Månedens Dokumentar: 'Miss Kiet’s Children'

I SKOLE MED FLYGTNINGEBØRN. Fra den 21. til den 27. september viser vi den hollandske 'Miss Kiet’s Children' som Månedens Dokumentar. Her møder vi en skoleklasse af flygtningebørn og titlens lærerinde, der tager hånd om dem. Via et kamera i børnehøjde følger vi eleverne i scener, der går lige i hjertekuglen.

Et klasseværelse i Holland huser en broget flok. Børnene er alle flygtninge, hovedsageligt fra Syrien og Irak. Her får de noget, der minder om en hverdag under frøken Kiets kærlige blik og disciplinerede årvågenhed. Blandt eleverne møder vi den meget bestemte Maya, nytilkomne Jeanne og Jorj med kæmpebrillerne.

Filmen dokumenterer et år i disse børns liv, hvor der ikke kun er matematik og hollandsk på skoleskemaet, men også tillid, venskab og medmenneskelighed. For mange af børnene har ar på sjælen, men filmen lader være med at svælge i deres tragiske historier. Fokus er i stedet på nuet, der fanges med samme ærlighed og humanisme som Nicolas Philiberts 'At være og at have' (2004).

Kameraet følger den charmerende elevflok i øjenhøjde mens de navigerer klasseværelset og skolegården. Her fanger instruktørparret Petra Lataster-Czisch og Peter Lataster et hav af rørende øjeblikke mellem børnene, hvor både traumer og livsglæde får lov til at skinne igennem. De små stunder strikkes sammen til en ærlig, sjov og til tider smertende dokumentar om det at være barn, der garanterer smil på læben og tårer i øjenkrogene.

I forbindelse med visningen den 24. september besøger instruktørerne Petra Lataster-Czisch og Peter Lataster Cinemateket til en Q&A.

Anmelderne skriver

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ”Præcist klippet og sobert fri for forklaringer eller følelsesgejl rækker den hollandske dokumentar hånden til alverdens flygtningebørn og hylder den eksemplariske pædagog” (Politiken)
★ ★ ★ ★ ★ "Så fortæller Jorj – på det begrænsede hollandske han kan – om bomber, der sprang i Syrien, søvnløse nætter og faren, der kørte taxi om natten. Pludselig forstår man alt, og man husker, at Jorjs beretninger ikke kun gælder ham selv" (Soundvenue)
★ ★ ★ ★ ★ "Alvoren sniger sig ind af filmens bagdør. Det samme gælder for følelserne. Da de sidste scener ramte lærredet, blev jeg mere rørt end jeg var forberedt på" (Kinotaur)
★ ★ ★ ★ ★ "Det er hjertegribende at se, hvordan de nye børn forsøger at blive en del af klassen samtidig med at fortidens rædsler spøger" (CPHculture)
★ ★ ★ ★ "Der er så meget charme og varme i denne her film, at det næsten er uudholdeligt. Den titulære miss Kiet er den eneste voksne vi stifter bekendtskab med, ellers skinner spotten på børnene" (Filmmagasinet Nosferatu)

Tid: 21. - 27. september 2017
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter (75 kr, dog 50 kr for Cinematekets medlemmer): Kan bestilles online eller på tlf. 33 74 34 12