Sunset Song – Månedens Film

MÅNEDENS FILM i oktober er Terence Davies' 'Sunset Song' – et dragende og tindrende smukt skotsk periodedrama fra årene op til 1. Verdenskrig. Se filmen i dagene 13.-25. september – og følg op med en stribe af Davis' tidligere værker i november-december inklusive besøg og master class af instruktøren selv.

Månedens Film i Cinemateket i oktober er 'Sunset Song' af den britiske veteran Terence Davies ('The Deep Blue Sea', 'Munterhedens hus') – en filmatisering af en af Skotlands mest berømte romaner, overdådigt skudt med udendørsoptagelser på 65mm-film.

Terence Davies er en ægte auteur, og cirkler med et fantastisk greb om miljø og tonefald gerne om opvækst, opbrud og tider, der ikke er mere. Denne fortælling stiller skarpt på en ung kvinde, som kæmper uforfærdet mod sociale og politiske kræfter i årene op til 1. Verdenskrig.

'Sunset Song' vises i samarbejde med CPH PIX 13.-25. oktober 

Overdådig visuel oplevelse

'Sunset Song' er Terrence Davies' filmatisering af Lewis Grassic Gibbons roman af samme navn (1932). En visuel oplevelse med optagelser lavet i både Skotland, New Zealand og Luxembourg. Sjældent har gyldne kornmarker, grønne enge og glødende ildsteder taget sig smukkere ud end i fotografen Michael McDonoughs levende malerier. Filmen følger bondedatteren Chris Guthrie fra starten af 1900-tallet til og med 1. verdenskrig. Chris' barndomshjem domineres totalt af hendes stærkt religiøse far, John (Peter Mullan). Han er en brutal faderfigur ligesom det familieoverhoved, Pete Postlethwaite portrætterer i Davies' debutfilm 'Fjerne stemmer, stille liv' (1988). John er voldelig over for Chris’ elskede bror, Will, som snart emigrerer til Canada, og han behandler sin kone som en ren fødemaskine. Et bevægende portræt af en ung kvinde, som kæmper uforfærdet mod sociale, politiske og historiske kræfter.

Den første visning er gratis for Cinematekets medlemmer (så længe lager haves). Billetter til denne visning skal afhentes senest dagen før.

Anmelderne skriver

"Terence Davies er en af de store britiske filmskabere. I Danmark er han et hemmeligt navn. Nu præsenteres det samlede værk … Sunset Song er måske den af alle Davies’ film, som kommer tættest på at forene musikken og bevægelsen, som han blev bjergtaget af i sin barndoms biograf … Efter Loach og Leigh er Davies den tredje store gamle auteur. Han er garant for en kontinuitet, der rækker tilbage til Lindsay Anderson, De Vrede Unge Mænd og den såkaldte køkkenvaskrealisme. I andre henseender er han vildt avantgarde. Først og fremmest er han sin egen." - Bo Green Jensen, Weekendavisen

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ "Cadeau til Terence Davies' tidløse og troværdige skønhed … 'Sunset Song' er en eminent forsmag på CPH PIX" – Kim Skotte, Politiken

★★★★★ "'Sunset Song' er en utrolig smuk film, der rent billedmæssigt er mindst lige så velkomponeret som musikalsk. Hvad enten kameraet fokuserer på tågefyldte bakketoppe, eller et fyldt soveværelse, med en syg mor liggende for døden, er billederne, og det sprog de taler, altid tydelige og enormt æstetiske." - Niels Kristian Bonde Jensen, Ordet

★★★★ "Episk og rasende smuk." – Jeppe Krogsgaard Christensen, Berlingske

★★★★ "Alle spiller fremragende … minutiøst udført klassisk periodedrama." - Anders Brendstrup, Filmz

★★★★ "En uhyre ambitiøs film om en ung kvindes turbulente overgang fra hjemmeboende datter til selvstændig kvinde." - Morten Møller Bertelsen, Moovy

"En film, der spiller på alle tangenterne ... poetisk realisme, når det er allerbedst". - Mariah Leitisstein, Kultbox

"Terence Davies er Storbrittaniens bedste nulevende instruktør. Jep. Intet mindre." - Frederik Bové, Kronoper

Terence Davis retrospektiv og master class

CPH PIX og Cinemateket præsenterer i november-december en komplet retrospektiv serie af Terence Davies’ film, herunder flere titler, som ikke før har været vist i Danmark samt mesterstykkerne 'Fjerne stemmer, stille liv' og 'Munterhedens hus'. CPH PIX viser Davies' nyeste film 'A Quiet Passion', der var i konkurrence på Berlin Film Festival.

Terence Davies besøger København i dagene 7. – 9. november og afholder master class i Cinemateket mandag den 7. november kl. 16.45.

Tid: 'Sunset Song' 13.-25. oktober. Terence Davis retrospektiv 7. novenber-26. december.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk eller tlf. 33 74 34 12