Manden der rev hul i jerntæppet

INTERVIEW. Instruktøren bag "Burma VJ" har sammen med den ungarske Erzsebet Racz lavet en film om Murens Fald med en glemt helt i hovedrollen. Filmen "1989" har fået paneuropæisk premiere i 25-året for Murens Fald og kan ses online på Filmcentralen. Politikens Kim Skotte har talt med Anders Østergaard.

1989-Stills-019

Foto: Framegrab

"Mr. Gorbatjov, riv nu den mur ned!". Og Gorbatjov rev Muren ned, de to tysklande blev genforenet og det delte Europa samlet. Den Kolde Krig var forbi. Næsten som ved et trylleslag.

Eller sådan kan det se ud nu 25 år senere, hvor Berlin Murens fald som begivenhed for længst er gledet ind i den verdenshistoriske mytologi.

Den danske instruktør Anders Østergaard stødte imidlertid på en uventet helt, da han gik i gang med at lede efter den rigtige indfaldsvinkel til at fortælle historien om sin generations vigtigste europæiske begivenhed.

Miklós Némeths beslutning

Hvor mange husker i dag den uerfarne ungarske premierminister, som trodsede Østblokkens hårde hunde Erich Honecker og Nicolae Ceaucescu og egenhændigt besluttede sig for at åbne Ungarns grænser mod Vesten? Og dermed reelt åbnede op for en flodbølge af begivenheder, der ikke længere kunne standses.

Den stilfærdige økonom og teknokrat Németh indså, at Ungarn som resten af Østblokken stort set var bankerot. Den massive grænsebevogtning mod Vest kostede en formue. Så Németh valgte at sløjfe den. Østtyskere strømmede igennem Ungarn mod friheden. Hele systemet raslede sammen.

Men hvordan turde Miklós Németh træffe sin epokegørende beslutning? Ifølge "1989" handlede det ikke mindst om et ungt tysk ægtepar. Deres skæbne bevægede Németh til at turde, hvor andre tøvede.

"Det var jo min generations mirakel", siger Anders Østergaard, der blev mindet om betydningen af begivenhederne dengang, da han sad og så på Vaclav Havels begravelse.

1989_dox (2)Foto: Frederik Kirkeskov

Tilfældets magt

"Jeg kom i tanke om optimismen lige efter Murens Fald og jeg fik lyst til at markere 25-året. Jeg ville selvfølgelig gerne komme med noget nyt og blev optaget af tilfældets magt".

"Der gik noget tid, før jeg og min ungarske medinstruktør Erzsebet Racz indså det, men på et tidspunkt gik det op for os, at det var en ungarsk grænsevagts drab på en tysk flygtning, der helt konkret fik Németh til at træffe sin historiske beslutning. Han fik simpelthen en slags personligt moralsk sammenbrud, som bød ham at handle, som han gjorde", fortæller Anders Østergaard.

"Der var andre grunde til, at Muren faldt, men dette var en udløsende faktor – og dét var en god historie! Jeg havde fundet en nøgle", konstaterer Østergaard om konklusionen efter mødet med Miklós Németh.

Store verdenshistoriske begivenheder kan blive sat i gang af små, personlige historier og enkeltindividers modige handlinger. Det er ikke noget nyt for Anders Østergaard, der er kendt over hele verden for sin film "Burma VJ" om burmesiske videocam-aktivisters stædige og dødsforagtende kamp for frihed i Myanmar.

De fleste opfatter i dag historien om Murens Fald som historien om noget, der nødvendigvis måtte ske. Fordi historiens tandhjul var gået ned i dét hak. Men sådan var det ikke. Mange ting kunne være sket og gået anderledes. Det har været magtpåliggende for Østergaard, at vise nutidens unge, hvor lidt givet det faktisk var. Hvor meget der hang uafklaret i luften og var afhængig af resolutte individers handlekraft.

Gorbatjov sad som en velvillig, men gådefuld sfinks, der stiltiende og i kryptiske vendinger accepterede store forandringer, men ikke selv var i en position til aktivt at bakke op. Hvis han havde sagt "Vil I være venlige at hjælpe mig med at afvikle verdenskommunismen?", så var han selv røget, forklarer Østergaard. Det var op til andre at afkode, hvor langt de kunne og turde gå. Den upåagtede og uerfarne ungarske premierminister og partileder Miklós Németh gik længst af alle.

