På kanten af verden – Fra Grønland til Galapagos

NORDISKE FILMEKSPEDITIONER FRA 1910-1960. I juni måned kan du komme med på Knud Rasmussens Thule-ekspeditioner, Thor Heyerdals ’Kon-tiki’-færd og tage med globetrotteren Jens Bjerre, når han besøger aboriginere, buskmænd og kannibaler. En masse storstilede rejser for åbent kamera, med introduktion af kendere og forskere – og én af de opdagelsesrejsende, der deltog!

Filmiske rejsebreve og turistfilm var en populær del af repertoiret i danske biografer allerede i filmens tidligste barndom. Levende billeder fra eksotiske egne beboet af fremmede folkeslag, man kun havde hørt om, udgjorde en del af biografens magi, og det er stadig en ’genre’ med stor publikumstække. Tænk blot på TV2s serie ’Kurs mod fjerne kyster’, der følger Mikkel Beha Erichsen og hans sønner på verdenshavene.

Congorilla

Cinemateket afholder frem til 18. juni fem unikke særarrangementer om ekspeditionsfilm - med oplæg og gæstebesøg:

Arkivchef Lisbeth Valgreen præsenterer sjældne klip fra Knud Rasmussens Thule-ekspeditioner – 1. juni kl. 19:00.

Polarforskeren Knud Rasmussen var tidligt bevidst om vigtigheden af at dokumentere sine Thule-ekspeditioner på film. Allerede på 2. Thule-ekspedition (1916-1918) blev der medbragt et kamera, og der eksisterer således en række unikke optagelser fra Knud Rasmussens store slæderejser.

Mød den 96-årige globetrotter Jens Bjerre og nyd et glas vin i Asta Bar – 4. juni kl. 15:00

Allerede fra slutningen af 1940’erne rejste Jens Bjerre ud for at dokumentere de nu for altid tabte ritualer og skikke blandt aboriginere, buskmænd, kannibaler og mange andre folkeslag. Vi præsenterer to af Jens Bjerres første og mest kendte film, hvori han skildrer livet blandt buskmænd i Kalihari-ørkenen og kannibalerne på Ny Guinea.

Programredaktør Jesper Andersen fortæller om hvide mænd på det sorte kontinent – 10. juni kl. 16:00

Det amerikanske ægtepar Martin og Osa Johnson fik stor succes med deres første lydfilm ’Congorilla’ (optaget i Congo), der udmærker sig ved selvglorificering og utilsløret nedladenhed over for de indfødte. En interessant dansk udløber af 1930’ernes ekspeditionsfilm er de etnografiske kortfilm, som Paul Fejos optog for Nordisk Film på Madagaskar og Seychellerne i 1935. Vi præsenterer et par eksempler – om en høvdingebegravelse og en damefrisør i junglen.

Den norske professor Gunnar Iversen fortæller om Thor Heyerdals ’Kon-tiki’ og ’Galapagos’. Pause-vin i Astabar  – 17. juni kl. 15:30

Den Oscar-vindende dokumentarfilm følger Kon-tikis eventyrlige færd tværs over Stillehavet – 8000 kilometer fra Peru til de polynesiske øer. I kølvandet på Kon-Tiki-ekspeditionen ville Heyerdahl forsøge at styrke sine teorier og tog derfor til Galapagos, hvor han fandt spor af tidligere bosættelser. Med på ekspeditionen havde Heyerdahl naturfotografen og instruktøren Per Høst, som til filmen ’Galapagos’ leverede helt fantastiske optagelser fra de unikke øer.

Den norske professor Gunnar Iversen introducerer ’Gensyn med junglefolket’ – 18. juni kl. 16:00

Per Høst var en af Norges store dokumentarfilmpionerer. Han brød igennem med farvefilmen ’Gjensyn med jungelfolket’. Hovedparten af materialet stammer fra den tredje og sidste af hans ekspeditioner til det indre Panama og Bolivia. Her møder Høst den frygtede Choko-stamme.

Tid: 1. - 18. juni 2017
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: På kanten af verden og 3374 3412