Helios Teatret: film med frivillighed

BIOGRAF. Hvad sker der egentlig rundt omkring i det danske biograflandskab? Det korte svar er en hulens masse. Det lange svar former sig over de næste par måneder, når Det Danske Filminstitut tegner portrætter af biografer rundt omkring i Danmark. Turen starter i kulturbyen Faaborg med Helios Teatret, et foreningsdrevet foretagende, der lige nu er i gang med en transformation fra gammel biografsal til moderne kulturcentrum.

"Den ser måske ikke ud af meget nu, men det kommer" forsikrer Svend Erik Andersen, da han fremviser det lokale, der skal blive Helios Teatrets spritnye caféområde.

"Der har været interesse for film lige siden begyndelsen af 1900-tallet, hvor den første lille biograf blev bygget. Det er altså noget, der ligger i byen" Kaj Foged, Næstformand

Svend Erik er formand for Helios Teatret og dybt involveret i det store byggeprojekt. Sammen med næstformanden Kaj Foged og bestyrelsesmedlem Peter Holm har han inviteret på en tur til Faaborg, hvor ombygningen af den gamle biograf er i fuld gang. 

Det meste er lige nu murbrokker og støv, og den oprindelige, flotte Helios-sal med maleri af den fynske Georg Poulsen i loftet, venter endnu på nye stolerækker og udstyr. Men som skitserne på væggene indikerer, vil murbrokkerne snart blive til et hyggeligt caféområde, hvorfra man kan nyde udsigten til Faaborgs havnebad, der ligger umiddelbart overfor. 

I mellemtiden er alle filmvisninger rykket over i en lille sal i stationsbygningen på den anden side af gaden, hvor de tre herrer byder på en kop kaffe og en snak om biografprojektet.

"Vi vil have en biograf med bredde," fortsætter formanden. "Der skal være cafémulighed, mødelokaler, bedre lyd, bedre komfort og bedre billede. I det hele taget skal standarden løftes."

Ligesom de to andre ser han frem til den 30. oktober, hvor huset holder stor indvielsesfest med en række prominente talere og musikstykke særligt komponeret af Anders Koppel.

Helios under ombygning 450
"Den ser måske ikke ud af meget nu, men det kommer". Foramnden Svend Erik Andersen ser frem til, at byggerodet bliver til en flot ny biograf.

Lysten der driver filmværket

Selve biografsalen stammer helt tilbage fra 1962, hvor den blev etableret af en kunstinteresseret familie, der fik foyeren udsmykket med et kæmpestort Helios-billede af Henry Heerup; deraf navnet 'Helios Teatret'. Siden er den overdraget til andre familier og efterfølgende en forpagter.

Men da det i sidste ende blev for dyrt og krævende for private at drive den efterhånden lidt slidte biograf, trådte kommunen til med økonomisk støtte på én betingelse: at biografen frem over skulle drives af frivillige kræfter.

Omstillingen, der faldt lige oven i digitaliseringen af de danske biografer, vakte i første omgang bekymring: ville der mon være opbakning nok til at drive en frivillig biograf? 

"Også i den grad", svarer Peter Holm, som har været med hele vejen og for nyligt er indtrådt i bestyrelsen: "Der var 129 mennesker til orienteringsmøde og efterfølgende 99 til den stiftende generalforsamling. To måneder efter begyndte de at vise film."

Men det har ikke været gnidningsfrit, indskyder formanden, der er frivillig på lige fod med de andre: "Der har da været nogle udfordringer med at få det organiseret. Men nu kører det som en maskine. Folk er glade for at tage vagter, og de forskellige grupper finder selv ud af, hvornår de skal komme og hvad de skal varetage. Og vi gør det jo selv, fordi det er sjovt."

Helios 450
Helios-billedet af Herny Heerup.

En filmby på tværs af generationer

Maskineriet holdes primært i gang af byens ældre, som både driver og besøger biografen flittigt. Men med de nye lokaler og øgede samarbejder med Faaborgs andre kulturforeninger håber de tre ildsjæle, at biografen i højere grad kan blive et samlingspunkt i byen, der er kendt for sin kærlighed til kunst – og ikke mindst filmkunst.

"Der har været interesse for film lige siden begyndelsen af 1900-tallet, hvor den første lille biograf blev bygget. Det er altså noget, der ligger i byen", siger Kaj Foged, der videre henviser til, at både filmfonden FilmFyn og filmuddannelsen 18 Frames holder til i Faaborg.

"18 Frames bliver en stor del af det nye. De kommer til at vise midtvejsfilm og afgangsfilm, ligesom man gør i København. Og så kan de bruge mødelokalerne ovenpå. Det har der jo ikke været mulighed for før," siger Svend Erik Andersen. Han påpeger videre, at de altid har været gode til at eksperimentere med lidt af hvert for at sikre bredden i udvalg af film til forskellige aldersgrupper.

"Vi har haft flere børneforestillinger, som kørte rigtigt godt. Og vi viser da også DOX-film hver sæson og har særarrangementer. F.eks. havde vi James Bond-premiere med smoking og hele molevitten. Og selvom vi ikke kan køre alle de film, som de gør i Grand i Købehavn, så kan vi altså godt lide at prøve nogle ting af!"

Der bliver rig lejlighed til at prøve ting af, når de engagerede frivillige den 30. oktober kan slå dørene op til en nyrenoveret biograf med ekstra meget plads til kulturudfoldelse for alle aldersgrupper.

Helios i fremtiden 450
Fremtidens Helios Biograf.

Helios Teatret har modtaget digitaliserings- og renoveringsstøtte fra Det Danske Filminstitut.