MIX Copenhagen – køn, seksualitet og identitet på alverdens sprog

LesbianGayBiTransQueer film festivalen MIX Copenhagen indtager Cinemateket med masser af film, talks og gode tilbud. Danmarks ældste tilbagevendende filmfestival løber af stablen i dagene 27. oktober -5. november. Cinemateket er festivalens hovedsæde. Som medlem får man rabat på alle visninger.

Det er 32. år i træk at MIX Copenhagen slår dørene op for LGBTQ-film i alle genrer. I år er programmet tematiseret efter fire nøgleord: Exhale, Expand, Explore og Exhilerate. Filmene i Exhale-serien er nænsomme rejser væk fra bekymringer og besvær ind i fantastiske universer af blandt andet sexcapader og lucha libre wrestling. Explore består af film, der undersøger mikro-verdener i LGBTQ-miljøet, men også festivalens mere unikke biografoplevelser som kortfilmsprogrammet Movement, hvor filmene knyttes sammen af bevægelsen som begreb og aktivt valg, hvad end denne er i form af dans, rejse eller vouging. 

Movement (div. instruktører) søndag 5. november kl. 16:15.

The.Untamed

Det er også i denne serie, at den danske co-produktion 'The Untamed' er at finde. Menneskets grundlæggende drifter fremmanes og pirres af et overnaturligt væsen i en hytte i det mexicanske vildnis. Det fjerde udspil fra den mexicanske provokatør Amat Escalante kombinerer et komplekst kærlighedsdrama med overnaturlige og monstrøse elementer, og fortæller sin historie på bemærkelsesværdigt behersket vis.

The Untamed (Amat Escalante, 2016) tirsdag 31. oktober kl. 16:45 og torsdag 2. november kl. 21:30. 

Rift 

Det voldsomme og det vilde

Det er med Exhilerate-serien, at MIX Copenhagen rigtig kommer rundt i genremanegen. Foruden de mange dramaer, kunstfilm og kærlighedshistorier, viser festivalen nemlig også thrillers som den islandske 'RIFT'. Her bliver det forliste forhold mellem to islandske mænd bagtæppet for isnende uhygge i det barske og smukke vinterlandskab. Midt om natten modtager Gunnar et foruroligende opkald fra sin tidligere kæreste, Einar. Gunnar drager derfor ud til Einars forældres afsidesliggende sommerhus, hvor de to mænd må konfrontere mere end deres fortid. Efter visningen er der Q&A med instruktør Erlingur Óttar Thoroddsen.

RIFT (Erlingur Óttar Thoroddsen, 2017) søndag 29. oktober, kl. 21:15 og fredag 3. november kl. 21:45. 

Crystal_Clear

Exhilerate-temaet tæller også kortfilmsprogrammet This Is How We Do It, der på eksplicit vis fejrer liderligheden i dens mange forskellige former. Man skal med andre ord lade blufærdigheden blive ved døren når MIX Copenhagen blænder op for otte små intense film, der sammen udgør en kalejdoskopisk og sexpositiv skildring af alt fra intime øjeblikke – som i den eksperimenterende 'Crystal Clear' – til den aktivistiske porno, der kendetegner 'Fuck the Fascism's konfronterende brug af kroppen.

This Is How We Do It (div. instruktører) fredag 3. november kl. 16:45.

The.Constitution

Normbrydende dokumentarer og udvidede horisonter


Hvor Exhilerate-programmet får pulsen op, vil filmene i Expand udvide perspektiver og sætte sving i de små grå. Seriens film undersøger individets historier i større sociopolitiske sammenhænge. Med 'The Constitution' udforsker instruktør Rajko Grlic de uforløste politiske og sociale problemstillinger, der til stadighed påvirker mennesker i Jugoslavien. Filmen følger fire vidt forskellige skæbner, der er nødsaget til at bo i samme bygning. Gennem sin karakter- og samfundsskildring formår Grlic at belyse de menneskelige kompleksiteter, der forvandler selv de bedste intentioner til chikane.

The Constitution (Rajko Grlic, 2016). tirsdag 31. oktober kl. 21:30 og fredag 3. november kl. 16:30. 

A.womb.of.their.own (1) Det er også under Expand, at man finder en stor del af MIX Copenhagens dokumentarprogram. Disse ofte politiske film udgør en storartet mulighed for at udforske LGBTQ-tematikker, der sjældent får tid i rampelyset. For eksempel 'A Womb of Our Own', som tager samfundets forestillinger om køn, graviditet og familiekonstellationer op til diskussion, når vi introduceres til et reflekteret galleri af maskulint centrerede mennesker. De deler ét ønske: At føde og opdrage et barn.

A Womb of Our Own (Cyn Lubow, 2016) lørdag 4. november kl. 13:45.

MIX Lounge med paneldebatter og gratis kaffe til de tørstige i Asta Bar

Under hele festivalen forvandles Asta Bar i Cinematekets underetage til MIX Lounge. I MIX Lounge hyggelige omgivelser kan man tanke op på gratis kaffe inden eftermiddagsvisningerne eller slå en time ihjel i brætspilscaféen. Derudover danner MIX Lounge rammen om blandt andet debatarrangementet 'Pregnancy and family without gender', der finder sted efter visningen af 'A Womb of Our Own'. Her kan man fortsætte diskussionen fra filmen og tale om, hvordan det er at bryde med forventninger til køn, kroppe og familiedannelse i et kønsbinært samfund. Dette er blot et af flere debatarrangementer under MIX Copenhagen, hvor deltagelse er gratis.

Læs mere om MIX Copenhagen i Cinemateket og bestil billetter
.

Tid: 27. oktober-5. november 2017
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter: 85 kr. for ordinære billetter. 50 kr. for medlemmer af Cinemateket.
Billetbestilling på cinemateket.dk eller på tlf. 33 74 34 12