Cinemateket i august-september

CINEMATEKET har i august-september hele 15 filmserier og en stribe særarrangementer på plakaten. Programmet byder bl.a. på Alain Delon-kavalkade, Klaus Rifbjerg og filmen, nye film fra Taiwan og den restaurerede udgave af 'Rumrejsen år 2001' og dens efterfølfer '2010 - den anden rumrejse' – læs mere om det hele og se spilleperioder her ...

Serier og events

Klaus Rifbjerg og filmen – international modernisme og våde drømme på Amager
Klaus Rifbjerg (1931-2015) var en dynamo i dansk litteratur, men han gjorde i høj grad også dansk film moderne. I samarbejde med instruktøren Palle Kjærulff-Schmidts brød han med drama- og folkekomedietraditionen i film som ’De sjove år’ (1959) – om studenterlivet på Egmont-kollegiet, ’Weekend’ (1962) – et kritisk portræt af de unge på 30 og ’Der var engang en krig’ (1966) – en kombination af præcist erindret opvækst og verdenshistoriske begivenheder, heltedrømme iblandet våde drømme på Amagers villaveje. ’Weekend’ satte en nybølgekurs for dansk film – filmen er simpelthen den danske pendant til franskmændenes ’Ung flugt’ og ’Åndeløs’ – og ’Der var engang en krig’ er international filmmodernisme spejlet i dansk virkelighed. Oplev Rifbjergs og Kjærulff-Schmidts modernisme på det store lærred foruden et par håndplukkede perler af Erik Balling og Jan Troell, som Rifbjerg efterfølgende leverede manuskripter til.
Serien (8 film) inkl. events vises 1. august-23. september

Peter Bogdanovich – de kendte og de glemte
I anledning af den danske premiere på screwball-komedien ’She’s Funny That Way’ fejrer vi veteranen Peter Bogdanovich og præsenterer en stribe værker, der understreger hans store spændvidde og viser udviklingen fra New Hollywood-håb til etableret genrefilmmager. Glæd dig til thrilleren ’Snigskytten’ (1968) på knitrende original celluloid, dramahovedværket ’Sidste forestilling’ (1971) i ny biografkopi, dens opfølger ’Texasville’ (1990) og en stribe glemte perler (’Paper Moon’ (1973), ’Daisy Miller’ (1974) m.fl.), der gerne refererer direkte til den klassiske amerikanske filmhistorie og mastodonter som Hawks, Ford, Lubitsch og Cukor.
Serien (8 film) vises 1. august-29. september

Hasse og Tage – slip fantasien løs
Se eller gense Hans Alfredson og Tage Danielssons humoristiske, samfundskritiske og originale filmproduktioner, herunder 'Æblekrigen' og 'Ægget er skørt'.
Serien (4 film) vises 2. august-26. september

Rumrejsen 2001 + 2010 – Arthur C. Clarkes dobbelte vision
Stanley Kubricks ’Rumrejsen år 2001’ (1968) er en vaskeægte sci-fi-klassiker, men dens sjældent viste opfølger ’2010 – den anden rumrejse’ (1984), blev faktisk nomineret til fem Oscars og er bestemt værd at (gen)se. Visionen og oplægget bag begge film kommer fra forfatteren og futuristen Arthur C. Clarke (1917-2008), der bl.a. forudså de kommunikations-satellitter, der i dag hænger som en perlekrans om Jorden. ’2001’ blev en så fænomenal succes, at både arthouse-publikum, tech-freaks og den hallucinogen-nydende hippie-generation tog Clarke til sig. Opmærksomheden blev næsten for meget for forfatteren, men i 1982 kom alligevel romanen ’2010 – Odyssey 2’ – et forlæg instruktøren Peter Hyams lavede ’2010’ ud fra med vejledning fra Kubrick.
’Rumrejsen år 2001’ vises 12.+19. august samt 9. september. ’2010 - den anden rumrejse’ vises i 4.-9. august

A-bomben 70 år – ekkoer fra Hiroshima
Den 6. august i år fylder glimt-drønet over Hiroshima 70 år. Vi ser i den anledning bl.a. på, hvordan det at være den eneste atombombede nation i verdenshistorien har sat sit præg på den japanske film.
Serien (6 film) inkl. events vises 5. august-12. september

Bent Fabricius-Bjerre – besøg af en spillevende legende
Cinemateket hylder hitmageren Bent Fabricius-Bjerre med en lille håndfuld film, der bærer nogle af hans mest markante aftryk. Mød pianisten og orkesterlederen til en hyggelig aften den 21. august kl. 17.00 og hør om hans lange karriere inden for film og tv – med efterfølgende visning af jazz-lystspillet ’Forelsket i København’ (1960). Syng med på udødelige filmsange og se klip fra nogle af Fabricius-Bjerres største succeser i.f.m. arrangementet. Men gense også nogle af de film, hvor musikken taler for sig selv.
Serien (5 film) inkl. events vises 6. august-18. september

