Cinemateket hylder James Gandolfini i februar og marts

GANDOLFINI-SERIE: Han døde alt for ung, men var andet og mere end Tony Soprano. Oplev James Gandolfini stjæle billedet i små og store filmroller i Cinemateket - herunder til to danmarkspremierer. Det sker i februar og marts.

"En skuespilkunstens Mozart". Det var nogle af de ord, som 'The Sopranos'-skaberen David Chase brugte i sin tale ved James Gandolfinis bisættelse i 2013.

Bag de søvnigt udseende øjne mestrede Gandolfini det hidsige temperament i sit spil. Med små ansigtstrækninger kunne han indkapsle hele stemningen i både højspændte og jordbundne scener. Og samtidig stjæle billedet fra større skuespillernavne.                                                                                        
Den første større filmrolle fik Gandolfini i 1993 med Tony Scotts postmodernistiske kultfilm 'True Romance'. Op gennem 90'erne fik han tilbudt mindre roller i film af svingende kvalitet, før han blev valgt til hovedrollen i mafia-tv-serien 'The Sopranos', der siden skulle gøre ham verdenskendt. Fra 2007 forsøgte han ivrigt at vriste sig fri af mafia-karakteren. Han ville bevise, at han kunne spille andre typer roller. Men først i sine sidste leveår blev han tilbudt roller, der for alvor viste nye sider af hans talent. 

Som de første i Danmark viser Cinemateket 'Not Fade Away' og 'The Drop'. 

Man får varme kinder i scenerne med James Gandolfini i rollen som Douglas' far i filmen 'Not Fade Away' (2012): Endnu en følt nuanceret præstation, hvor karakteren læner sig en del op ad Gandolfinis glansrolle som Tony Soprano. Gandolfinis sidste rolle var i filmen 'The Drop' (2014), som rummer meget fine nuancer med små strejf af utilregnelighed. Filmen havde amerikansk premiere efter hans død og har ikke tidligere været vist i Danmark. 

Derudover kan du opleve: 

'The Man Who Wasn’t There' (2001), hvor Coen-brødrene udnytter Gandolfinis tikkende bombe af et temperament med markant effekt, og Big Dave er en af hans mere farverige filmroller. 

'True Romance' (1993) som ikke kan beskyldes for at pakke sin vold ind i vat, men samtidig rummer en befriende humor. Rollen som den smilende forbryder Virgil var James Gandolfinis første større filmrolle. 

'Romance & Cigarettes' (2005) som er produceret af Coen-brødrene og ikke ligner nogen anden musical. Gandolfini får det optimale ud af den lige dele symptatiske og ynkelige hovedrolle som den forslåede Nick, der må vælge mellem det trygge familieliv eller sin rødblonde elskerinde (spillet af Kate Winslet). 

'Enough Said' (2013) som er en gennemsympatisk romantisk film med en både komisk og dramatisk hjertebanken. Gandolfini, der i vanlig generthed til det sidste betvivlede sin evne til at spille førsteelsker, præsterer rent ud sagt fænomenalt. 


Tid
: 5. februar – 31. marts 2016
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55
Billetbestilling: Cinemateket.dk eller tlf. +45 3374 3400.