Pigelil, diva og drag - nyt lys på Die Asta

ASTA NIELSEN. Hun var stumfilmens største diva. Den tiende muse. En vaskeægte superstjerne. Og hun forfører stadig. Den 11. september er det Asta Nielsens fødselsdag, og det markerer Cinemateket i september og oktober bl.a. med en verdenspremiere på dokumentarfilmen 'En rød løber for Asta Nielsen' og en række stumfilmskoncerter.

'En rød løber for Asta Nielsen'  er lavet af Eva Tind, der nyligt har høstet store anmelderroser for sin selvbiografiske detektivroman/portrætbog 'Astas skygge'. Filmen er et tvillingeværk til bogen, bruger samme locations og ekspertvidner (ikke mindst et uforglemmeligt møde med to tyske kaffesøstre, der har opbygget verdens største Asta-filmarkiv), men den blander Asta-klip, interviews og iscenesættelser med en helt egen poetisk nerve.

Allerede inden fødselsdagen glæder vi os til at byde velkommen til den tysk-palæstinensiske freejazz-musiker Pharoah Chromium, der altid optræder iført futuristisk dyremaske. Han spiller den 10. september live til filmen 'I livets hvirvel', og det er blot den første af en hel stribe stumfilmskoncerter. 

Den 11. september spiller pianisten Simon Toldam og guitaristen Mark Solborgs livejazz til først ’Huset ved havet’ og siden – som optakt til premierefilmen – til kortfilmen ’Filmprimadonnaen’. 

Den 9. oktober spiller guitaristen Mark Solborg til crossdressing-komedien 'Kærlighedens ABC', som vises med introduktion om stumfilmens leg med kønsgrænserne – personificeret ved de såkaldte 'gender benders'.

Og endelig, den 16. oktober, spiller Cinematekets huspianist Ronen Thalmay live til den tyske storfilm 'Bag glædernes maske', hvor Die Asta spiller over for en vis Greta Garbo. Filmen blev indspillet, inden Garbo drog til Hollywood og blev stjerne der. De to skuespillerinder kom efter sigende ikke godt ud af det med hinanden, og mere erfarne Asta Nielsen spurgte efter sigende instruktøren G.W. Pabst, hvorfor han havde hyret en talentløs skuespillerinde fra Sverige, når der gik hundrede talentløse skuespillerinder rundt i Berlin. 

Sådan en diva kunne hun også være, Die Asta. Cinemateket hylder både den smækre, den sværmeriske, den spydige og den sanselige stjerne i tæt samarbejde med Goethe-Institut Dänemark, PHONO Festival og SNYK – tak til Claudia Marchegiani, Anders Olesen og Thorbjørn Tønder Hansen.

Tid: 19. september-16. oktober. 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K
Billetbestilling: Online og på tlf. +45 3374 3412

Fakta