Cinemateket i januar og februar: Lynch, Lindgren, Lang - og meget mere...

NYT ÅR - NYT PROGRAM. Cinemateket hopper ind i det nye år med et festfyrværkeri af et program: Fra Dirty Harry-retrospektiv til 'Dirty Dancing' med sang, dans og drinks. Derimellem David Lynch fuldt udfoldet, japanske klassikere, Atom Egoyan, finsk film gennem 100 år – og Pippi, Ronja Røverdatter og alle de andre Astrid Lindgren-helte for hele familien. Foruden en stribe temaserier, fire festivaler og naturligvis masser af spændende særarrangementer.

Serier

David Lynch – paradoksets mester vender tilbage

Til sommer er der forventet premiere på fortsættelsen af kult-serien 'Twin Peaks', der i 1990-91 satte nye standarder for tv-drama og gjorde seriens skaber, kultinstruktøren David Lynch, til hvermandseje. Vi tæller fra januar til april ned til comebacket med film foredrag og talks. I januar og februar er det muligt at se alle de tidlige kortfilm, den surrealistiske debut 'Eraserhead', sci-fi-filmen 'Dune – Ørkenplaneten' og 1980'er succeserne 'Blue Velvet', 'Vilde hjerter' og 'Elefantmanden'.
David Lynch – paradoksets mester vender tilbage (6 film) 7. januar-13. februar. (Serien fortsætter i marts-april).

Dirty Harry Callahan – den hæse hævner

San Francisco-strisseren 'Dirty' Harry Callahan sætter selvtægtsproblematikken på spidsen, når han med nærmest gammeltestamentlig kraft og pligtfølelse udøver loven og lader retfærdigheden ske fyldest – hvis den er blevet knægtet af blødsødne dommere, bureaukrati og dumsmarte forsvarsadvokater. Hør kunsthistoriker Jacob Lillemose og forfatter Karsten Wind Meyhoff stille skarp på problematikken i forbindelse med visningen af ’Dirty Harry går amok’ torsdag den 5. januar kl. 19.15.
Dirty Harry Callahan – den hæse hævner (5 film og events) 3. januar-28. februar.

Japanske klassikere – kærlighedens smerte 

Med støtte fra Japan Foundation viser vi en perlerække af kendte og glemte hovedværker fra den japanske filmhistorie, der på forskellig vis undersøger knuste kærlighedsdrømme og stramtsiddende sociale normer i et patriarkalsk samfund. Serien lægger sig op ad Månedens Film i januar, den Cannes-belønnede 'Harmonium', af Japans pt hotteste instruktørnavn, Koji Fukada (læs mere nedenfor).
Japanske klassikere – kærlighedens smerte (12 film og events) 20. januar-28. februar.

Atom Egoyan – psykologi for viderekomne

Oplev tre film af den canadiske instruktør Atom Egoyan, der med sine puslespilsfortællinger spiller tilskueren lidt længere ud ad den psykologiske tangentrække, end man er forberedt på. Herunder hans seneste opus, Holocaust-filmen 'Remenber' med veteranerne Christopher Plummer og Martin Landau.
Atom Egoyan – psykologi for viderekomne (3 film) 3. januar-25. februar.

Fuzzy – besøg af troldmanden

Komponisten Fuzzy har lavet musik ti en række danske film. Han besøger Cinemateket i januar og fortæller om sin karriere og kan opleves i samtale med Jørgen Leth. Fuzzy spiller desuden live til Fritz Langs stumfilmklassiker 'Den trætte død'.
Fuzzy – besøg af troldmanden (6 film og events) 7. januar-26. februar.

Docs & Talks – film- og forskningsdage

I samarbejde med Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) bygger Cinemateket bro mellem film og forskning og byder på film og diskussioner, der fortæller om konflikter eller udviklingstendenser i verden ved at zoome ind på enkelte mennesker og detaljer. Målet er at sætte forskning ind i en konkret kontekst på en anden måde end i den daglige nyhedsstrøm. De i alt 11 arrangementer stiller bl.a. skarpt på migration, flugt, jihadisme, fattigdomsbekæmpelse og atomvåben.
Docs & Talks – film- og forskningsdage (11 film og events) 21.-26. februar.

Finland 100 år – meget mere end Kaurismäki

I anledning af 100-året for Finlands selvstændighed præsenterer vi en omfattende række hovednavne i finsk film, der siden 1919 har haft en stor og varieret filmproduktion. 
Finsk film – meget mere end Kaurismäki (12 film og events) 3.-28. februar.

Flere serier i Cinemateket i januar/februar

Disney–kavalkade – mere fra alle os til alle jer (7.-22. januar), Fritz Lang – tyske konspirationer og eventyr i østen (5. januar-4. februar), Danish on a Sunday – Danish films with English subtitles (8. januar-26. februar ), Alan Rickman – stemmen, superskurken, instruktøren (4. januar-13. februar), Ønskefilm – film valgt af publikum (3. januar-22. februar).

