Finsk film - meget mere end Kaurismäki

FINSK FILM I 100 ÅR. I anledning af 100-året for Finlands selvstændighed præsenterer Cinemateket nogle af højdepunkterne i finsk filmhistorie: Fra den ambitiøse 1922-stumfilm ’Anna-Liisa’ med live muisk til det dugfriske Cannes-hit 'Den bedste dag i Olli Mäkis liv'. Filmserien åbner den 3. februar med instruktørbesøg og reception ifm. den tankevækkende og hylende morsomme kultursammenstøds-komedie 'The Grump', der solgte næsten en halv million biografbilletter hjemme i Finland.

Finland, som vi kender det


"Det hævdes, at der hverken findes humorister eller herrefrisører i Finland. Det sidste tror man gerne, men det første er i hvert fald løgn," bemærkede Politikens Kim Skotte ved premieren på Aki Kaurismäkis Cannes-vinder 'Manden uden fortid' (2002).

Kaurismäki har siden 1980’erne været det største internationale navn i finsk film, men vores nordiske ’naboland’ kan se tilbage på en stor og varieret filmproduktion, og har meget andet at byde på end Kaurismäkis lakoniske humor. Det vil vi gerne demonstrere med filmserien Finsk film i 100 år, der i anledning af netop 100-året for Finlands selvstændighed præsenterer nogle af højdepunkterne. 

Kamp for kulturel identitet 

I kølvandet på både kampen for selvstændighed og en udmattende borgerkrig oplevede finnerne i 1920’erne en kulturel guldalder. Den affødte bl.a. den ambitiøse stumfilm 'Anna-Liisa' (1922), som er baseret på et skuespil af forfatteren Minna Canth, kendt for sin kamp for kvinders rettigheder.

I de repressive 1930’ere var det store håb Nyrki Tapiovaara, der efter at have udsendt den klassiske 'Juha' (1937) hentede inspiration i Paris’ avantgarde-kredse til spion-thrilleren 'Stolen Death' (1938), der udspiller sig i 1905, hvor Finland stadig var under russisk overherredømme. Tapiovaaras filmkarriere varede kun fire år (han døde som soldat under Vinterkrigen). Han fik dog stor indflydelse på efterfølgende generationer af finske filminstruktører, som både har skildret Finlands turbulente historie og banet vej for bl.a. den finske nybølge i 1960’erne.

Finsk film har i de senere år genvundet sin popularitet på hjemmemarkedet med produktioner som Dome Karukoskis ’The Grump’ (2014), der solgte en halv million biografbilletter. Og filmkunstens fremtid i De 1000 søers land synes at være i gode hænder hos f.eks. prisvindende instruktører som Juho Kuosmanen ('Den bedste dag i Olli Mäkis liv', 2016) og Selma Vilhunen (’Little Wing’, 2016).

To særarrangementer med instruktørbesøg og en stumfilmskoncert


3. februar kl.19.00: 'The Grump' med instruktørbesøg

Serien åbner fredag den 3. februar med kultursammenstøds-komedien 'The Grump' (2014) med besøg af instruktøren, Dome karukoski, og reception i Asta Bar. Filmen følger en stædig gammel kartoffelbonde, som modvilligt møder det moderne Finland, som for ham er en ukendt verden af uafhængige kvinder, elektriske tandbørster og spaghetti bolognese.

12. februar kl.16.45: ’Anna-Liisa’ med levende musik
Få en enestående stumfilmsoplevelse, når vi viser Teuvo Puros og Jussi Snellmans, 'Anna-Liisa' (1922), med levende musik. Filmen følger en ung kvinde med en hemmelighed, som en fremmed mand truer med at afsløre på hendes bryllupsdag. Skuespilpræstationerne er udtryksfulde, filmen anvender krydsklip og flashbacks og kommer tæt på livet blandt finske bønder og savværksarbejdere i begyndelsen af det 20. århundrede. Klaverakkompagnement ved Frederik Magle.

18. februar kl.19.30: ’Little Wing’ med instruktørbesøg
Mød instruktør Selma Villhunen ifm. visningen a 'Little Wing' (2016) – et originalt portræt af et barn, som på grund af utilregnelige forældre må blive voksen alr for hurtigt. I stille frustration over sin umodne mor og sine overklasse-rideveninder opsøger Varpu sin biologiske far, der efter et positivt første møde viser sig at lide af skizofreni.

Højdepunkter i finsk filmhistorie
Hele februar byder Cinemateket velkommen til højdepunkter fra Finlands imponerende filmhistorie med mesterværker som 'Stolen Death', 'Den ukendte soldat', 'Skin Skin' – og selvfølgelig Aki Kaurismäkis 'Manden uden fortid'.

Tid: 3.-28. februar
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og tlf. 3374 3412