Queer-film fra Asien og Afrika
I dagene 8.-11. august sætter vi lys på forholdene for LGBT-personer i Indien, Iran og Uganda. Det sker med tre stærke film, der alle har vundet international anerkendelse ved filmfestivaler. Der er debat, dans m.v. i forbindelse med alle filmvisninger.
Serien (3 film) inkl. events vises 8.-11. august

Alain Delon – manden med det blå blik
Sommer ved det azurblå Middelhav med Jane Birkin og Romy Schneider. På flugt fra gangstere med Jane Fonda på bagsædet. Hænderne i frakkelommen og Borsalinoen trykket ned i panden i Paris’ gader. Skuespilleren Alain Delon er indbegrebet af 60’er-coolness overalt hvor han dukker op. Cinemateket præsenterer i august-september 10 film med manden med det blå blik – fra historiske dramaer som ’Leoparden’ (Luchino Visconti, 1963) over sprængfarlige kærlighedsintriger som ’The Swimmingpool’ (Jacques Deray, 1968) til Jean-Pierre Melville-gangsterdramaer som ’Ekspert i drab’ (1967) og ’Den røde cirkel’ (1970).
Serien (10 film) vises 12. august-30. september

Det tabte paradis – slaveri på film
Efter premieren på 'Guldkysten' sætter Cinemateket i en række arrangementer fokus på Danmark som kolonimagt og ophævelsen af slaveriet. Koloni-specialist Erik Gøbel fra Nationalmuseet og fil. dr. Louise Sebro, der er ekspert i Vestindien, vil søndag den 16. august uddybe det henholdsvis ’sorte’ og ’hvide’ perspektiv i den endnu ulmende konflikt mellem Danmark og vores gamle Vestindien-kolonier. Efter en kort pause med forfriskninger viser vi Palle Kjærulff-Schmidts ’Peter von Scholten’. I samme serie kan du desuden opleve kolonidramaerne 'Max Havelaar' og 'The Price of Sugar'.
Serien (3 film) inkl. events vises 16. august-22. september

Danish on a Sunday – Danish film hits in English or with English subtitles
'The Kingdom II' ('Riget II'), 'Submarino', 'When Animals Dream' ('Når dyrene drømmer'), 'Babette's Feast' ('Babettes gæstebud').
Serien (4 film) vises 16. august-27. september

Arabian Nights - film og debatter
Den arabiske verden er meget andet end det, medierne byder på. Med initiativet Arabian Nights hylder Cinemateket en samlingskultur i al dens forskellighed: Fra Marokko til Syrien, fra Palæstina til Egypten. Kom til en stribe events under de arabiske filmuger - bl.a. foredrag og filmkoncert om Osmannerriget og debatter om situationen i Syrien og Algeriet.
Serien (8 film) inkl. events vises 19. august-1. september

Polanskis passionsdrama – 'Tess' i restaureret version
Oplev den Oscar-belønnede filmatisering af Thomas Hardys romanklassiker 'Tess of the d’Urbervilles' i ny smuk kopi.
’Tess’ vises 1.-6. september

Nye film fra Taiwan – bag skønheden
Billedskønne værker af Hou Hsiao-Hsien, Tsai Ming-Liang og andre store talenter fra Taiwans blomstrende filmverden.
Serien (8 film) inkl. events vises 2.-27. september

’Kajaki’ - Afghanistan med soldaterøjne
”Intens, blinker ikke, griber dig i struben,” skrev Daily Express om 'Kajaki' og gav den neglebidende krigsberetning fem stjerner ud af fem mulige. Cinemateket viser filmen om den britiske deling, der er fanget i et minefelt bag fjendens linjer, hver aften over en hel uge - den første aften med reception.
'Kajaki' vises 24.-30. september

Særarrangementer

Open Air i Kgs. Have – 'Rumrejsen år 2001' og 'Stop Making Sense'
Cinemateket holder festlig udendørs sæsonstart 31. juli med Stanley Kubricks udødelige 'Rumrejsen år 2001' - og dagen efter med Talking Heads-klassikeren 'Stop Making Sense', der er blevet kaldt koncertfilmens svar på 'Citizen Kane'.
31. juli og 1. august kl. 21.30. Chill out-musik på plænen fra kl. 16.00. Fri entré

Before-trilogien med middag – Europa rundt med Jesse og Céline
Tag din kæreste, hustru eller gemal i hånden, når vi den 8. og 23. august viser den mest intelligente kærligheds-trilogi i filmhistorien - intet mindre - og Restaurant SULT serverer middag, kaffe og kage, der passer til.
8. august kl. 17.00 og 23. august kl. 15.00