Festivaler

Copenhagen Jazz Film Festival

Koncerter, filmvisninger, fotoudstilling, konkurrence og debatter. I dagene 6.-12.februar byder den landsdækkende VinterJazz Festival på oplevelser for alle med rytme i kroppen og blå toner på hjernen. Jazz Film Festivalen er en del af Vinterjazz og præsenterer fire film i Cinemateket – blandt andet den nye biopic om Chet Baker.
Copenhagen Jazz Film Festival (3 film) 9.-11. februar.

VOID – International Animation Film Festival

VOID er Københavns eneste festival med animation for voksne. I dagene 26. januar-4. februar fylder festivalen Cinemateket med lange og korte film, musikvideoer og events, som viser animationens mange facetter. 
VOID – International Animation Film Festival – 26. januar-4. februar (programmet offentliggøres ved en releasefest den 5. januar). Copenhagen Jewish Film Festival

Copenhagen Jewish Film Festival præsenterer i februar film, foredrag og diskussioner om farlige, gribende og tabubelagte emner – bl.a. Israels udvikling under påvirkning af politiske, religiøse og samfundsmæssige tendenser verden over. 
Copenhagen Jewish Film Festival – 14.-19. februar (programmet offentliggøres i januar).

Kurdisk Film Festival

Under temaet 'Rebuild' har dette års kurdiske filmfestival fokus på debatten om humanitære korridorer og genopbygning af ødelagte byer i de kurdiske områder – og vigtigst af alt rekonstruktionen af et samfunds værdier og principper.
Kurdisk Film Festival – 8.-12. februar.

Særarrangementer

Hitchcock for alle sanser – foredrag, film. middag

Søndag den 5. februar byder vi på en lærerig og sanselig aften med Alfred Hitchcock i fokus. Kom til foredrag om den amerikanske version af ’Manden der vidste for meget’ ved forfatter Donald Spoto og smag den samme marokkanske menu, som James Stewart kæmper en brav kamp med i filmen.
Søndag den 5. februar kl. 15.30.

Filmarkivet præsenterer 'Reptilicus'

Oplev dansk filmhistories mest ødelæggende (og eneste) forhistoriske flyveøglemonster: Reptilicus! Denne på alle måder katastrofale dansk/amerikanske storfilm er filmkitsch af ædel aftapning, hvor special effects, karakterer og replikker ligger i kappestrid om at ligne papmaché mest. Filmen introduceres af forskningsleder Lars-Martin Sørensen. 
Torsdag den 19. januar kl. 21.00.

Amerikansk avantgardefilm – to aftener om Andy Warhol

I 1960’erne lagde Andy Warhol billedkunsten på hylden og helligede sig filmmediet. Vi byder på to aftener med foredrag af forfatter til bogen 'Amerikansk avantgardefilm', Lars Movin. Fokus er den første aften på 'Sleep', 'Empire', 'The Screen Tests' og andre tidlige film. Den anden aften fortæller Movin om 'Vinyl', som vi viser i sin helhed. 
Lørdag den 7. januar kl. 19.15 og 25. januar kl. 19.15

Kunstklubben: Bas Jan Ader – kunst med livet som indsats

Oplev dokumentaren 'Here Is Always Somewhere Else', der fortæller om fotograf, koncept- og performancekunstneren Bas Jan Ader, der forsvandt i forbindelse med et kunstprojekt i 1975. Filmen introduceres af kunsthistoriker Camilla Jalving. 
Tirsdag den 17. januar kl. 19.15.

Jonathan Safran Foer – se filmatiseringerne, køb bøgerne signeret

I februar besøger den amerikanske forfatter Jonathan Safran Foer København, og i samarbejde med forlaget Tiderne Skifter viser vi de to roste filmatiseringer af 'Alt bliver oplyst' og 'Ekstremt højt og utrolig tæt på'. Cinematekets boghandel byder hele måneden på forfattersignerede eksemplarer af de to bøger samt af den helt nye 'Her er jeg'. 
Torsdag den 2. februar kl 16.30 og søndag den 5. februar kl. 19.15.

Mørkekammerater – besøg af Phie Ambo og temaaften om vejen ind i filmbranchen

Mørkekammerater, Cinematekets nye fællesskab af unge mennesker med en særlig passion for film, byder den 6. januar på dokumentarfilmen 'Så meget godt i vente' og samtale med instruktør Phie Ambo. Den 24. februar inviterer Mørkekammeraterne til en inspirerende aften, hvor man kan møde filmskabere i forskellige stadier af deres karriere, som vil vise og diskutere klip fra deres arbejde. Alt sammen i forbindelse med at optagelsesrunderne for filmskolernes kommende årgange er i fuld gang.
Fredag den 6. januar kl. 19.00 – bar fra kl. 18.30 og fredag den 24. februar kl. 21.30.

Fri Fredag – 'Stop Making Sense', bar og fri entré

Tyvstart weekenden med kolde kvalitetsøl og god musik i Cinematekets pop-up bar, der på udvalgte fredage byder på liveoptagelser med kendte pop- og rocknavne på hele tre lærreder på én gang. Vi lægger ud med Talking Heads-klassikeren ’Stop Making Sense’ fredag den 3. februar. Der er fri entré. 
Fredag den 3. februar kl. 16.00.

