Danske Oscar-vindere fra 1931 og frem

HISTORIE. Natten mellem søndag og mandag bliver det afgjort, om en eller flere af de eftertragtede Oscar-statuetter falder i danske hænder. Redaktionen har i denne anledning rettet fokus mod de danske film og filmfolk, som i tidens løb har modtaget en Oscar.

Susanne-Bier_and-team_Oscar

Oscar-statuetten sammen med en stolt dansk delegation.

Dette er en opdateret version af en artikel bragt den 23. september 2011.

Tre gange er det blevet til en dansk Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film. Senest i 2011, hvor Susanne Biers "Hævnen" hentede den fornemme hæder til landet. I 1988 vandt Gabriel Axels "Babettes gæstebud", og i 1989 vandt Bille Augusts "Pelle Erobreren".

Derudover er fire Oscars gået til danske kortfilminstruktører. I 2014 vandt Anders Walters "Helium", i 2010 vandt Joachim Backs "The New Tenants", i 2003 Martin Stranges "Der er en yndig mand" og i 1999 Anders Thomas Jensens "Valgaften". Alle fire kortfilm er produceret af M&M Productions.

Danskere i udlandet

Danskere har også gjort sig bemærket i ikke-danske film. Den første Oscar til en dansker blev givet i 1931 til Max Rée for scenografien til westernfilmen "Cimarron". Den danske illustrator og arkitekt skabte kostumer til nogle af tidens store stjerner, bl.a. Greta Garbo, Lillian Gish og Gloria Swanson. Rée medvirkede på mere end 150 amerikanske film.

Hans Oscar-statuette findes i dag i Filmhusets Max Rée-samling, som dog kun er tilgængelig for videnskabelige, kulturelle og uddannelsesmæssige formål.

Jean Hersholt har modtaget ikke færre end to æres-Oscars for sit arbejde i Hollywood i midten af det forrige århundrede. Faktisk er han så anerkendt i Hollywood, at der fra tid til anden uddeles en The Jean Hersholt Humanitarian Award med dertilhørende Oscar-statuette til filmfolk, der har gjort noget særligt for at fremme det humanitære område.

To danskere har også vundet tekniske Oscars for deres arbejde med animation. Henrik Wann Jensen modtog en Oscar for sit arbejde med Gollums hud i "Ringenes Herre" i 2004, og Per Christensen vandt i 2010 for udviklingen af en ny måde at lave refleksioner i animation.

Danske Oscar-vindere gennem tiden

Bedste ikke-engelsksprogede spillefilm 

 • 2011: "Hævnen / In a Better World" – Susanne Bier, Zentropa (Sisse Graum)
 • 1989: "Pelle Erobreren" Bille August, Holst (Per Holst)
 • 1988: "Babettes gæstebud" Gabriel Axel, Nordisk/Panorama (Bo Christensen)

Kortfilm

 • 2014: "Helium" – Anders Walter, M&M (Kim Magnusson, Tivi Magnusson)
 • 2010: "The New Tenants" – Joachim Back, M&M (Johanne Stryhn Hørby, Christian Potalivo, Tivi Magnusson)
 • 2003: "Der er en yndig mand" – Martin Strange-Hansen, M&M (Mie Andreasen)
 • 1999: "Valgaften" – Anders Thomas Jensen, M&M (Kim Magnusson) 

Danskere i ikke-danske produktioner

 • 2010: Per Christensen – Teknisk Oscar (Animation)
 • 2004: Henrik Wann Jensen – Teknisk Oscar (Animation)
 • 1986: Børge Ring – "Anna & Bella" (Animation)
 • 1949: Jean Hersholt – Æres-Oscar
 • 1939: Jean Hersholt – Æres-Oscar
 • 1931: Max Rée – "Cimarron" (Interiørdekoration)

Der er selvfølgelig også den dansk bosiddende og uddannede Anthony Dod Mantle, der vandt for bedste kameraarbejde på "Slumdog Millionaire" i 2009.

Svenskfødte Ulla-Britt Söderlund vandt en Oscar for kostume-design til Stanley Kubricks "Barry Lyndon" i 1975. Hun boede og arbejdede i Danmark frem til sin død i 1985.

Se den komplette liste over Oscar-vindende og -nominerede film.

Kommentar

2 Kommentar

Anders Budtz-Jørgensen skriver
25.02.16 kl.12:59
Kære Michael

Du har fuldstændig ret. To Oscars er det vist bare blevet til. Jeg retter med det samme.

Mvh. Anders
True
Michael W. skriver
24.02.16 kl.19:02
Som Oscarnørd, er jeg nødt til lige at kommentere her :D

Hvor har I fra, at Jean Hersholt har modtaget tre Oscars? Så vidt jeg ved, har han "kun" fået to. Den første, i 1940 (filmåret 1939), for sit arbejde med at få organiseret bl.a. sundhedsforsikringer for filmmedarbejdere (og teknisk set var det hans fond der fik prisen), og den anden, i 1950 (filmåret 1949), for sit arbejde som præsident for akademiet.

En sjov detalje er også, at det var ham der tog initiativ til kategorien for bedste ikke-engelsk sprogede film. Noget den magtfulde producent Louis B. Mayer ikke var glad for!

Hersholt er i det hele taget en stor dansk mand i Hollywood, som er alt for ukendt på denne side af Atlanten. Han fortjener meget mere opmærksomhed.
False

Oscar i Cinemateket

Cinemateket viser i forbindelse med prisuddelingerne i Hollywood " Pelle Erobreren" tirsdag den 23. februar. Efter visningen vil Bille August være til stede og fortælle om filmen og sine Oscar-oplevelser.

Den 1. og 2. marts vil det være muligt at opleve "Babettes gæstebud" serveret med det overdådige festmåltid fra filmen. På menuen er lbandt andet blinis Demidoff med kaviar, vagtler i sarkofag med foie gras og trøffelsauce, oste fra Auvergne og baba-formkage med rom og frisk glaseret frugtsalat. . 

I Cinematekets forhal kan man få syn for sagen selv og se de ti "danske" Oscar-statuetter, der er udstillet frem til den februar.

Kontakt

Redaktionen: redaktionen@dfi.dk


nyhed

delpaafacebook

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412