Månedens Film: 'The Witch'

SUNDANCE-VINDENDE GYS. Fra den 4.-14. maj præsenterer vi som Månedens Film Robert Eggers'  ’The Witch’. Undslip for en stund letkøbte jumpscares og papirtynde plots med dette både smukke og aldeles skræmmende hekse-drama – en unik krydsning mellem stemningstung arthouse og knalduhyggeligt genre-gys. Anmelderne er begejstrede!

I 1600-tallets New England – et barskt vildnis, hvor børn ikke lever længe, og troen på Gud er det vigtigste i tilværelsen – bliver en puritansk bondefamilie bandlyst fra kolonien på grund af uoverensstemmelser i fortolkningen af Det Nye Testamente. Familien søger derfor eksil i udkanten af en i folkemunde forbandet skov, langt væk fra civilisationens tryghed. 

Pludselig en dag forsvinder den nyfødte Sam lige foran næsen af teenagesøsteren Thomasin. En ulvs værk? Sådan spekulerer mor Katherine, men er det mon ikke snarere én af de hekse, der ifølge rygterne holder til dybt inde i skovens mørke, der har taget Sam? Paranoiaen tiltager gradvis hos den desperate familie, da også sønnen Caleb forsvinder sporløst i skoven, og familiens tvillingepar endda begynder at beskylde deres søster Thomasin for at være heksen bag. Det hele kulminerer i en blodig finale, hvor selveste djævelen gør sit flamboyante indtog. 

'Eksorcisten' møder 'Antichrist'

Filmen vækker med sit dvælende tempo, stringente stil, djævle-tematik og knugende portræt af en familie i opløsning mindelser om film som 'Eksorcisten', 'Antichrist' og ikke mindst Bergmans kammerspilsfilm om guds tavshed som 'Stilheden' og 'Som et Spejl' – dog tilsat en næsten fysisk uhygge og en smule velorkesteret genre-gore. En helt unik blanding, der viser, at den alternative amerikanske horrorfilm i disse år lever i bedste velgående.

Debut-instruktøren Robert Eggers har baseret filmen på folkeminder og historisk materiale om 1600-tallets store heksehysteri i Amerika – og filmen er derfor med sin velresearchede tilgang til heksemytologien en slags moderne følgesvend til danske Benjamin Christensens pseudo-dokumentar 'Heksen' fra 1922. I 'The Witch' bliver hekseriet dog en slags manifestation af den skam, synd og desperation, der rumsterer i alle afkroge af det gudsforladte nye Amerika, hvor isolation fører til galskab og galskab til undergang: Det er den amerikanske drøm i total forrådnelse. 

Fremviser du en billet til 'The Witch' kan du desuden få medlemsrabat til Filmarkivet præsenterer 'Heksen'-koncert og foredrag.

Den første visning er gratis for Cinematekets medlemmer (så længe lager haves). Billetter til denne visning skal afhentes senest tirsdag den 2. maj.

★★★★★★ "Den bedste hekse-gyser, jeg har set – nogensinde" - Rikke Schubart, Filmmagasinet Ekko

★★★★★★ "'The Witch' er dog i dén grad sig selv og en af den slags film, det både er en pine og nydelse at se, fordi den er så gennemført, så smuk og så uhyre velspillet, samtidig med at den ikke viger tilbage for blodsilende og hårrejsende gru." - Jeppe Krogsgaard Christensen, Berlingske

★★★★★★ "Forheksende, fænomenal gyser. En af de uhyggeligste film i meget lang tid" - Andreas Strini, Filmz

★★★★★★ "Mageløst smukt filmet" - Claus Nygaard Petersen, Nosferatu

★★★★★ "Robert Eggers får det bedste ud af sine fremragende skuespillere, der ofte filmes i closeups, hvilket efterlader os med en snæver billedramme, hvor farer kan lure og komme fra alle retninger" - Niki Vraast-Thomsen, Soundvenue 

★★★★★ "Med en fantastisk billedside tegnes et ualmindeligt skarpt billede af, hvordan familiens stærkeste bånd, troen, langsomt begynder at degenerere og splitte dem ad" - Andreas Thorsager Klevin, Ordet

★★★★★ "Dens insisterende skyggeliv lader os vente tålmodigt på den heks, der findes i filmens titel, og som måske – måske ikke – er et sted derinde i skoven, hvor civilisationen ender, og folkloren begynder" - Nadia Regitze Parbo, Moovy

♥ ♥ ♥ ♥ "Gør fortiden til et grumt sted at være" - Joakim Grundahl, Politiken

Tid: 4.-14. maj 2017
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter (75 kr, dog 50 kr for Cinematekets medlemmer): kan bestilles online eller på tlf. 33 74 34 12