Klara og dokumentarfilmen

KONSULENT. For Klara Grunning-Harris er dokumentarfilm det vigtigste, man overhovedet kan beskæftige sig med – som spejl, som vidnesbyrd om vores samtid – og som forandringsagent. Hun fortæller her om sit arbejde som dokumentarfilmkonsulent.

Jobbet som dokumentarfilmkonsulent er det bedste, man kan have. For mig er det en ære. Jeg var enormt stolt over at blive udvalg til så vigtigt et opdrag, hvor man kan gøre en forskel på mange forskellige niveauer. For mig er dokumentarfilm den mest interessante og vigtigste måde, vi kan spejle vores samtid på. Her perspektiveres det, der sker i verden – for os selv og vores efterkommere. Tænk at være med til som filmkonsulent at udfolde det potentiale, at gøre det muligt at de bedste historier bliver fortalt. Det bliver jeg simpelthen rørt af at tænke på.

Jeg håber, at endnu flere film i fremtiden vil og kan gøre en forskel i verden. Mange film har både en høj kunstnerisk kvalitet og politisk impact

Det er sindssygt inspirerende på daglig basis at få lov til på at komme ind i alle de kreative værksteder. Her tænker jeg på dialogen og samarbejdet med branchen. Man får indblik i mange forskellige projekter, bliver klogere og kan dele viden på tværs. Jeg skaber ikke projekterne, men bliver beriget af dem – og kan give noget inspiration videre. Jeg blev positiv overrasket over mødet med den danske branche, ikke kun over, hvor generøst, jeg selv blev taget imod, men over en branche, der er så åben over for at søge nye veje, som hele tiden kæmper for at finde nye kreative udtryk. En branche, der hele tiden vil udfordre sig selv.

Mere Klara

Klara Grunning-Harris er vokset op i Lund i Sverige, har studeret kunst i Paris og flyttede herefter til San Francisco, hvor hun tog afgang i filmproduktion på The Academy of Art University i 1997. I USA fungerede Klara Grunning-Harris som uafhængig producer, instruktør, konsulent, fotograf og projektleder, og hun arbejdede på ITVS i 9 år som filmkonsulent. Hun var også med til at opstarte distributionsfirmaet Kudos Family i Norge. Hun har været dokumentarfilmkonsulent på DFI siden 2010. I september rykker hun videre til et tilsvarende job på Det Svenske Filminstitut.

Klara Grunning-Harris har støttet:

1989
7.9.13
Acali Eksperimentet
Ai Weiwei The Fake Case
Amanda
Aquarela
Big Time
Blot et åndedrag
Bugs
Cathedrals of Culture
Cirkusdynastiet
Cold Case Hammarskjöld
Deported
Det gode liv
Ekspeditionen til verdens ende
Et civiliseret land
Forhandleren
Free the Mind
Gulabi-banden
Hvorfor fattigdom?
If I Can't Dance It's Not My Revolution
Ishavets kæmpe
Jeg er min egen Dolly Parton
Jeg hader ADHD
Kampen for et frit Afrika
Learning to Forget
Livet ifølge Anton
Lost in Perfection
Madagascarkuppet
Mand falder
Mellem to verdener
Mercy Mercy - Adoptionens pris
Mit Afghanistan - Livet i den forbudte zone
Mobbet
Mord i junglen
Mother's Wish
My Love - Historien om Poul og Mai
Naturens uorden
Olmo and The Seagull
Palme
Pixadores
Post Punk Disorder
Pushwagner
Rekordmanden
Sepideh - Drømmen om stjernerne
She Sings
Skyggen af en helt
Slottet
Something Better to Come
The Visit
Transformation
Turning
Venus
Våbensmuglingen

Jeg kom til Danmark efter at have havde boet 18 år i USA, hvor jeg havde arbejdet som filmfotograf, instruktør og producer. De første 8-10 år arbejdede jeg mest med spillefilm. Men efter at have set en 9 timer lang dokumentarfilm, som hed Farmer's Wife var jeg fuldstændig solgt. Den var helt fantastisk fortalt - en universel, kompleks og autentisk historie, som jeg ikke havde oplevet før i fiktion. Den film åbnede mit blik for det, dokumentarfilm kan.

Mange i den danske branche har jo erfaringer med at arbejde internationalt. Jeg håber, at jeg med min baggrund har kunnet tilføje noget til den udvikling – nye perspektiver, viden om distribution, om at pitche; i det hele taget udvide den kreative dialog med internatonale partnere, så der skabes et endnu større og stærkere internationalt netværk.

Man må have forståelse for, hvordan en historie fungerer forskellige steder i verden. Når man sidder i klipperummet er det vigtigt at tænke over, om ens film kan rejse. Kan den noget på et internationalt marked? Jeg oplever, at mine erfaringer er blevet brugt. Jeg har kunnet hjælpe med respons på pilotfilm og engelsk materiale, både i forhold til film, jeg har støttet, men også mange andre projekter. Hvis en film skal kunne rejse på tværs af lande skal det være en universel historie med en stærk emotionel kobling. Der må ikke være for mange tekniske detaljer, som er for lokale, så publikum føler, at de skal vide noget i forvejen for at kunne følge med.

Det handler også om at have en sikkerhed i sin fortælling, at stå fast ved, at den kan noget. Det er den danske branche rigtig god til! De ved sgu, at de kan noget i fortælling og form. Det har betydning for filmfolk på længere sigt at få vist deres film uden for landets grænser. Udlandet er jo meget interesseret i at arbejde sammen med den danske branche, og den kreative udveksling gør, at vi udvikler os på lang sigt.

Jeg håber, at endnu flere film i fremtiden vil og kan gøre en forskel i verden. Vi taler om impact. Mange film har jo både en høj kunstnerisk kvalitet og politisk impact. De kaster lys på oversete temaer og skaber samfundsmæssig forandring. Også her er samarbejde vigtigt – ikke kun med andre kunstnere og selskaber, men også med helt andre fagligheder og organisationer. Det kan være videnskabsfolk, ngo'er osv. På den måde kan filmene nå et bredere publikum, skabe mere dialog og få endnu større betydning. Og så skaber nye samarbejdspartnere også nye muligheder finansielt.

Vi skal knokle for at dokumentarfilmen overlever og udvikles, fordi den er afgørende for at fange den autenticitet og kompleksitet, som gør filmen til film gennem f.eks. at lave historier over tid, mulighed for at eksperimentere og udvikle gennem kreativ udveksling i forskellige retninger, det internationale, partnerskaber og nye platforme og medier.

Jeg stoler meget på, at filmbranchen vil finde nye måde at udvikle sig på: fange væsentlige tendenser i tiden og verden, udforske kunstneriske fortælleformer og greb og afprøve nye produktions- og forretningsmodeller. Det er en meget innovativ og kreativ branche.