Klassikere fra 20'erne – Filmuniversitetet i marts

DEN LEVENDE FILMHISTORIE er fokus i Cinematekets faste serie Filmuniversitetet, hvor vi præsenterer klassikere med introduktion af fremragende formidlere. Til marts-programmet har vi udvalgt to absolutte højdepunkter fra 1920'ernes filmkunst, nemlig Murnaus 'Solopgang' (1927) og Vertovs 'Manden med kameraet' (1929)

'Solopgang' – det bedste fra to filmverdener

Tysklands største stumfilmsinstruktør F.W. Murnau bragte den europæiske filmtradition med sig, da han blev hentet til Hollywood og i 1927 skabte filmen 'Solopgang'. Her forenes den tyske ekspressionismes billedbrug og den amerikanske fortælletradition – i en så vellykket sammensmeltning, at mange har kaldt filmen for verdens bedste. 

Den 5. marts kl. 16:30 i Cinemateket introducerer Peter Scheperlern, lektor i filmvidenskab, denne enkelt fortalte melodramatiske trekantshistorie om en mand, der under påvirkning af utroskabens magi planlægger at myrde sin kone. Filmen vises her første gang siden premieren i Danmark med det originale musik-score.

'Manden med kameraet'  – metafilmisk mesterstykke

Selvom russiske Dziga Vertovs 'Manden med kameraet' er fra 1929, fremstår filmens selvrefleksive undersøgelse af forholdet mellem film, virkelighed og historie stadig frisk og fornyende. 

Filmen udspiller sig over en dag i det moderne russiske byrum mod slutningen af 1920'erne, men ind i dette byrum er der metafilmisk klippet alle de processer, der omgiver selve filmmediet - fra filmstrimlen og kameramændenes arbejde med at optage filmen til selve klipningen (af Vertovs kone Elizaveta Svilova) og fremvisningen. 

Filmen vises den 12. marts kl. 16:00 i Cinemateket, hvor den præsenteres med nyindspillet soundtrack ved det britiske band In the Nursery. Peter Skovfoged Laursen, cand. mag i filmvidenskab, vil stå for introduktionen. 

Tid: 5. marts 2016 - 12. marts 2016
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter: Cinemateket.dk eller tlf. 33 74 34 12