Talentfilm i samarbejde med Cannes

TALENT. Cannes Festivalens sideprogram Directors' Fortnight har søsat et workshop-projekt, Nordic Factory, hvor unge instruktører fra Norden skal samarbejde med instruktører fra resten af verden. Ifølge kunstnerisk leder for Directors' Fortnight, Edouard Waintrop, skal projektet udvide instruktørernes opfattelse af, hvordan man laver film. 

nordic-factory

Milad Alami yderst til venstre og Kræsten Kusk med huen er de to "danske" instruktører, som deltager i Nordic Factory.

I disse dage er fire unge instruktør-par i fuld gang med optagelserne til en kortfilm her i Danmark. Forinden har de været igennem et intenst forløb, hvor de ikke alene har udviklet idé og manuskript,  men også har arbejdet sammen med en instruktør, som de ikke kendte i forvejen.  

Instruktørerne er en del af Nordic Factory, et talentudviklingsprojekt søsat af Cannes Festivalens sideprogram, Directors' Fortnight, i samarbejde med den danske talentordning New Danish Screen og Finnish Film Foundation. To danske og to finske instruktører skal sammen med instruktører fra Argentina, Kirgisistan, Frankrig og Zambia i løbet af få måneder skabe en kortfilm. Det hele kulminerer med en visning af fire kortfilm den 15. maj på åbningsdagen for Directors' Fortnight.

Mere end en måde at lave film på

Kreativ leder for Directors' Fortnight, Edouard Waintrop, var forleden i København for at screene film til festivalen og forklarede i den sammenhæng festivalprogrammets intentioner bag Nordic Factory.

"Directors' Fortnight vil gerne være et sted, hvor folk kan mødes og snakke om deres arbejde. Nordic Factory går skridtet videre. Der arbejder folk faktisk sammen. Det er de forpligtet til. Nordic Factory handler om at skabe forbindelser mellem folk – fra Danmark, Finland og resten af verden. Vi vil udvide instruktørernes opfattelse af, hvordan man laver film, og få dem til at se, at der er mere end en måde at gøre det på."

På trods af at projektet parrer instruktører fra forskellige dele af verden, ser Edouard Waintrop ikke Nordic Factory som et interkulturelt projekt.

"Hver instruktør har sin måde at arbejde på og karaktertræk, som er helt særlig. Selvfølgelig kan de også være formet af et lands specifikke filmtradition, men det ændrer ikke ved, at de hver især har en unik måde at se og gå til verden på. Nordic Factory er mere et samarbejde mellem to kreative temperamenter", siger Edouard Waintrop, der gerne vil slå et slag for mere samarbejde i filmbranchen.

"At lave film er et meget ensomt arbejde. Folk tager på festivaler som Cannes for at vise deres film, men vender hurtigt tilbage til virkeligheden og ensomheden. Det er noget, vi gerne vil gøre op med. Ånden i Nordic Factory er samarbejde."

Ingenting at miste

De to danske instruktører, der deltager i Nordic Factory, er Milad Alami og Kræsten Kusk. Milad Alami udvikler sammen med den kirgisiske instruktør Aygul Bakanova filmen "Void" med blandt andre Lars Mikkelsen på rollelisten, mens Kræsten Kusk udvikler filmen "Sundays" sammen med den argentinske instruktør Natalia Garagiola.

Kræsten Kusk har siden 1998 lavet 15 kortfilm, senest "Hvor lyset kommer ind" fra 2013. Det lå derfor ikke i kortene, at han skulle lave endnu en kortfilm – og i særdeleshed ikke i samarbejde med en anden instruktør.

"Det er helt vildt frygtindgydende at kaste sig ud i. At filme noget uden at have den samme forberedelse, som du er vant til. Og at skulle finde spændingen mellem kompromiserne og ambitionerne. Men min erfaring siger mig også, at det er vigtigt at træffe nogle valg. Især under de her forhold, fordi vi har så kort tid," siger Kræsten Kusk, der især blev tiltrukket af muligheden for at komme til Cannes.

"For mig er det en helt skæv oplevelse, at gå ind til det her projekt og vide, hvor det ender. Normalt, når du laver en kortfilm, håber du på, at filmen bliver vist på f.eks. Cannes. Denne gang ved du, at den bliver vist på Cannes."

Milad Alami instruerede i 2011 sin afgangsfilm fra Den Danske Filmskole "Intet kan røre mig" og er snart aktuel med to nye kortfilm. For ham har det indtil videre været en meget intuitiv proces.

