Et kik ind bag kropspanseret

ODENSE FILM FESTIVAL. Det er karaktererne, der driver værket i Milad Alamis film, og for ham begynder historiefortælling med et mysterium. Det gælder også i hans nye kortfilm "Mini", som er i konkurrence på OFF14.

Det er ikke noget, man ser hver dag: En film, der udspiller sig i et bodybuildermiljø i et tyndt befolket provinssverige. Men det gør Milad Alamis "Mini", der handler om teenageren Simon, som bruger en stor del af sin tid og energi på at støtte op om moren Lenas livsprojekt.

Lena er bodybuilder og kan ikke se i øjnene, at hendes krop er ved at blive ældre. At vinde sølv i en konkurrence er i hendes kompromisløse øjne lig med nederlag, og Simon har svært ved at løfte sin sekundantopgave følelsesmæssigt. Han tager tilløb til at leve sit eget liv, men båndet mellem mor og søn er stærkt.

Med sin stålsatte målrettethed indføjer Lena sig i en række af psykologisk ekstreme figurer i Alamis film, som i fx hans forrige "Void", der blev vist på dette års filmfestival i Cannes, og som også er i konkurrence på Odense Film Festival:

"Mine film er drevet af karaktererne, snarere end af plottet. Og mine karakterer begynder som mysterier. Jeg kan godt lide at arbejde med personer, man som publikum kun langsomt i løbet af historien bliver klogere på. Lars Mikkelsens karakter i "Void" lever på en løgn, fordi han ikke kan acceptere, at han er ensom, og det tager også rimelig lang tid før vi opdager, at Lena i "Mini" bærer på en hemmelighed. Og den hemmelighed definerer dem som karakterer."

Men tror du, at publikum kan forstå og leve sig ind i figurer, der er sådan?

"Bag det muskelsvulmende ydre er Lena jo ganske skrøbelig og afhængig af sin søns hjælp. Det vil mange kunne genkende, tror jeg, ligesom man vil kunne identificere sig med Simons dilemma og angst for at slippe væk fra moderen."

Når det rå møder det poetiske

Du har gjort meget ud af skildringen af de forskellige miljøer, vi ser i filmen.

"Ja, jeg gik efter at skabe en kontrast: På den ene side det voldsomme og til tider rå bodybuildermiljø og på den anden det smukke og poetiske Nordsverige, hvor jeg selv er opvokset, og hvor man kan blive ramt af en mærkelig ensomhedsfornemmelse. Jeg har boet i Danmark i flere år, men følte mig alligevel tryg og på hjemmebane deroppe. Den lokale mentalitet sidder stadig i mig."

Madelene Lundberg, som spiller Lena, er tydeligvis en vaskeægte bodybuilder. Har filmen også et dokumentarisk præg?

"Ja, ikke i måden, den er filmet på, men derimod i tonen i skuespillet. Jeg elsker at arbejde med amatører, og i dette tilfælde var det jo oplagt, da man ikke kan finde en skuespiller med den slags fysik. Madelene havde aldrig spillet skuespil tidligere, så vi havde to lange workshops, hvor jeg sammen med skuespillerne lavede improvisationer og øvelser for at få dem til at føle sig trygge ved hinanden. Jeg havde også strategisk placeret moderen og sønnen i samme hjem. De boede sammen i et stort hus under hele optagelsen, så de kom hinanden nær. På sidste optagedag sagde Madelene, at det var en kæmpe ting for hende at medvirke i filmen, at hun aldrig havde troet, at hun kunne gøre det, men at hele oplevelsen havde fået hende til at vokse som person."

"Void" og "Mini" er begge i den danske konkurrence på Odense Film Festival, hvor de vises mandag den 25. august. "Mini" er derudover i festivalens hovedkonkurrence. "Void" er en Nordic Factory-produktion, og har Aygul Bakanova som medinstruktør. Begge film er støttet af New Danish Screen.