 

Den lille bogholder ugleset

"Det er altså morsomt med denne lille bogholder!", ler Anders Østergaard. "Det er også hans egen selvforståelse: "jeg var jo bare en lille økonom". Det er populært at se begivenhederne dengang som et heroisk udslag af Folkets vilje, men det handlede altså også rigtigt meget om interne opgør i de lokale kommunistpartier i Østblokken".

Da Anders Østergaard og Erzsebet Racz begyndte at overveje projektet var der lagt op til, at året 1989 skulle markeres som begyndelsen på et nyt, fredeligt Europa forenet i drømmen om frihed og velstand. Men siden er kolde vinde fra Øst begyndt at blæse. Politiske kriser er eskaleret i Østeuropa, hvor Putins Rusland bl.a. i forholdet til Ukraine har ageret på måder, som får ildevarslende gamle spøgelser til at tone frem på ny.

"Jeg vil ikke sige det har påvirket processen, men jeg synes, det er et interessant sammenfald. At Ukraine-krisen er opstået, sætter selvfølgelig hele historien og Europas forhold til Rusland i et andet lys og giver det en helt anden aktualitet. Men min drivkraft var ikke at skildre de bristede forhåbninger og problemerne, men at prøve at vise, hvad vi var ude på, og hvor opløftende det faktisk var, dengang det skete".

Dengang, hvor Europa så længe havde været delt i to af et Jerntæppe, og ikke mange havde haft fantasi til at forestille sig, at det nogensinde skulle blive anderledes. Det var bare sådan, det var. Et Europa på den ene side af Jerntæppet og et meget forskelligt Europa på den anden.  For vestlige unge som Anders Østergaard var Østeuropa en skyggeverden, hvor mennesker levede et helt andet liv under helt andre vilkår. Lige indtil de i 1989 pludselig ikke længere gjorde det.

1989pigtrådFoto: Simon Plum

Talende hoveder

Den journalistuddannede filmskaber Anders Østergaard har gjort det til sit trademark, at lave journalistiske dokumentarfilm som formeksperimenter, der går langt videre end gængs rekonstruktion. I '1989' ser man således bl.a. optagelser af Honecker, der siger ting på lukkede møder, han aldrig ville have sagt til kameraet.

Som han har gjort det siden sin portrætfilm om Tintins skaber Hergé "Tintin et moi", bruger Anders Østergaard arkivfilm til at gestalte sine personer på en temmelig frit fortolkende måde.

"Vi har rekonstrueret dialog ud fra research og lagt det i munden på figurerne for at genskabe en situation. Det er tricket. Det er Gorbatjov selv, der altså bare siger noget andet, end han lige gjorde den dag. På den måde slipper vi udenom det akavede ved at bruge skuespillere i rekonstruktionerne. Noget som altid bryder illusionen. Selv Oliver Stone med sine enorme budgetter og verdens bedste skuespillere kæmper med troværdigheden, når han skal fremstille historiske personer ved hjælp af skuespillere", siger Østergaard om metoden, man kan beskrive som en slags mental green screen.

En kontroversiel metode, der både virker autenticitetsfremmende og fanger publikum på det gale ben. Fordi de et eller andet sted véd, at det ikke kan passe, hvad de ser og hører. Man har ikke prøvet at gøre det perfekt. Det skal kun ligne 90 %. Man skal stadigvæk kunne se, det er en leg med materialet, forklarer Anders Østergaard.

"Jeg tror ikke publikum vil brokke sig. Måske er der historikere og fagfolk, der vil sige, det er dårlig journalistik. Men der må jeg så sige, at det er ikke journalistik! Det er en anden måde at fortælle om virkeligheden på."

"Jeg synes, det det giver det en kant", siger Anders Østergaard om sin metode. Og det har han fuldstændig ret i.

"1989", der er instrueret af Anders Østergaard og Erzsébet Rácz, er produceret af Lise Lise Lense-Møller / Magic Hour med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Se 1989 online på Filmcentralen.

Kim Skotte er filmskribent på dagbladet Politiken.

Nyheder fra dfi.dk

/om CPH:DOX 2014

Igen publikumsrekord på CPH:DOX

Igen publikumsrekord på CPH:DOX

25. november 2014 | Af Lars Fiil-Jensen CPH:DOX slår for tolvte år i træk sin egen publikumsrekord med hele 83.900 besøgende mod 70.100 sidste år, og det gør den til én af de største og vigtigste d...25.11.2014
Priser og ekstravisninger på CPH:DOX

Priser og ekstravisninger på CPH:DOX

15. november 2014 | Af Redaktionen CPH:DOX. Joshua Oppenheimers The Look of Silence løb med hovedprisen DOX:AWARD. Få overblik over årets vindere, ekstravisninger og film, der kan streames gratis i...15.11.2014
Hvordan lykkes dit Kickstarter-projekt?

