Månedens Dokumentar: 'Untitled'

GLAWOGGERS SIDSTE REJSE. Som Månedens Dokumentar i november præsenterer vi Michael Glawoggers sidste film ’Untitled’, et livsbekræftende testamente og en hyldest til nysgerrigheden og rejselysten. Det er et rørende portræt af menneskeheden og en antropologisk udforskning af planetens oversete afkroge. Spilleperiode: 9.-15. november.

Untitled.7

Michael Glawoggers sidste film, ’Untitled’, er et livsbekræftende testamente og en hyldest til nysgerrigheden og rejselysten: ”Jeg vil forsøge at skabe et verdensbillede, som kun kan realiseres, hvis man ikke forfølger et emne eller et bestemt formål,” sagde den østrigske instruktør. ”Det drejer sig om at lade sig drive med og ikke være styret af andet end nysgerrighed og intuition”. Han udarbejdede helt bevidst ikke et manuskript, og hans plan var at rejse rundt i verden et helt år.

Men fire måneder og 19 dage inde i projektet sluttede rejsen, da Glawogger døde i Liberia af en særlig aggressiv form for malaria. 'Untitled' er en dagbog fra hans rejse gennem de første 14 lande og er færdiggjort af Glawoggers faste klipper Monika Willi. De impressionistiske og dybt humanistiske optagelser er på lydsporet akkompagneret af Glawoggers egne nedskrevne noter, der udvider oplevelsen af billedsiden. Man glemmer for eksempel sent en gruppe ét-benede unge mænd, der løber rundt med krykker og ekvilibristisk spiller fodbold på en strand i Vestafrika.

’Untitled’ er på lydsiden bundet sammen af et enestående ’soundscape’, som udgør en mosaik af reallyde fra rejsen. Det klæder en film, der vil undgå forklaringer og undertekster. Selv sagde Glawogger, da han besøgte Cinemateket i august 2012: ”Den smukkeste film, jeg kan forestille mig, er en film, som altid er i bevægelse”, og det er uden tvivl denne film, han ville realisere med ’Untitled’.

Anmelderne skriver

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ "'Untitled' er en personlig-poetisk opdagelsesrejse i verden. Båret frem af en sans for det enkelte menneskes vitalitet og værdighed under hårdhudede vilkår" (Politiken)
★ ★ ★ ★ ★ "Glawogger og hans hold besidder en uovertruffen evne til at fange virkelighedens spontanitet i gribende, smukke og tankevækkende billeder" (Ordet)
★ ★ ★ ★ "Grimhed og skønhed blandes i en Glawogger'sk cocktail af plastic-skrald og græsk-romersk brydning i en ørken (…) En perfekt afslutning for Michael Glawogger" (Filmz
★ ★ ★ ★ "Untitled er en betagende meditativ rejse til sjældent skildrede afkroge af vores fælles verden" (Kinosaur)

Tid: 9. - 15. november
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter (75 kr, dog 50 kr for Cinematekets medlemmer): Kan bestilles online eller på tlf. 33 74 34 12

Fakta

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412