Bornedals absurde kærlighedskomedie

I OPTAGELSE. Der er skruet op for alt i Ole Bornedals stjernespækkede komedie "Dræberne fra Nibe", der lige nu er i gang med de sidste optagelser. Mandag inviterede instruktøren til et kig ind bag kulisserne og en snak om filmen, der får premiere 25. december 2016.

DRÆBERNE FRA NIBE 450

Meget tyder på, at de fire hovedrolleindeholdere bliver udsat for lidt af hvert i Bornedals 'Dræberne fra Nibe'. Foto: Per Andersen/Miso Film

"Er I klar til at ryste røv?" råber den latino-svenske Salsa-Malte ud til en tætpakket masse af kameramænd, skuespillere, statister og journalister.

Vi har alle tænkt forfærdelige terroristiske tanker, som vi ikke får lov til at realisere. Det er derfor, vi har film – her kan vi få lov til at se tankerne blive til handlinger, udført af andre end os selv.

Det er en af de sidste optagedage på Ole Bornedals kommende film "Dræberne fra Nibe", og pressen er inviteret med på setbesøg i Samuels Kirke på Nørrebro, der i dagens anledning er transformeret til en nordjysk gymnastiksal.

Nede på gulvet humper salsainstruktørens spastisk lammede kæreste Bent, spillet af Jens Andersen, hen mod anlægget og hamrer playknappen i bund. Salsamusikken går i gang, kameraerne ruller. 

Blandt de dansende befinder sig to af hovedrolleindehaverne, Mia Lyhne og Lena Maria Christensen, der med stort hår og tætsiddende joggingdragter spiller et par opdullede, jyske hustruer i hvad, Ole Bornedal selv kalder "en grænseoverskridende satire med en flok elskværdige idioter".

Kaster man et blik på handlingsreferatet og dagens farverige salsaoptagelser, forstår man godt, hvad han mener. Foruden bikaraktererne Salsa-Malte og Spasser-Bent ser Bornedals nye film ud til at være spækket med farverige personager og absurde optrin.

"Lignede ikke noget, jeg havde set før"

Som titlen antyder, foregår filmen i den nordjyske by Nibe, hvor to håndværkere (Nicolas Bro og Ulrich Thomsen) bliver så gevaldigt trætte af deres hustruer, at de i en brandert hyrer en russisk lejemorder til at slå dem ihjel. Konerne, der spilles Lena Maria Christensen og Mia Lyhne, finder sig dog ikke i sådan at blive snigmyrdet. Det bliver starten på en absurd rejse, hvor mændene til deres skræk selv ender øverst på en dødsliste.

"Det var skruet op for alt i manuskriptet" siger Mia Lyhne. Hun påpeger, at det netop var den absurde fortælling og de skæve karakterer, der fangede hendes interesse for projektet: " Det var ikke et normalt komediemanuskript. Det var mere grotesk, men der er også mere alvor og action. Det lignede ikke noget, jeg havde set før."

Skal man alligevel sammenligne filmen med noget, er de fire hovedrolleindehavere enige om, at de amerikanske filmskabere Joel og Ethan Coen ville være et oplagt bud.

"Der er måske noget, der minder om Coen-brødrene og deres 'The Big Lebowski'. Den er jo også helt knaldet," lyder det fra Ulrich Thomsen.  "Denne her film kan noget af det samme, tror jeg. Den får bygget et univers op, som er helt unikt med unikke karakterer."

Bag det karikerede og det absurde gemmer der sig dog nogle følelser, som alle vil kunne genkende, mener Ole Bornedal:"Vi har jo alle tænkt dem, vi elsker, ad helvede til en gang i mellem. Vi har alle tænkt forfærdelige terroristiske tanker, som vi ikke får lov til at realisere. Det er derfor, vi har film ­– her kan vi få lov til at se tankerne blive til handlinger, udført af andre end os selv".

bornedal

"Komedien er en vanskelig størrelse, for det er svært at få folk til at grine. Det er derfor en genre, jeg altid har beundret meget", siger instruktør Ole Bornedal, som har glædet sig til igen at kaste sig over komediegenren.

Den kantede komedie – på jysk

Ole Bornedal havde i halvfemserne stor succes med komedieserier som "Den gode, den onde og den virk'lig sjove" og "Charlot og Charlotte". De seneste par år har primært stået i gysets og dramaets tegn for instruktøren, der dog længe har drømt om at bevæge sig tilbage til komediegenren, som han altid har fundet særligt udfordrende:

"Komedien er en vanskelig størrelse, for det er svært at få folk til at grine. Det er derfor en genre, jeg altid har beundret meget. Det her projekt er meget ambitiøst: Vi har prøvet at skabe noget, der kan få folk til at grine, men samtidig også er smukt, anderledes og kantet".

Filmens jyske udgangspunkt tilføjer den noget specielt, mener instruktøren, der er nordjyde og derfor selv indtalte manuskriptet på klingende nordjysk til de fire hovedskuespillere, så de kunne lære dialekten. En del af filmens optagelser har også fundet sted både i Nibe og nær Aalborg.

"Det var vigtigt, at karaktererne talte jysk og at man fik en fornemmelse af, at de var bundet til den nordjyske geografi. Det er sjældent, man ser det på dansk film. Vi er jo så vant til Københavnerfilm, hvor karaktererne enten bor i eller kommer fra København."

Der sker samtidig et eller i forholdet mellem menneske og naturen, når man bevæger sig ud af storbyen, mener Bornedal: "Nibe har et landskab, som mennesket på en anden måde er del af, fordi det er lidt isoleret. Der er ikke nogen, der kommer udefra, men der er heller ikke rigtigt nogen, der tager derfra. Det skaber sådan en speciel sammenhæng mellem natur og menneske," siger instruktøren, der slutter af med at kalde filmen et "komisk kærlighedsprojekt til naturen og mennesket i det".


Ole Bornedal har både instrueret og skrevet manuskript på filmen, som får premiere den 25. december 2016. På rollelisten finder man, foruden de ovennævnte, Birthe Neumann, Ole Testrup, Søren Malling og mange flere. "Dræberne fra Nibe" er produceret af Jonas Allen og Peter Bose for Miso Film og er støttet af Det Danske Filminstituts Markedsordning. 

Fakta

Kontakt

Redaktionen: redaktionen@dfi.dk


nyhed

delpaafacebook

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412