Hvordan lykkes dit Kickstarter-projekt?

14. november 2014 | Af Martin Hjorth Frederiksen KICKSTARTER. Flere og flere finansierer deres film delvist eller udelukkende gennem crowdfunding. Derfor inviterede CPH:DOX til seminar om crowdfund...14.11.2014
En rejse mod demokrati

En rejse mod demokrati

13. november 2014 | Af Tue Steen Müller INTERVIEW. Der opstod en helt særlig kemi mellem instruktør Camilla Nielsson og hovedpersonerne i Democrats, to tidligere politiske modstandere forenet i arb...13.11.2014
Kampen for Irans frie presse

Kampen for Irans frie presse

11. november 2014 | Af Annemarie Hørsman DOKUMENTAR. Vi er journalister er en dokumentarisk fortælling om de iranske journalisters kamp for at overleve under Ahmadinejad-regimet. Filmen vises på DR...11.11.2014
1989 på Filmcentralen

1989 på Filmcentralen

11. november 2014 | Af Liselotte Michelsen JUBILÆUM. Det er 25-året for Berlinmurens fald. Filmanmelder Maria Månson anbefaler dokumentarfilmen ”1989”, der handler om det dramatiske år. Filmen kan...11.11.2014
Med et barn i maven

Med et barn i maven

11. november 2014 | Af Nynne Østergaard CPH:DOX. Olmo & The Seagull af danske Lea Glob og brasilianske Petra Costa får premiere 11. november i NORDIC:DOX konkurrenceprogrammet på CPH:DOX. Instruktø...11.11.2014
Seminarer på CPH:DOX 2014

Seminarer på CPH:DOX 2014

10. november 2014 | Af Martin Hjorth Frederiksen CPH:DOX. Danmarks største filmfestival er godt i gang, og foruden de mange film byder festivalen også på en stor konference og flere seminarer. C...10.11.2014
Lækre danske film til weekenden

Lækre danske film til weekenden

7. november 2014 | Af Redaktionen CPH:DOX. Den københavnske dokumentarfilmfestival har en lang rækker nye danske film på plakaten. Her er ti af de film, du kan opleve de kommende dage. Foto fra An...07.11.2014
Cirkusdynastiet – om kærlighed og store forventninger

Cirkusdynastiet – om kærlighed og store forventninger

7. november 2014 | Af Nynne Østergaard CPH:DOX. Cirkusdynastiet er et kærlighedsdrama, der udspiller sig med cirkus som bagtæppe. Over en hel sæson rejste instruktør Anders Riis-Hansen rundt i en c...07.11.2014
Med verden imellem os på CPH:DOX

Med verden imellem os på CPH:DOX

6. november 2014 | Af Redaktionen CPH:DOX. Nitesh Anjaans dokumentarfilm Med verden imellem os, der er støttet af Filmværkstedet, får verdenspremiere på CHP:DOX i serien Dansk Dokumentar. Nitesh...06.11.2014
En transdreng bliver mand

En transdreng bliver mand

6. november 2014 | Af Redaktionen CPH:DOX. I Elvira Linds musikalske dokumentarportræt Songs for Alexis er kærlighedshistorien om en transfyr og hans kæreste et forstørrelsesglas for ungdomslivets...06.11.2014
Lyden af grønlandsk revolution

Lyden af grønlandsk revolution

5. november 2014 | Af Dorte Hygum Sørensen INTERVIEW. I 1970erne satte det unge rockband Sume ord på grønlændernes længsel efter frihed. Det gjorde Sume til legender i Grønland for altid. I histori...05.11.2014
Miss World in Ukraine på CPH:DOX

Miss World in Ukraine på CPH:DOX

3. november 2014 | Af Martin Hjorth Frederiksen CPH:DOX. Den danske kunstner Nielsen – tidligere kendt som Claus-Beck Nielsen og Das Beckwerk – har forklædt sig som Miss World og er rejst på fredsm...03.11.2014
CPH:DOX offentliggør de nominerede til Reel Talent Award

