Thy Father's Chair – Livtag med et syndigt rod

MÅNEDENS DOKUMENTAR i Cinemateket handler om kontroltab og regelret religion, når to brødre – ortodokse jøder og rodehoveder – tvinges til at invitere et rengøringshold indenfor og rydde op i både affald og livsførelse. Filmen vises i samarbejde med Copenhagen Jewish Film Festival i dagene 25. februar-3. marts.

En kattebakke er gået over sine bredder og øer af skrald har forvandlet den engang attraktive Brooklyn-lejlighed til et overgroet landskab – et paradis for kakerlakker.

'Thy Father's Chair' er Månedens Dokumentar i Cinemateket 25. februar-5. marts. Den er fortællingen om to jødiske tvillingebrødre, Abraham og Shraga, som fuldstændig har mistet grebet om renholdelsen af den lejlighed, de er vokset op i. Det hyggelige familiehjem har forandret sig til et syndigt rod, og først da deres lejer på 1. sal nægter at betale husleje, tvinges de to ortodokse brødre til at åbne dørene for et venligt og effektivt rengøringshold.

Mennesket mellem kultur, religion og en masse skrald

Den skæve og underfundige dokumentar var i hovedkonkurrencen på verdens største dokumentarfilmfestival IDFA i Amsterdam i 2015. I alt rodet har filmens to instruktører, Antonio Tibaldi og Alex Lora, formået at skabe en menneskelig fortælling om kontroltab og religion – i en kultur styret af regler. 

Filmen vises i samarbejde med Copenhagen Jewish Film Festival, og til den første visning den 25. februar viser Cinemateket også en forfilm 'Gezoindelach', hvor kampen mellem det sekulære og religiøse Israel sættes på spidsen hos en ung jødisk mand.

Anmelderne skriver:

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ "Avraham og Shraga … kan ikke finde ud af at forandre sig. På det punkt ligner de så mange andre af os, og det alment menneskelige og genkendelige paradoks sætter instruktørerne smukt på spidsen." – Dorte Hygum Sørensen, Politiken

★★★★★ "Thy Father’s Chair er en lille, men varm og eftertænksom skildring af kultur, familie og arv." – Rasmus Stenbæk Iversen, Ekko

★★★★ "Hele herligheden er desuden filmet så fint, at det uoverskuelige rod næsten ser smukt ud, hvilket i sig selv er en bedrift, der gør den værd at se." – Trine Balle, Ordet

Tid: 25. februar-5. marts 2016
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter: Cinemateket.dk eller tlf. 33 74 34 12