"Du har ingenting at miste, så du kører utrolig meget på lyst. Og derfor tror jeg, at de her film bliver rigtig fede – fordi vi alle er så ekstremt forskellige. Det kommer ikke til at ligne dansk film, som vi er vant til at se det. Det bliver et miks, og det synes jeg, er super fedt," siger Milad Alami.

De to andre film i Nordic Factory er et finsk-fransk og et finsk-zambiansk samarbejde.

De fire instruktør-par er i perioden 4. til 14. marts i Danmark for at optage filmene.

Valeria Richter og Helene Granqvist producerer. Nordic Factory er et samarbejde med Directors’ Fortnight/Cannes Film Festival, etableret af Dominique Welinski og støttet af New Danish Screen/Det Danske Filminstitut og Finnish Film Foundation. Copenhagen Film Fund, Mainstream, Red Rental, Larsen VFX og FilmGear er partnere og investorer i projektet.

Nyt om Cannes 2014

Dansk premiereaktuel varulv storsælger verden over

Dansk premiereaktuel varulv storsælger verden over

12.06.14PREMIERE. Jonas Arnbys varulvefilm "Når dyrene drømmer" rammer de danske biografer på en bølge af positive Cannes-anmeldelser og et fornemt udenlandsk salg.  Filmtilknytninger: Når dyrene drømmer...
Pris i Cannes til dansk koproducerede Turist

Pris i Cannes til dansk koproducerede Turist

23.05.14CANNES. Den svenske film "Turist", som er instrueret af Ruben Östlund og dansk koproduceret, vandt fredag aften Juryens Pris, da Cannes Festivalens Un Certain Regard-jury uddelte festivalens første...
Nordiske netværksdage i Cannes

Nordiske netværksdage i Cannes

22.05.14CANNES. "Koproduktion bliver kun vigtigere i fremtiden," lyder en af hovedpointerne bag initiativet Young Producers Club, der i Cannes Festivalens første weekend gav unge nordiske producere mulighe...
Parløb i lyntempo

Parløb i lyntempo

21.05.14CANNES. "I et projekt så intenst som dette må man 'go with the flow'," fortæller Milad Alami, en af de to danske deltagere i Nordic Factory, en international workshop lanceret af Cannes Festivalens...
Varulven er i os alle

Varulven er i os alle

20.05.14CANNES. Selv om Jonas Alexander Arnby har kastet sig over fantasy-genren i "Når dyrene drømmer", er realismen og troværdigheden helt centrale, fortæller instruktøren til Per Juul Carlsen. Filmen er...
Producerens argentinske eventyr

Producerens argentinske eventyr

15.05.14CANNES. Viggo Mortensen har sin første dansksprogede hovedrolle i Cannes-aktuelle "Jauja", en argentinsk spillefilm koproduceret med danske Kamoli Films. For den danske koproducer Helle Ulsteen har...
Alpint drama med dansk aftryk

Alpint drama med dansk aftryk

15.05.14CANNES. "Jeg har nydt godt af et meget fint samarbejde med nogle af nordens dygtigste producere." Katja Adomeit er koproducer på svenske Ruben Östlunds "Turist", der vises i Un Certain Regard på Ca...
Digitalt og trykt Cannes-magasin

Digitalt og trykt Cannes-magasin

09.05.14CANNES. En forslået Mads Mikkelsen pryder forsiden af Filminstituttets engelsksprogede magasin FILM i anledning af filmfestivalen i Cannes. Magasinet er nu online, og det trykte magasin kan hentes...
Triers element fylder 30

Triers element fylder 30

09.05.1430 ÅR. Søndag den 13. maj 1984 havde "The Element of Crime" verdenspremiere i hovedkonkurrencen i Cannes, fulgt af en dansk premiere dagen efter. FILMupdate har kigget i arkiverne og fundet den pro...
Danske film i Cannes 2014

Danske film i Cannes 2014

08.05.14CANNES 2014 OVERBLIK. Kristian Levrings "The Salvation" er i hovedprogrammets midnatsgallavisning, Jonas Alexander Arnbys spillefilmdebut "Når dyrene drømmer" i Semaine de la Critique, en svensk-da...
Nyt om Cannes 2014

Fakta

Kontakt

Redaktionen: redaktionen@dfi.dk


nyhed

delpaafacebook

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412