Zoetropen – vidundertromle og djævlens hjul

BILLEDSERIE. Zoetropen er en af mange antikke maskiner, der kan skabe illusionen af levende billeder og blev oprindeligt opfundet af William George Horner i 1834. Det var først 30 år efter opfindelsen, at apparatet blev rigtig udbredt.

Filminstituttet sikrer, at film, plakater og anmeldelser bliver gemt for eftertiden. I Filmarkivets samling er også en række antikke maskiner, der kan vise levende billeder. I denne uge fortæller og illustrerer vi historien om zoetropen.

zoetropen02

Arkivering

Indsamling, bevaring og formidling. Det er den dag i dag hovedopgaverne for Filmarkivet.

Filmarkivet opbevarer filmene, Biblioteket udlåner bøger og tidsskrifter, Billed- og Plakatarkivet bevarer stills og plakater, Udklipsarkivet sørger for at alt filmstof i aviserne gemmes for eftertiden, og Cinemateket viser filmene.

Efterhånden kan en del film og fotos ses via forskellige websites, bl.a. Filmstriben og Filmdatabasen.

Læs også om Det Danske Filmmuseum

Historien

Zoetropen blev opfundet af den britiske matematiker William George Horner i 1834. Han kaldte oprindeligt sin opfindelse for "daedaleum", der er græsk for kunstfærdig, og som henviste til den græske myte om Daidalos. Myten fortæller om Daidalos, der var indbegrebet af den dygtige håndværker og kunstner, og som kunne få sine statuer til at bevæge sig. Zoetropen kan næsten dette, ved at skabe illusionen om de levende tegninger.

Efter Horners opfindelse i 1834 gik apparatet i glemmebogen i mere end 30 år, hvorefter det blev genopfundet og patenteret stort set sideløbende i henholdsvis England af Milton Bradley og Amerika af William Lincoln. Det var Lincoln, der omdøbte Horners opfindelse til zoetrope, efter de græske ord zoe for liv og trope for at dreje. Men kært barn har mange navne, og apparatet blev også kendt under navne som trylletromlen, vidundertromlen og djævlens hjul.

Og et kært barn var det. Zoetropen blev hurtigt udbredt og et meget populært legetøj, især blandt det finere borgerskab. Apparatet kunne samle familierne, fordi det kunne opleves af flere personer samtidigt. Sammen kunne familierne iagttage tromlen og opleve magien, når tromlen blev drejet og tegningerne på billedbåndet fik liv.

Teknikken

En Zoetrope består af en cirkelformet tromle, hvor der i tromlens øverste del er udskåret smalle lodrette åbninger hele vejen rundt. Nede i tromlen monteres et billedbånd, og når tromlen drejes hurtigt nok rundt, vil billederne på billedbåndet opleves som levende billeder, når beskueren kigger gennem de lodrette åbninger i tromlen.

Billedbåndene var fremstillet af papir, som figurerne ofte blev trykt på og efterfølgende håndkolorerede. Senere kunne billedbåndene også fås med fotografier.

Du kan selv gå på opdagelse i Filmmuseets samling online.

I de kommende uger vil der komme flere billeder og beskrivelser af historiske apparater på FILMupdate.