Cinematekets maj-juli-program er ude

NYT PROGRAM. Nye kvindebilleder i Indien. Tropisk kunst fra Brasilien. Musik og film fra hele Latinamerika. 50 års ekspeditioner til verdens ende. Farvepaletten er fyldt til det yderste i Cinemateket i maj og juni – i år endda helt frem til 9. juli. Vi sætter også spotlight på rockstar-auteuren Jim Jarmusch, film-filsosoffen Robert Bresson og 80-års fødselaren Jørgen Leth. Her følger nogle af periodens highlights.

Serier og festivaler 

Jim Jarmusch – øjeblikkets nærvær 
’Down by Law’, ’Dead Man’ – og den nye ‘Paterson’. Vi viser syv finurlige film signeret Jim Jarmusch, der med sin umiskendeligt tilbagelænede stil har skabt film om lejemordere, samuraier og western-antihelte – og har både en fængselsfilm, en vampyrfilm og et par roadmovies på samvittigheden.
2. maj – 5. juli.

Cinema Novo – 60’ernes brasilienske krigere
Filmforsker og instruktør Júlia Macado er guide på en månedlang rejse til det årti, da Brasiliens moderne identitet blev til. Ligesom de fleste andre bølger i 60’ernes film – bl.a. den franske nybølge – var den Cinema Novo et oprør mod stilstand og konformitet på to fronter: Samfundsmæssigt og kunstnerisk. Hør bl.a. hvad Cinema Novo og Dogme har tilfælles.
10. – 30. maj

Fik du set det, du ville? Vi viser filmene fra 2016, du gik glip af! 
Nåede du ikke lige at fange alt det gode fra biffen det seneste år? Vi viser nogle af de mest bemærkelsesværdige og roste premierefilm fra det seneste år, bl.a.’Sauls søn’, ’Min far Toni Erdmann’, ’American Honey’ og ’The Revenant’.
10. maj – 7. juli.

Indiens levende gudinder – stærke kvinder i Bollywood
Tag i maj på en farverig tur til Bollywood, når vi præsenterer 12 indiske perler med de stærke kvinder i centrum, der vidner om, at de traditionelle seksuelle normer og kønsroller udfordres i Bollywood i disse år. Åbningsarrangement med instruktørbesøg og reception.
12. - 28. maj. 

På kanten af verden – genoplev tidlige filmekspeditioner
Mød en 96-årig eventyrer-legende og hop om bord på Kon-Tiki, tag snesko på i et kapløb om Sydpolen – og besøg eksotiske steder som Galapagos og Congo. Vi har endevendt arkiver for at finde ekspeditionsdokumentarer med høj wow-faktor  fra hele perioden 1910-60. Der er ekspertbesøg fra bl.a. Norge.
27. maj – 18. juni. 

Latinamerikansk festival  
Besøg storbyer og jungle, fortid og nutid, eskapisme og samfundskritik, mød sørgelige skæbner og ufiltreret livsglæde, når vi juni blænder op for første udgave af Latinamerikansk Festival. Film, musik, foto og instruktørbesøg!
1. – 30. juni.

Jørgen Leth 80 år – det sansende menneske
Filminstruktør, forfatter, digter og journalist: Et sansende menneske, der udforsker hele spektret af udtryks- og formidlingsformer. Cinemateket og Vester Vov Vov markerer Jørgen Leths 80-års fødselsdag i juni med en række særarrangementer og filmvisninger.
12. - 25. juni 

Manhattan – Woody Allens mesterværk i ny kopi 
Vi blænder op for ti visninger af en digital nyrestaureret kopi af 'Manhattan' (1979), en af Woody Allens mest indsigtsfulde og poetiske film, hvor Woody Allen selv spiller hovedrollen som uforløst forfatter.
30. juni – 9. juli.

Flere serier og festivaler i Cinemateker i maj-juni

Med Jens Bjerre blandt kanibaler 1

Udvalgte særarrangementer 


Friday Late Night 
Friday Late Night er Cinematekets faste månedlige aften i filmens, musikkens og især musikfilmens tegn. Der er happy hour og DJ’s i Asta Bar før aftenens film. Vi viser i maj ’We are X’, den eventyrlige historie om bandet X Japan, og giver dig i juni hele historien om legenden Bob Marley.
26. maj + 30. juni

Fri Fredag! 
Tyvstart weekenden med god musik, kolde kvalitetsøl og glade vibes i Cinematekets pop-up bar, når vi byder på legendarisk glamrock med kongen over alle popkamæleoner, David Bowie. Vi viser filmen ’Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’
9. juni