CPH:DOX offentliggør de nominerede til Reel Talent Award

3. november 2014 | Af Martin Hjorth Frederiksen CPH:DOX. Danske Filminstruktører og CPH:DOX har offentliggjort de nominerede til Reel Talent Award, der uddeles til talentfulde dokumentarister. Sid...03.11.2014
Et civiliseret land

Et civiliseret land

3. november 2014 | Af Lars Fiil-Jensen CPH:DOX. Nanna Frank Møllers dokumentarfilm om en retsmediciner under pres i en betændt sag, hvor Danmark er tiltalt for krigsforbrydelser, er en af de 12 fil...03.11.2014
Manden der rev hul i jerntæppet

Manden der rev hul i jerntæppet

30. oktober 2014 | Af Kim Skotte INTERVIEW. Instruktøren bag Burma VJ har sammen med den ungarske Erzsebet Racz lavet en film om Murens Fald med en glemt helt i hovedrollen. Filmen 1989 har fået pa...30.10.2014
Phie Ambos filmiske naturværk i musisk ramme

Phie Ambos filmiske naturværk i musisk ramme

30. oktober 2014 | Af Lars Fiil-Jensen CPH:DOX. Det filmiske korværk af Phie Ambo Songs from the Soil bliver live-fremført mandag den 3. november ledsaget af vokalensemblet Theater of Voices med mu...30.10.2014
Film møder videnskab i Genetic Me

Film møder videnskab i Genetic Me

28. oktober 2014 | Af Martin Hjorth Frederiksen CPH:DOX. Pernille Rose Grønkjærs Genetic Me er udtaget til CPH:DOX og bliver vist flere steder i landet som en del af DOX:ON:TOUR. Efter verdenspremi...28.10.2014
Ledige observatørpladser til SWIM:FORUM

Ledige observatørpladser til SWIM:FORUM

24. oktober 2014 SWIM:FORUM er en pitching arena, hvor en række medie innovatører og transmedia storytellers præsenterer deres projekter for en udvalgt gruppe af internationale beslutningstager. Ar...24.10.2014
Film om Palæstina Marathon

Film om Palæstina Marathon

21. oktober 2014 | Af Lars Fiil-Jensen CPH:DOX. Simon Caspersen og Johan Blem Larsens Palestine Marathon handler om to danske kvinder, som sætter sig for at gøre det ganske umulige: at arrangere et...21.10.2014
Sume får landsdækkende premiere

Sume får landsdækkende premiere

14. oktober 2014 | Af Martin Hjorth Frederiksen BIOGRAFPREMIERE. Den 16. oktober får den grønlandske dokumentarfilm Sume – lyden af en revolution premiere i store dele af landet. Filmen er samtidig...14.10.2014
CPH:DOX 2014 præsenterer det komplette program

CPH:DOX 2014 præsenterer det komplette program

14. oktober 2014 | Af Martin Hjorth Frederiksen CPH:DOX. Det fulde program til CPH:DOX 2014 er netop blevet offentliggjort. Foruden mere end 200 dokumentarfilm er der koncerter, debatter, fester og...14.10.2014
CPH:DOX afslører de nominerede til hovedprisen

CPH:DOX afslører de nominerede til hovedprisen

10. oktober 2014 | Af Martin Hjorth Frederiksen DOKUMENTAR. CPH:DOX har netop afsløret de nominerede til festivalens hovedpris DOX:AWARD. Der er to danske bidrag blandt de 12 udvalgte film. 1989 a...10.10.2014
NORDIC DOX 2014

NORDIC DOX 2014

8. oktober 2014 | Af Redaktionen DOKUMENTAR. CPH:DOX løfter sløret for det nordiske konkurrenceprogram NORDIC:DOX. Blandt de 16 udvalgte film er fire danske at finde. Cirkusdynatiet er én af tre d...08.10.2014

CPH:DOX 6.-16. november

Koncerthuset i DR Byen
Åbningsgalla med debat med Poul Nyrup, Lykke Friis, Loretta Napoleoni etc.
5. nov. kl. 20.00

Bremen Teater
Mød instruktøren
7. nov. kl. 14.00

Bremen Teater
8. nov. kl. 14.30

Nordisk Film Palads
UNG:DOX
11. nov. kl. 12.00

Mere information


Filmcentralen-kampagne_210

Kontakt

Redaktionen: redaktionen@dfi.dk


nyhed

delpaafacebook

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412