Berlin Filmfestivalen 2014

BERLIN: Årets deltagelse spænder vidt med danske og dansk samproducerede film i næsten alle festivalens sektioner. Her et overblik over film og filmfolk i Berlin.

Søndag den 9. februar får verdenspressen og alle andre gæster på Berlin Filmfestivalen lov til at kigge med, når del 1 af den lange version af Lars von Triers "Nymphomaniac" får verdenspremiere. Filmen bliver uden tvivl en af hovedattraktionerne på årets festival, hvor den vises i hovedprogrammet uden for konkurrence. Den har fået tildelt en prominent plads med gallavisning i palæet om aftenen og pressevisning søndag middag med internationalt pressemøde.

Nymphomaniac 

Foruden "Nymphomaniac" præsenterer hovedprogrammet Pernille Fischer Christensens nye spillefilm "En du elsker" med Trine Dyrholm og Mikael Persbrandt i hovedrollerne ved en Berlinale Special Gala tirsdag den 11. februar.

Someone You Love / En du elsker

Mandag med børnefilm, fredspris og nordiske samproduktioner

Mandag den 10. er den helt store dag for de danske børne- og ungdomsfilm. I Generation 14plus-programmet for unge over 14 år deltager Kristoffer Kiørboes filmværksteds-kortfilm "Søn", og samme dag vises Martin Miehe-Renards "MGP Missionen" og Esben Toft Jacobsens svensk-dansk samproducerede animationsfilm "Fjerkongens rige" i Generation Kplus for de mindre børn. Endnu en ungdomsfilm Anna Kazejaks polsk-danske "The Word", koproduceret af Jesper Morthorst for SF Film Production, deltager i Generation 14plus og vises torsdag den 13. februar.

Son / Søn
The Contest / MGP Missionen
Beyond Beyond / Fjerkongens rige

Mandag er der også uddeling af fredspris, og Andreas Johnsens dokumentarfilm "Ai Weiwei The Fake Case" er nomineret til en Cinema for Peace Justice Award. Dagen byder desuden på den første visning af Göran Olssons svensk-amerikansk-danske dokumentarfilm "Concerning Violence" i serien Panorama Dokumente. Filmen er koproduceret af det danske produktionsselskab Final Cut for Real.

Concerning Violence

Mandag er også dagen, hvor instruktør Hans Petter Moland, manusforfatter Kim Fupz Aakeson og hovedrolleindehaver Stellan Skarsgårds sorte komedie "Kraftidioten", koproduceret af Zentropa, er i hovedkonkurrence. Birgitte Hjort Sørensen har en større rolle i filmen. Det er Fupz' anden film ved årets festival, da han også er forfatter på Pernille Fischer Christensens film.

Flere koproducerede kort og dokumentarfilm

De følgende dage byder på flere danske indslag. Eva Lindströms animerede svensk-danske kortfilm "Min Ven Lauge", koproduceret af Elise Lund Larsen for Bullitt Film og i konkurrence i Generation Kplus, vises tirsdag.

Onsdag er der premiere på 3D-dokumentarfilmværket "Cathedrals of Culture", koproduceret af Final Cut for Real. Michael Madsen er instruktør på den ene af filmene i værket, som bevæger sig ind i seks arkitektoniske monumenter. Madsen tager os med ind i Halden fængslet i Norge, tyske Wim Wenders i Berliner Philharmonien, østrigske Michael Glawogger i Det Russiske Nationalbibliotek i Sankt Petersborg, amerikanske Robert Redford i Salk Institute for Biological Studies i Californien, norske Margreth Olin i Operaen i Oslo og brasilianske Karim Ainouz i Centre Pompidou i Paris.

Cathedrals of Culture / Kulturkatedraler

CPH:DOX' frirum for nye tanker og filmiske eksperimenter DOX:LAB er ved at være en fast deltager i de eksperimenterende programsektioner på de store festivaler. I Berlin er portugisisk-srilankansk-danske "Taprobana" blandt de 25 udvalgte titler, der konkurrerer i festivalens kortfilmprogram, og i serien Forum Expanded vises den amerikansk-dansk-mexikanske "Bim, Bam, Boom, Las Luchas Morenas" og den canadisk-dansk-mexicanske "La última película". De tre DOX:LAB-film vises alle fredag den 7. februar.

Lørdag aften den 8. februar er der mulighed for at se danske Mahdi Fleifels engelsk-producerede "Xenos", der også konkurrerer om en Guldbjørn i kortfilmprogrammet, og dagen efter kan man møde de tre nordiske Shooting Stars: Danica Curcic, der har roller i fire danske film i år, norske Jakob Oftebro, der er med i to af årets danske film og i hovedkonkurrencefilmen "Kraftidioten", og svensk-islandske Edda Magnason, der har hovedrollen i Per Flys "Monica Z".

Danica Curcic

Selv en dansk spillefilm fra 1916, Benjamin Christensens banebrydende "Hævnens Nat", er blevet inviteret til Berlinalen og vises i den retrospektive serie "Aesthetics of Shadow"; en reminder om, at Danmark også havde en enestående plads i filmhistorien dengang.

Festivalåbning og -afslutning

Torsdag den 6. februar hilser Trine Dyrholm på verdenspressen sammen med de andre medlemmer af hovedkonkurrencens jury ved et pressemøde, inden festivalen åbner om aftenen med "The Grand Budapest Hotel" af Wes Anderson.

Generation 14plus uddeler priser fredag den 14. februar, dagen inden den store prisuddeling den 15. februar, hvor hovedkonkurrencen uddeler bjørne, og hvor sektionerne Panorama og Generation Kplus også melder priser ud.

De engelske artikler, der er linket til stammer fra DFI FILM Digital, den digitale udgave af DFI-FILM, hvor man også kan finde visningstider for filmene i Berlin og oversigter over danskere, som er til stede.

De danske artikler er fra FILMupdate. Danske versioner af de engelske artikler og flere nye FILMupdates vil blive tilføjet op til og under festivalen.

Tags: