tjener som en elegant indføring i det samlede persongalleri.

Efter juleferien ændrer livet sig radikalt. Alexanders far dør, og moren beslutter sig for at gifte sig med biskoppen Vergerus, der har gjort sine hoser grønne hos hende. Hun og de to børn forlader storfamilien og det luksuriøse liv for at underkaste sig biskoppens strenge regler og levevis. Bergmans storfilm er imidlertid også en hyldest til livet og teatret – ikke mindst Strindbergs 'Et drømmespil' og Shakespeares 'Hamlet' spejles i fortællingen – og en dannelsesfortælling om, hvordan kunstnerisk fantasi tager form i et ungt menneske af den rette støbning. Måske biskoppens dogmer alligevel må vige til sidst?

Fanny og Alexander’ er baseret på tv-serien af samme navn, men fungerer eksemplarisk i sin tretimers biografversion. Af de fire Oscar-statuetter, filmen tog med sig hjem til Sverige, blev én blandt andet givet for Bedste Udenlandske Film og en for mesterfotografen Sven Nykvists dragende billeder.

Sverige 1982. DCP farve. 188 min. Danske undertekster. Tilladt over 15 år. Med Bertil Guve, Pernilla Allwin, Ewa Fröling, Allan Edwall, Gunn Wållgren, Jarl Kulle, Erland Josephson, Jan Malmsjö, Pernilla August.

Forslag til formidling

  • Vis filmen med oplæg af lokal præst eller Bergman-entusiast – eller med introduktion af Bergman-kender Peter Skovfoged Laursen.

Stills

Download filmstills

Kontakt

Morten Tang

Telefon: 2214 8940

E-mail: mortent@dfi.dk

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412