Festival med LGBTQ-fokus i Cinemateket

Frem til den 20. august præsenterer Aks-festivalen film og debatarrangementer i Cinemateket med fokus på forholdene for LGBT-personer fjernt fra Danmarks grænser, herunder i Brasilien, Indien og Israel. Årets festival afholdes i samarbejde med Amnesty International, DANIDA og Copenhagen Pride.

Waiting_For_B_10_WEB

Aks Festivalen har som mission at fremme synligheden af ​​marginaliserede minoriteter gennem film, kunst og dialog. I disse dage løber festivalen af stablen i København med filmvisninger, kunst og debatter. 

Fokus i årets udgave af festivalen er på tabuiserede grupper, der ofte overses i den almindelige debat, eksempelvis brun-feminisme, intersex-personer og queer islam.

Som en del af festivalen kan man opleve fremtrædende aktivister, samt festivalarrangører fra Queer Kampala Film Festival (Uganda) og fra & Proud Film Festival (Myanmar), der vil diskutere de udfordringer, de står overfor for ift. at fremme mindretals rettigheder gennem film i deres hjemlande. 

Stærke film i Cinemateket

Under festivalen viser Cinemateket bl.a. den kraftfulde dokumentar 'Third Person', der følger Suzan, en 35-årig muslimsk kvinde fra Israel. Da hun begynder en fertilitetsbehandling, afslører testresultaterne noget uventet: Hun gennemgår sine hospitalsjournaler og opdager, at indtil hun var seks måneder gammel blev hun beskrevet som en dreng. Men hendes forældre vil ikke tale om det. 
Efter filmen vil der være debat med Amnesty International, der i Danmark har særligt fokus på intersex-personer, som er stort set usynlige herhjemme, og ofte lider under isolation og tabt livskvalitet som følge deraf.

I 'Waiting for B' venter en gruppe Beyoncé-fans to måneder foran et stadion i kampen om de forreste pladser til den amerikanske divas koncert i Sao Paulo. Fænomenet Beyoncé har nemlig givet byens unge og forfulgte homoseksuelle både en stemme og en plads i rampelyset. Beyoncés show i den brasilianske kæmpeby bliver hurtigt et mødested for unge, der i alle andre af livets facetter møder en mur af diskrimination, men som her endelig kan slå sig løs i fuldt flor - og i fuld drag, hvis det er det man vil. 'Waiting for B' er et uimodståeligt portræt af en hel (fan)kultur, hvor pop er politisk og et twerk er en protesterende fuckfinger til samfundets snævre normer. Filmen vandt prisen for bedste film på festivalen Mix Brasil og bedste dokumentar på Lisbon Queer Film Festival.

Afsluttende viser vi, søndag den 20. august 'Lipstick under my burkha', som er et modigt forsøg på synliggørelse af kvinderettigheder i Indien. Filmen blev i første omgang forbudt i hjemlandet, men har siden vundet priser på festivaler i Tokyo og Mumbai. Den følger fire modige kvinder i hemmelig søgen efter individuel udfoldelse og frihed. Efter filmen vil der være dialog og debat mellem Uzma Ahmed fra netværket af Brune Feminister og den queer-feministiske kunstner og aktivist Iram Sana om kvindelig seksualitet og behovet for mobiliseringen af brune feminister verden over.

Tid: Frem til 20. august 2017
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter: Kan bestilles online eller på tlf. 33 74 34 12
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412