Open Air på Kronborg – Al Pacino i topform: ’Købmanden i Venedig’
En magisk filmaften i selskab med nogle af verdens bedste skuespillere - heriblandt Al Pacino. Bliv betaget af romancen og fortvivlet over grusomheden i filmklassikeren 'Købmanden i Venedig' af Michael Radford.
8. august kl. 21.00

Tom Petty marathon – ’Runnin’ Down a Dream’:  Fire timers dokumentarantologi
’Tom Petty and the Heartbreakers: Runnin' Down a Dream’ (Peter Bogdanovich, 2007) er utvivlsomt en af nyere tids mest grundige og øjenåbnende musikdokumentarer. En antologi, der med sin spilletid på næsten fire timer (!) når HELE vejen rundt om rockikonet Tom Petty og hans mange inkarnationer, og som fortæller en historie fuld af ups and downs – om en sangskriver fuld af kampgejst, varme og humor.
14. august kl. 19.00

Modefilm – kort og godt
Copenhagen Fashion Film præsenterer 20. august det allerbedste inden for det seneste års kunstneriske modekortfilm. Se film af Wes Anderson, Adan Jodorowsky, Nikoline Liv Andersen m.fl.
20. august kl. 19.00

Still Moving – Klassikere i kontekst: 'At være eller ikke være'
Klassisk amerikansk forvekslingskomedie, leveret med stort overskud. Introduktion ved cand. mag i filmvidenskab Peter Skovfoged Laursen.
22. august kl. 16.00

Hermann Hesse double – ’Steppeulven’ + ’Siddhartha’ i Psych-Out!-biffen
Head-filmen 'Steppeulven' ('Steppenwolf', 1974) - Fred Haines filmatisering af Herman Hesses romanklassiker 'Steppeulven'fra 1927 - har Max von Sydow i den centrale rolle som den åndfulde enspænder Harry Haller, der har alt, men som ikke desto mindre har svært ved at finde retning i tilværelsen. 'Steppeulven' rammer den ekspressionistiske tone i Hesses forlæg, og drømmescenerne og de animerede (!) sekvenser er state of the art anno 1974. 'Steppeulven' følges op af Conrad Rooks' billedskønne iscenesættelse af en anden Hesse-klassiker, nemlig 'Siddhartha' - skudt af Bergmans mesterfotograf Sven Nykvist i 1971.
27. august kl. 19.00

Engelsk vinaften – vin, mad, foredrag og britisk komik i ’The Trip’
Den 2. september giver Cinemateket dig mulighed for at høre om det engelske vin-boom. Kristian Willumsen fra Restaurant SULT vil præsentere smagsprøverne, heriblandt hovedattraktionen Bloomsbury Brut 2009 fra Ridgeview Wine Estate i Sussex. Det hele foregår som stående taffel i Asta Bar. Restaurant SULT serverer en let anretning til vinene, og vi slutter aftenen med den underholdende 'The Trip', hvor to britiske komikere spiser og drikker sig igennem Englands fineste provinsrestauranter.
2. september kl. 18.00

Kongelig folkekomik – kom bag om filmperlen 'Sørensen og Rasmussen' med Bodil Ipsen og Marguerite Viby
Lektor ved KU Casper Tybjerg introducerer den vellykkede folkekomedie 'Sørensen og Rasmussen' (1940) med Bodil Ipsen og Marguerite Viby.
10. september kl. 19.00

Still Moving – Klassikere i kontekst: 'Stærkt bevogtede tog'
Oscar-belønnet tjekkisk nybølgefilm om livet omkring en togstation under besættelsen. En nøgtern og poetisk perle fuld af humor. Introduktion ved lektor i filmvidenskab Peter Schepelern.
12. september kl. 16.00

'Sátántangó' – Béla Tarrs mastodontværk med sortsyn og gullash
Cinemateket viser ungarske Béla Tarrs syv en halv time lange storværk 'Sántántago' to gange, nemlig lørdag den 13. og søndag den 26. september – begge dage med pausemad og drikke, som ville gøre filmens personer misundelige. I den første pause serverer ungarsk gullash fra Restaurant SULT, og i den anden kaffe og småkager. Filmen introduceres begge dage af programredaktør Jesper Andersen.
13. september kl. 14.30 og 26. september kl. 15.00

Soirée Filles – stærke kvinder i kolonidrama: ’The Price of Sugar’
Vi indleder den nye sæson af pigehygge-aftener i selskab med det hollandske periode- og kærlighedsdrama ’The Price of Sugar’. Filmen opruller historien om to unge kvinder i 1800-tallets Surinam.
17. september kl. 17.00

