CPH:DOX - mere end 100 nye dokumentarer i Cinemateket

CPH:DOX – Københavns internationale dokumentarfilmfestival – præsenterer mere end 100 film i Cinemateket i dagene 16.-26. marts, og supplerer med et væld af instruktørbesøg, debatter og talks. Læs om nogle af de mange arrangementer her. Du kan købe billetter til bare 50 kr., hvis du er medlem af Cinemateket.

Københavns internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX er tilbage – i en frisk forårsudgave efter flytningen fra november til marts – og indtager byens biografer med et væld af filmiske dagsordener i dagene 16.-26. marts: Anslagene er mange – fra  den absolutte forandring af vores fælles virkelighed og nuværende verdensorden, som Trump, Brexit m.v. har sat turbo på, til hvad vej kunsten går anno 2017.


Se mere end 100 film i Cinemateket

CPH:DOX har over 200 film på programmet. Godt og vel 100 af dem bliver vist i Cinemateket, der desuden lægger hus til en stribe visninger med instruktørbesøg og debatter samt masterclasses, fester og meget mere. En række tematiske spor løber gennem programmet, der således har fokus på både politik, musik, kunst, mad og drama. Men vanen tro byder festivalen også på et eksklusivt konkurrenceprogram (plus tre sidekonkurrencer) samt en række bestsellere og hits fra andre festivaler.

I år har kunstneren og sangeren Anohni kurateret et særligt program, der ligesom Anohnis egne værker insisterer på, at skønhed rummer radikal protest – og så har festivalen som noget helt nyt film i børnehøjde på plakaten.

Medlemsrabat

Medlemmer af Cinemateket kan se alle ordinære film til medlemspris igennem hele festivalperioden (50 kr. / normalpris 85 kr.). Den største udfordring kan være at vælge, hvad man skal se. Der er kun ét råd at give – gå på opdagelse og giv slip! Der er noget for en hver smag, og ofte lige så stor belønning at hente, hvis man lader sig gribe af den gode idé, som hvis man går efter det kendte navn.

Hér et par tips:

I Hovedkonkurrencen DOX:AWARD finder du bl.a. Matthew Heinemanns stærke portræt af civile syriske journalister, 'City of Ghosts' og østrigske 'The Third Option', der stiller skarpt på teknologi, etiske dilemmaer og sort humor i en film om livet, døden og gråzonen midt imellem.

F:ACT Award-programmet byder på 'Radio Kobanï', en usædvanligt medrivende historie om en stædig, 21-årig kvindes kamp for sin lokale radiostation i den krigshærgede by Kobanî. Og virkelighedens 'The Wire', amerikanske 'The Force', stiller spørgsmålet: Kan en idealistisk og ambitiøs politichef rydde op i korruptionen i egne rækker, før det er for sent?

Af året store internationale hits kan vi anbefale Michael Glawoggers filmiske testamente 'Untitled', der er en vital rejsedagbog fra 14 lande, udrullet med en formidabel sans for eksistensens facetter. Men også 'Karl Marx City', hvor et personligt og nationalt traume fra DDR-tiden afdækkes i en detektivhistorie om løgne og overvågning. Eller 'Cameraperson', en af de mest roste og bedst anmeldte dokumentarfilm i det forgangne år, nemlig kunsten at betragte verden og andre ifølge filmfotografen Kirsten Johnson.

Mad fylder meget i vores hverdag og bevidsthed, hvilket afspejles i og belyses gennem flere af det forgangne års hit-film. En afslørende og dramatisk historie om kakaobranchens fordækte landbrugsjord med tre idealistiske – og muntre – herrer i hovedrollen kan ses i Cinemateket i form af Benthe Forrers hollandske 'The Chocolate Case'. Til visningen vil instruktøren svare på spørgsmål fra salen – og der vil være himmelske smagsprøver undervejs.

Kunst-programmet lokker med film om unge amerikanske kunstnere, som lever livet i permanent undtagelsestilstand i 'Common Carrier', billedskønne, filosofiske kortfilm af Ben Rivers, Deborah Stratman og philip Warnell i pakken 'Urth'/'Xenoi'/'The Flying Proletarian', samt  den perfektionistiske italienske virtuos Yuri Ancarni, hvis første langfilm 'The Challenge' trakterer med bikere på guldmotorcykler, falke-fetishisme og 300 km/t gennem Saudi-Arabiens ørken i en Lamborghini med en sort panter på forsædet.

Kunstneren og musikeren Anohni har sammensat et helt filmprogram særligt til CPH:DOX. 'Disrupt Their Lives: Curated by Anohni' hedder det, og her kan du opleve alt fra Andy Warhols 'Screen Tests' i fint selskab med provokatøren John Waters' grænseoverskridende kultsatire 'Pink Flamingos' over 'Hail the New Puritan', Charles Atlas' punkede docu-musical med London-danseren Michael Clark, til 'Night and Fog' i dobbeltvisning med 'Mr. O's Book of the Dead', Alain Resnais' hjemsøgende essayværk i samspil med brutalt smuk dokumentar om den japanske butoh-danser Kazou Ohno.

Musikfilmene fylder igen i år meget, og en hel stribe kan ses i Cinemateket. Eksempelvis den internationale premiere på 'Joe Cocker: Mad Dog With Soul', historien om gasinstallatøren fra Sheffield, som blev hele Englands soulkonge – filmen vises med besøg af instruktør John Edginton. Men også Kasper Collins fascinerende thrillerportræt af jazz-trompetisten Lee Morgen, 'I Called Him Morgan', der er bundet op på lige dele jalousidrama og mordmysterie med 1960'ernes blåtonede New York som kulisse. Eller 'If I Think of Germany at Night', en formbevidst film om kulturen omkring techno fra en af tysk films førende dokumentarister, Romuald Karmakar – eller 'The Inertia Variations', et intimt close-up på The The-bossen Matt Johnson og hans radiostudie, hvor den oplyste samtale lever. 

De mindste kan – for bare 25 kr. – tage deres forældre i hånden og se '1 minuts natur', fantasifulde, animerede kortfilm om bl.a. malkekøer, kaktusser og marsvin, og opleve 'Motor Mille på cirkustur', to helt nye afsnit med den populære Ramasjang-figur, som her kaster sig ud i livet som cirkusartist.

Læs om alle CPH:DOX-filmene i Cinemateket og bestil billetter.

Tid: 16.-26. marts 2017
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.