Debat om dansk films finansieringsudfordringer

FILMAFTALE. Onsdag den 26. marts afholdt Filminstituttet det første af fire debatmøder om fremtiden for dansk film som optakt til filmaftalen 2015-2018. Temaet var de alvorlige finansieringsudfordringer, filmbranchen står overfor – og debatten foregik mellem repræsentanter for bl.a. distributører, biografer, teleselskaber, producenter og instruktører.

I forlængelse af Filminstituttets oplæg til filmaftalen 2015-2018, "Film for fremtiden", er filmbranchen og andre interesserede inviteret til foreløbigt fire møder med det formål at skabe en bred, åben og kvalificeret debat om fremtiden for dansk film. Startskuddet på møderækken lød onsdag den 26. marts, hvor emnet var "Dansk films finansieringsudfordringer" med udgangspunkt i en fælles enighed om, at der mangler penge i produktionsleddet.

Debatmødets parter var enige i, at underfinansieringen, der især skyldes den digitale udvikling, bl.a. skal indhentes gennem nye digitale forretningsmodeller. Her blev størrelsen og fleksibiliteten af hold back-vinduet fra en films premiere i biografen til den kan lejes fysisk og digitalt diskuteret med imødekommenhed overfor justeringer. Det kom dog også til udtryk, at der fortsat er store udfordringer i at få synspunkterne til at mødes.

Et nyt indlæg til filmaftalen fra Nordisk Film som diskuterer forskellige forslag til ændringer af afsætningsstrukturen, spillede centralt ind i debatten.

Efter mødet udtaler Henrik Bo Nielsen, direktør for Det Danske Filminstitut:

"Selvom alle aktører er enige i, at der ikke er nogen snuptagsløsning på de finansieringsmæssige problemer, var det befriende, at vi ikke spildte tiden på en diskussion om afsætningsstrukturen skal forandres, men hvordan. Det er et vigtigt bidrag til debatten, at en stor kommerciel distributør som Nordisk Film nu også peger på, at der er mulighed for forandringer, der på sigt kan skabe nye indtægter."

Til oktober skal politikerne indgå filmaftalen, der løber frem til udgangen af 2018.

Filminstituttets kommende debatmøder vil handle om "Kvalitet i dansk film", "Hvad skal film med tv?" og "Film i Danmark – fortællinger fra hele landet". Læs mere om kommende debatmøder, datoer og paneldeltagere.

Læs også Filminstituttets oplæg til filmaftalen 2015-2018: Film for fremtiden.