Psych-Out! i september: 'The Burning' – Slasher Classic!
Hårrejsende hækkesaks-horror fra de gla... – vanvittige 80'ere! Den legendariske make-up artist Tom Savini, (’Dawn of the Dead’, ’Maniac’ og ’Frdag den 13.’), stod bag effekterne i ’The Burning’, lige så notoriske Harvey Weinstein producerede og Rick Wakeman fra progrock-gruppen Yes stod bag filmens sydende soundtrack.
17. september kl. 21.45

Ansigter 70 år senere – gribende dokumentar om frihed og flugt
I den gribende dokumentar 'Every Face Has a Name' genoplever en række personer deres ankomst til Malmø i 1945 som krigsfanger eller overlevende fra koncentrationslejre. Instruktørbesøg den 18. september.
18. september (mød instruktøren) kl. 18.45, 24. september kl. 19.15 og 30. september kl. 21.30

Tjekkisk aften – nyklassikere og Urquell: ’Kolya’ og ’Clownwise’
I anledning af 'Days of Prague in Copenhagen' viser Cinemateket to roste tjekkiske film og Den Tjekkiske Ambassade byder på en øl i pausen.
19. september kl. 19.00 og 21. 15

B.B King In Memoriam – Copenhagen Blues Festival hylder en legende
Kom tæt på bluesguitaristen B.B. King i ny kritikerrost dokumentarfilm, der kommer hele vejen rundt om legenden.
22. september kl. 21.45

Friday Late Night i September - Radiohead og 'OK Computer'
Følg i hælene på kvintetten Radiohead under indspilningen af milepælen 'OK Computer' – samt under den strabadserende promovering af det skelsættende 90’er-album. Bar inden filmen.
25. september kl. 21.30

Festivaler

Filippinsk Filmfestival – P-NOiSE
Den anden udgave af den filippinske kulturfestival P-NOiSE har Cinemateket som festivalcentrum. Se prisbelønnede film, kom til Queer Night, mød nogle af folkene bag festivalens film, deltag i musikarrangementer og receptioner og vær med, når der er paneldiskussion med filippinske kunstnere, som lodder tilstanden af nationens kunstscene.
25.-30. august.

Salaam Filmfestival – kvinde- og pigeliv og 18 køer
Salaam Filmfestival har fire unikke film på programmet i perioden 15.-18. september. Festivalen kommer som altid verden rundt – fra Oslo til Yemen og fra Palæstina til Indien. Instruktørbesøg eller debat ved alle filmvisninger.
15.-18. september

Buster – 14 dages forrygende filmfestival for børn og unge
Buster byder traditionen tro på nye spillefilm, kortfilm og dokumentarfilm for, børn, unge og deres familier. Desuden vil der være unikke muligheder for at møde folkene bag filmene til efterfølgende dialog samt masser af filmrelaterede workshops.
14.-27. september

Månedens Film og Månedens Dokumentar

'Omar': Drab, kys og dobbeltspi - Månedens Film i august
’Omar’ er et spadehak lige ned i det minefelt, hvor frihedskamp og terrorisme glider sammen – og det er blandt andet et kærlighedsdrama, der bedre end et dusin historiske rapporter viser, hvorfor Israel/Palæstina-konflikten ikke er løst endnu.
’Omar’ vises 20.-30. august

'Going Clear': Bag Scientology - Månedens Dokumentar i september
Gennemarbejdet, skræmmende og underholdende dokumentation af Scientologys milliard-industri og nådesløse metoder instrueret af dokumentarveteranen Alex Gibney ('The Armstrong Lie', 'Finding Fela', 'Taxi to the Dark Side' m.fl.).
’Going Clear’ vises 10.-16. september

'The Postman's White Nights': Postbud i ødemarken - Månedens Film i september
Prisbelønnet portræt af et postbud i den russiske ødemark. Filmen er en billedskøn og indfølt blanding af diskret iscenesættelse og spontan virkelighed.
’The Postman's White Nights’ vises 17.-27. september

Mest for børn

Børnebiffen – film for de mindste
I weekenderne har Børnebiffen nu fået to visninger, kl. 10.00 og 11.15. Samtidig stiger prisen til 25 kr. Der er gratis adgang til alle film på hverdage (undtagen på helligdage og i ferier). Børnebiffen er et gratis tilbud til daginstitutioner. Vær opmærksom på de enkelte programmers anbefalinger om alder.
Hver torsdag-søndag 1. august-13. september. I perioden 14.-27. september præsenteres Børnebiffen i samarbejde med børnefilmfestivalen Buster (se ovenfor).

Verdens bedste børnefilm – alt godt fra havet
Vil du med en tur på havets bund? Eller hvad med et sørøvertogt på de syv verdenshave? Verdens Bedste Børnefilm står til søs og viser en række film, der udforsker ’det store blå’.
1. august-27. september

Læs mere om Cinemateket i august-september i filmvælgeren på cinemateket.dk

Tid: August-september 2015
Sted:
Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling:
 cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.