Film, tapas og cocktails – ’Jackie’ + ’Big Fish’ 
I samarbejde med Restaurant SULT og Copenhagen Fashion Film inviterer Cinemateket til en månedlig eksklusiv aften, der kombinerer tapas og film. I maj viser vi Pablo Larraíns nuancerede og rystende portræt af førstedamen og stilikonet Jacqueline Kennedy i hendes livs sværeste dage. I Juni kan du opleve Tim Burtons visuelle sans folde sig ud for fuld udblæsning i hans både surreelle og sanselige ’Big Fish’.
11. maj + 15. juni

Sing-along og sommerdrinks 
Vi serverer sommerdrinks og viser derefter ABBA-musicalen ’Mamma Mia! – The Movie’ i sing-along-version med sangtekster på lærredet. Musicalperformer Johanna Fridell varmer publikum op før filmen og holder dampen oppe i salen under hele forestillingen.
16. juni

Edible Cinema
I samarbejde med Edible Cinema og Bombay Sapphire® gentages efterårets succes. Vi giver spændende og sansemættet indtryk, når vi sætter smag til ’Parfumen: Historien om en morder’.
16.-18. maj

Blind chance #3
Forbered dig på mødet med det ukendte, når vi inviterer ind til tredje omgang af surprisefilm-konceptet Blind Chance, hvor vi nu blænder op for en vaskeægte danmarkspremiere på det store lærred. 6. juni 

Mørkekammeraterne 
Mørkekammeraterne er Cinematekets kreative og sociale fællesskab bestående unge mennesker, der elsker film og vil skabe nye alternative koncepter og begivenheder. I anledning af Trumps første 100 dage som præsident viser vi ’American Psycho’ i maj med og i juni viser vi filmklassikeren 'Fagre voksne verden'.
11. maj + 2. juni 

Psych-out - 80’er action-fantasy og Abefest – Masters of the universe
Psych-Out!-biffen hylder b-filmen, kultfilmen, det syrede, smalle og fantastiske. I maj hylder Psych-Out! 80’er action-fantasy med en dobbeltvisning af ’The Beatmaster’ og ’Masters of the Universe’ og i juni inviterer vi til nostalgisk abefest på sci-fi-manér, når vi viser de to første ’Planet of the apes’-film fra 1968 og 1970.
25. maj + 22. juni 
Flere særarrangementer i maj-juni The Witch 1

Månedens Film og Månedens Dokumentar 


Månedens Film i maj – ’The Witch’
Vi inviterer til et stilrent og knugende hekse-drama på grænsen mellem arthouse og genre-gys! Oplev den Sundance-vindende indie-horrorfilm 'The Witch' som er Månedens Film i maj. Hvis du altså tør…
4. – 14. maj 

Månedens Film i juni – ’Suntan’
Vi viser den skamløse græske comedy-drama 'Suntan', der er en underholdende og mørke coming-of-middle-age-fortælling er fyldt med pinlighedshumor og mange fornemt afviklede scener.
8. – 18. juni

Månedens Dokumentar i maj – ’The Grown-Ups’
Vi varmer op til juni måneds latinamerikanske filmfestival med den rørende og øjenåbnende chilenske dokumentar 'The Grown-Ups' om en flok udviklingshæmmede på en chilensk institution.
18. – 24. maj.

Månedens Dokumentar i juni – ’Shalom Italia’
Dokumentaren 'Shalom Italia' følger tre elskelige og meget forskellige brødre, der sætter alt ind på at finde den hule i en toscansk skov, som blev deres redning fra nazisterne under 2. verdenskrig.
22. – 28. juni.

Børne- og familiefilm


Børnene fra 1967
Vi fejrer Cirkelines 50-års fødselsdag og det børnelitterære nybrud i 1967 ved at vise en række af de bedste filmatiseringer af de ikoniske bøger, bl.a. 'Snøvsen', 'Albert', 'Lille Virgil og Orla Frøsnapper' og en masse 'Cirkeline'-film!
7. maj – 1. juli 

Børnebiffen
I maj kan du se både sjove som alvorlige film. Vi viser bl.a. to film, der handler om at starte i skole: 'Mathias skal i skole' og 'Kaninpigen'. Glæd dig også til den nye danske animationsfilm 'Bertram finder hjem'. I juni og starten af juli varmer Børnebiffen op til sommerferien med charmerende sommerfilm som 'Cirkeline på ferie'.