Flere særarrangementer i januar/februar

’Krig og Fred’ – syv timers Tolstoj-storværk med introduktion og spisning (15. januar), Sneakbar – nye produktioner fra Filmværkstedet (13. januar). ’Swimming Pool’ og ’Brooklyn’ – Film, tapas og cocktails (19. januar + 23. februar), Filmuniversitetet – ’Blue Velvet’ og ’Pigen med paraplyerne’ (14. januar + 25. februar), Afmagt: Dreyers 'Ordet' – foredrag, film og vin (18. februar), Works for Radio: Ny lydkunst i æteren – og biografen! (14. januar), Europæiske filmdage – LUX-filmprisen 2016 (11.-12. januar. Fri entré), Lov, ret og film – 'The Debt' med introduktion (22. februar), Krimiklubben – 'Gaslys' med introduktion (19. februar), ’Dirty Dancing’ – sang, dans og drinks (7. januar), Blind chance #2 – bliv overrasket i biografmørket (15. februar), ’Darshan’ – film og meditation (22. januar), 'Heavy Metal'og León Klimovsky vampyr-double i Psych-out!-biffen (19. januar + 16. februar), ’Searching For Sugarman’ og ’Mr. Dynamite: The Rise of James Brown’ – Friday Late Night (20. januar + 17. februar.).

Månedens Film og Månedens Dokumentar

Månedens Film i januar – 'Harmonium'

Tænk, hvis din familie blev tvangsudvidet med en ekstra person, som ingen rigtig forstod eller holdt af, men som alligevel gjorde sig uundværlig for alle. Japansk films hotteste navn lige nu, Koji Fukada, vandt juriens pris i Un certain regard-konkurrencen i Cannes 2016 med denne neglebidende thriller. 
12.-22. januar.

Månedens Dokumentar i januar – 'Weiner'

Den amerikanske politiker Anthony Weiner blev verdenskendt, da han sendte billeder af bulen i (og uden for) underbukserne til flere kvinder, selvom han var en mønsterborger og godt gift. I Sundance-darlingen ’Weiner’ følger vi politikeren i hans comebackforsøg som borgmesterkandidat i New York. En tragikomisk analyse af USA i medie-æraen. 
26. januar-1. februar.

Månedens Film i februar – 'The Wailing'

Verden ville være et kedeligere sted uden sydkoreanske film. Hvor ellers ville man lave en spøgelses-dæmon-zombie-politi-thriller som 'The Wailing'? Her er djævleuddrivelser af 'Eksorcisten'-kaliber, snigende uhygge som i 'Ring' og overlevelseskamp med savklinge – lige dele effektgys, thriller-twists og hæse misantropiske grin. 
9.-19. februar.

Månedens Dokumentar i februar – 'Zero Days'

Den Oscar-belønnede amerikanske dokumentarist Alex Gibney ('Taxi to the Dark side' m.fl.) har skabt en dybt aktuel doku-thriller om eksistensen og farerne ved moderne cyberkrigsførelse – den uigennemskuelige krig bag computerskærmen.
22.-28. februar.

Børne- og familiefilm

Astrid Lindgrens fortællinger – film og aktiviteter (også i vinterferien)

Emil, Pippi, Ronja Røverdatter og alle de andre. Astrid Lindgren var en gudbenådet fortæller, der aldrig svigtede børnenes perspektiv. Vi viser et udvalg af forfatterindens filmfortællinger og inviterer til foredrag for voksne og sjove og kreative aktiviteter for børn i vinterferien. Filmene er med dansk tale.
Astrid Lindgrens fortællinger (11 film og events) 4. januar-26. febuar.

'Mit liv som squash' – prisbelønnet schweizisk-fransk animationsfilm med reception

'Mit liv som squash' er en gribende stop-motion film, om drengen Squash, der mister sin mor og sendes på børnehjem. Her møder han en gruppe børn, der alle har haft en hård opvækst. Men da de alle er i samme båd, knytter de hurtigt tætte bånd. Filmen anbefales til børn over 10 år – samt voksne!
’Mit liv som squash’ – torsdag den 12. januar kl. 16.45.

'Samson og Sally' – tegnefilmklassiker med musik af Fuzzy

'Samson og Sally', om hvalerne Samson og Sally, der trues af menneskenes hvalfangst, er en på alle måder politisk bevidst og meningsgivende børnefilm. Og den første lange tegnefilm af Jannik Hastrup, som komponisten Fuzzy lavede musik til.
’Samson og Sally’ – lørdag den 14. januar kl. 14.15 og mandag den 13. februar kl. 14.00.

Disney-kavalkade – mere fra alle os til alle jer

I december præsenterede Cinemateket en kavalkade af Disney-perler. Med denne stribe ekstravisninger håber vi, at vi kan honorere den store interesse, der er for de eviggrønne fortællinger med de farverige figurer fra det berømte studie. Mød desuden Pumbas stemme, Lars Thiesgaard, ved et gratis arrangement om Disney-dubbing i Biblioteket lørdag den 7. januar kl. 13.00.
Disney-kavalkade (13 film og events) 7.-22. januar.



Tid: Januar-februar 2017
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og tlf. 3374 3412.