Dreyer-manuskripter online

FILMARV. 20 af Carl Th. Dreyers tidlige manuskripter fra hans tid på Nordisk Film er nu tilgængelige online. Manuskripterne giver et unikt indblik i Dreyers arbejde, før han blev fuldbåren filmkunstner.

chatollet-hvidedjaevel-script-dreyer

Udsnit af to Dreyer-manuskripter for Nordisk Films Kompagni: Chatollets Hemmelighed (Hjalmar Davidsen, 1913) og Den hvide Djævel (Holger-Madsen, 1916). Se alle de digitaliserede manuskripter på Filminstituttets Dreyer-site.

Før Carl Th. Dreyer sprang ud som én af Danmarks største filmkunstnere, arbejdede han som manuskriptforfatter på Nordisk Film. De maskinskrevne manuskripter – inklusive håndskrevne noter og forskellige udkast – er nu digitaliseret og tilgængelige på Filminstituttets Dreyer-site.

Dreyer var ansat som manuskriptkonsulent- og forfatter i Nordisk Films dramaturgiske afdeling fra 1913 til 1919. Det var stumfilmens guldalder, hvor Nordisk Film producerede film på samlebånd. Dreyer udførte i høj grad bestillingsarbejde, men lærte håndværket, inden han i 1919 fik lov til at instruere sin første film "Præsidenten". Læs mere om Dreyers tid på Nordisk Film.

Manuskripterne er guld værd for Dreyer-interesserede, for kun tre af de realiserede film er bevaret: "Ned med Vaabnene" og "Pavillonens Hemmelighed" i deres helhed og "Penge" kun et kort fragment. Se filmene ved at klikke på titlerne i højrespalten.

Hidtil har de 20 manuskripter kun været tilgængelige fysisk på Filminstituttets bibliotek, men da mange Dreyer-interesserede og -forskere opholder sig andre steder i landet og ikke mindst i udlandet, åbner digitaliseringen for nye muligheder. I forhold til hvor meget, Dreyers senere værker er blevet gransket, har manuskripterne fra Nordisk Film nemlig fået meget lidt opmærksomhed. Kan man trække linjer fra Dreyers tidlige manuskriptskrivning til hans senere værker? Det giver digitaliseringen nu rig mulighed for at dykke ned i.

Manuskripter, fotos og programmer fra Dreyers store film er allerede tilgængelige på Dreyer-sitet. Næste skridt er at digitalisere alle Dreyers urealiserede manuskripter, bl.a. den planlagte tre timer lange storfilm om "Mary Stuart", oplyser billedarkivar og webmaster på Dreyer-sitet Henrik Fuglsang.

Søg efter manuskripterne i Bibliorama eller fra Dreyers arkiv på Dreyer-sitet. Se oversigt over alle Dreyers film.

Fakta

Kontakt

Kommentarer eller spørgsmål til websitet carlthdreyer.dk bedes rettet til dreyer@dfi.dk

Henrik Fuglsang 
Projektansat, webredaktør 
Forskningsmedarbejder og Billedarkivar
Tlf. +45 3374 3556
henrikf@dfi.dk

Lisbeth Richter Larsen
Redaktør, projektleder 
Forskningsmedarbejder og Filmografiredaktør
Tlf. +45 3374 3546
lisbethrl@dfi.dk

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412