Sume får landsdækkende premiere

BIOGRAFPREMIERE. Den 16. oktober får den grønlandske dokumentarfilm "Sume – lyden af en revolution" premiere i store dele af landet. Filmen er samtidig udtaget til CPH:DOX.

Siden deres dannelse i 1973 har det grønlandske rockband Sume haft en stor indflydelse i deres hjemland, ikke mindst i relation til det grønlandske folks krav om øget selvstændighed. Sume påvirkede den tid, de var en del af, de var med til definere grønlændernes identitet som folk og kickstartede den politik, der førte til indførelsen af Hjemmestyret i 1979 – og dermed Grønlands første store opgør med kolonimagten Danmark.

Den 16. oktober får Inuk Silis Høeghs dokumentarfilm om bandet, "Sume – lyden af en revolution", premiere i store dele af landet efter at have haft sin danmarkspremiere på festivalen Greenland Eyes i september. Filmen er også udtaget til musikprogrammet Sound & Vision på CPH:DOX, der finder sted den 6.-16. november.

"Sume – lyden af en revolution" går tæt på bandets historie og deres indflydelse frem til i dag. Filmen tegner et moderne portræt af den omvæltning, gruppen var med til at starte, og den trækker dermed tråde fra 1970'ernes idealisme til en nutid, hvor store dele af Grønland drømmer om olie og potentielt står over for den ultimative test på, hvor meget selvstændighed et lille land kan magte.

Filmen får blandt andet premiere i Biffen i Aalborg, Øst for paradis i Aarhus, Nicolai Bio i Kolding, Nordatlantens Hus i Odense, Huset i Esbjerg, Næstved Bio og Frysehuset i Holbæk. Premieren i København finder sted under CPH:DOX, der løber fra 6. til 16. november.

"Sume – lyden af en revolution" er produceret af Emile Hertling Péronard i samarbejde med Ilami A! Film, Bullitt Film og Jabfilm med støtte fra Det Danske Filminstitut.