Kender du dine filmklassikere?

Hvis du vil være hjemme i din filmhistorie, viser Cinemateket i august og september tre klassikere, som du ikke bør gå glip af. Alle introduceres og sættes i filmhistorisk kontekst, så du er sikker på at gå klogere herfra.

’Der var engang en krig’ (Palle Kjærulff-Schmidt, 1966)  

Klaus Rifbjerg og Palle Kjærulff-Schmidt anvendte deres egne erindringer som pubertetsdrenge under besættelsen i mesterværket ‘Der var engang en krig.' Den danske nybølgefilm er en diskret realistisk afdækning af det almindelige hverdagsliv under besættelsen, som det ser ud gennem den 14-årige Tims (Ole Busck) øjne og ikke mindst bevidsthed. For ham er det den gryende seksualitet, der står i centrum, og krigens virkelighed bliver materiale i hans fantasiunivers. Filmen er bygget op af spredte episoder, som dog tegner et mønster gennem familieliv, skoleliv og fritidsliv under besættelsen. I filmens fire store drømmesekvenser eksperimenterer Kjærulff-Schmidt og manuskriptforfatter Rifbjerg med stort mod – og held – med kendte genremønstre. Filmen introduceres af lektor i filmvidenskab Peter Schepelern.

 

Tid: 21. august kl. 19:00 og 30. august kl. 14:30

Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K

Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 33 74 34 12

 

’At være eller ikke være’ (To Be or Not to Be, Ernst Lubitsch, 1942)  

"Det, han gjorde mod Shakespeare, gør vi nu mod Polen," siger en tysk oberst om en flødebolle-skuespiller i Lubitschs sprudlende vittige og hylende morsomme krigskomedie. Filmen er fyldt med munter suspense, verbale vitser og sød erotik. En karakterdrevet komedie om en andenrangs teatertrup i det besatte Polen. En spion har informationer som kan skade den polske modstandsbevægelse, og teatertruppen må forhindre, at de når frem til tyskerne. Klassisk amerikansk forvekslingskomedie, leveret med stort overskud. Introduktion ved cand.mag i filmvidenskab Peter Skovfoged Laursen.

 

Tid: 22. august kl. 16.00

Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K

Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 33 74 34 12

 

’Skarpt bevogtede tog’ (’Ostre sledované vlaky’, Jiri Menzel, 1966)  

Menzels spillefilmsdebut indbragte ham en Oscar og gjorde ham til en del af den tjekkiske nybølge. Filmens skildring af livet omkring en togstation under besættelsen og den unge Milos' pubertetsproblemer er nøgtern, poetisk og fuld af humor. Menzel selv spiller lægen Brabec, der forsøger at hjælpe Milos. En forførelsesscene på stationen er hele filmen værd: hvor tit ser man en statsembedsmand lægge an på en kvinde ved hjælp af officielle stempler? Og det virker. Introduktion ved lektor i filmvidenskab Peter Schepelern.

Tid: 12. september kl. 16.00

Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K

Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 33 74 34 12