Kongeligt besøg i Cinemateket og to belgiske filminstruktører på programmet

BELGISK FILM. I anledning af det officielle statsbesøg fra Belgien i slutningen af marts sætter Cinemateket fokus på belgisk filmkultur og viser i perioden 29. marts til 11. april en række film af to af tidens mest spændende belgiske filminstruktører, Joachim Lafosse og Felix van Groeningen.

De fleste forbinder nok belgisk film med filmbrødrene Jean-Pierre og Luc Dardenne, men Cinemateket har valgt at kaste lys på to instruktører fra den yngre generation, Felix van Groeningen (f. 1977) og Joachim Lafosse (f. 1975), hvis film i dén grad er blevet lagt mærke til på internationale filmfestivaler. Vi viser de seneste fire film af begge instruktører i perioden 29. marts til 11. april.

Joachim Lafosse gæster Cinemateket d. 29. + 30. marts og deltager i Q&As. Hans nyeste film – den anmelderroste ’Efter kærligheden’ – har netop haft dansk premiere. Åbningen af den belgiske filmserie 29. marts vil have deltagelse af det belgiske kongehus ved Deres Kongelige Majestæter Kong Philippe og Dronning Mathilde og fra dansk side Deres Kongelige Højheder Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary.

efter kærligheden_sitecore_crop

Joachim Lafosse: Usentimental realist

Joachim Lafosses film er ikke for sarte sjæle. Han kalder selv de fleste af sine værker for tragedier og skildrer oftest personer, der er udsat for følelsesmæssig og økonomisk undertrykkelse og derfor havner i destruktive situationer. Ikke overraskende nævner han Dardenne-brødrene, Michael Haneke og Maurice Pialat som sine forbilleder; instruktører, der ligesom ham selv står for en usentimental realisme og en udstrakt brug af lange kameraindstillinger.

Joachim Lafosse er fra den fransktalende del af Belgien og tog sin uddannelse på Institut des Arts de Diffusion (IDA) i Louvain-La-Neuve. Han fik for alvor international opmærksomhed, da hans film ‘Our Children' (2012) blev udtaget til Un certain regard-konkurrencen i Cannes i 2012. Émilie Dequenne vandt prisen for bedste skuespillerinde for sin rolle som den desperate mor, der griber til utilgivelige handlinger efter mange års følelsesmæssig vold. ‘Our Children' bygger på en sand historie, der fik stor opmærksomhed i den belgiske presse. Lafosse ønskede at undersøge, hvad der kunne drive et menneske så langt ud, men uden at løfte pegefingre.

Lafosse er optaget af konflikten mellem det gode og det onde. Hans film skildrer mennesker, der havner i skruetvinger af emotionel undertrykkelse og økonomisk afhængighed af andre. Boris i den premiereaktuelle ‘Efter kærligheden' (2016) bliver nederdrægtig og ubehagelig, da han ikke kan opnå økonomisk uafhængig af sin eks-kæreste efter deres brud, og i ‘Our Children' mister det unge par deres frihed og må leve efter adoptivfaderens regler, da de flytter ind hos ham for at kunne klare sig økonomisk. 

I ‘The White Knights' sættes der spørgsmålstegn ved en NGO-organisations ædle intentioner, da dens hjælp til forældreløse børn tangerer decideret menneskehandel. I ‘Private Lessons' er vi som tilskuere vidne til voksne menneskers udspekulerede misbrug af sårbare teenagere i en ulige leg af seksuel karakter. 

Lafosses film kryber under huden, og han er en mester i at skildre de magtkampe og dilemmaer, der opstår i vores omgang med hinanden – ikke mindst i 'Efter kærligheden', der havde dansk premiere 2. marts.

The Broken Circle Breakdown_sitecore_crop

Felix van Groeningen: Følsom drengerøv

Felix van Groeningen er fra Flandern. Han drømte oprindeligt om at blive skuespiller, men fandt sig aldrig rigtigt til rette på en scene. Til gengæld instruerede han en del teater, før han for alvor kastede sig over filmen og blev uddannet fra Filmakademiet KASK i Ghent i år 2000. Han går meget op i at finde den rette person til en rolle og har et særligt øje på skuespillet. Hans mangeårige klipper Nico Leunen betegner Felix van Groeningens film som frygtløse. Instruktøren er ikke bange for at skildre de store følelser – hvad alle, der har grædt til heartbreakeren ‘The Broken Circle Breakdown', der blev et stort arthousehit i Danmark, vil kunne skrive under på. 

Filmene følger ofte en emotionel kronologi frem for en plotdreven handlingsgang, og Felix van Groeningen tør godt gå til ekstremerne. Der er masser af vildskab og mandehørm i hans univers. Tydeligst i filmene ‘The Misfortunates' og ‘Belgica', hvor grupper af mænd ikke lægger bånd på sig selv i deres trang til at hore og drikke, og lever hver nat, som var det deres sidste i en rus blandt ligesindede. Men midt i al ekstasen og nydelsen gemmer sig nogle mandetyper, der har svært ved at blive voksne og flygter fra ansvaret for deres nærmeste.

Et andet tydeligt træk ved van Groeningens produktion er hans melankolske side, mest hjerteskærende beskrevet i publikumsyndlingen ‘The Broken Circle Breakdown', hvor et smaskforelsket par krakelerer, da deres datter rammes af alvorlig sygdom. Men melankolien er allerede at spore i van Groeningens anden spillefilm ‘With Friends Like These', hvor en gruppe venner smerteligt indser, at venskaber forandres, og mennesker vokser fra hinanden i takt med, at livet passerer. 

Det belgiske filmprogram er lavet i samarbejde med Den Belgiske Ambassade, Wallonia Trade & Investment Agency (AWEx), samt filminstitutionerne Wallonie Bruxelles Images og Flanders Image i Belgien.

Åbningsarrangementet 29. marts med kongeligt besøg er for inviterede gæster.

Tid: 29. marts - 11. april
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetter: (75 kr, dog 50 kr for Cinematekets medlemmer) kan bestilles online og tlf. 3374 3412