Mangfoldighed – the queer way

PRISER. MIX Copenhagens jury har fundet årets nominerede til filmprisen BENT, der uddeles til produktioner, som positivt repræsenterer homoseksuelle, biseksuelle eller transkønnede (LGBT) karakterer på film og tv.

Dicte2

Ditte Ylva Olsen (tv.) som den lesbiske betjent Bendtsen i "Dicte" fra TV 2 og Public Service Puljen.

Nominerede 2013

BENT-prisen blev uddelt første gang i 2011 til instruktør Carlos Augusto de Oliveira for adoptionsdramaet "Rosa Morena". Sidste år tilfaldt æren manuskriptforfatter Christian Torpe for TV 2-serien "Rita", hvor Ritas søn sprang ud som bøsse og udgjorde et modbillede til traditionelle stereotyper.

Prisen, der følges af 10.000 kr., har navn efter den første homoseksuelle hovedperson i dansk spillefilm i "Lille spejl" fra 1978.

Den danske film- og tv-branche har igen i år indstillet produktioner, som har været positive repræsentanter for LGBT-miljøet. Valget af nominerede er faldet på DR3-dokumentarserierne "HomoLesbians" og "Det jeg aldrig fik sagt" samt dramaserierne "Dicte" og "Rita" fra TV 2.

Årets LGBT-talentpris tildeles instruktøren Trine Nadia for afgangsfilmen "Så se mig nu" fra den fynske filmuddannelse 18 Frames.

Positive rollemodeller

De nominerede og vinderen af BENT-prisen udvælges af en jury bestående af biografdirektør i Empire Bio Mette Schramm, leder af Filmskolens Produktionskontor Annie Worsøe, journalist Søren Bygbjerg og manuskriptforfatter Flemming Klem.

Mette Schramm, som er indstifter prisen, fortæller:

"Idéen opstod, fordi jeg var træt af de stereotypiske fremstillinger i medierne. Prisen skal derfor belønne produktioner med LGBT-figurer, der optræder som naturlige figurer i handlingen, eller karakterer, der på anden måde fremhæver positive rollemodeller for miljøet. Men på bare tre år er der sket en udvikling."

Juryen havde samlet 12-15 kvalificerede kandidater, hvilket er en klar fremgang.

"Vi havde mange interessante bud i spil i år. Særligt stærke tv-produktioner, både fiktion og fakta, og en masse kortfilm. Påfaldende nok var der ikke en eneste spillefilm. Vi kunne ikke selv komme i tanke om nogen, og ingen har meldt sig."

"Hvis vi ser udviklingen samlet, er den klart positiv. Men der er stadig lang vej, hvis der kan gå et helt år, uden der sker noget på spillefilmområdet. Til gengæld så vi en del afgangsfilm fra de forskellige filmuddannelser, og det er jo rigtig interessant. Det tyder godt for fremtiden," siger Mette Schramm.

Prisen uddeles den 8. oktober ved den 28. udgave af MIX Copenhagens LesbianGayBiTrans Film Festival, som finder sted fra den 4. oktober i Cinemateket, Empire Bio og Warehouse 9.

Læs mere på www.mixcopenhagen.dk og facebook.

Kommentar

1 Kommentar

Poul Sørensen skriver
26.09.13 kl.17:17
Ja, Ja - Årets Bent.
I er vel klar over hvad BENT betyder på britisk-engelsk slang, og det er ikke en betegnelse bøsserne finder flatterende.

Der har jo været mange andre LGBT-figurer på dansk film og TV både før og efter "Lille spejl".

Må jeg for sjov foreslå:

Årets Mikaël (Dreyer, Herman Bang)

Årets Nolle (Chr. Arhoff i Og så er der bal bagefter)

Årets Schwann (Matador)

Årets Asta (cross-dressing i fx Hamlet)

Årets Christine eller Jorgensen (første transseksuelle efter operation i København).

Venligst
Årets Poul
True

Fakta

Kontakt

Redaktionen: redaktionen@dfi.dk


nyhed

delpaafacebook

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412